HABER

Yumurta zammı tartışması

SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Muğlalı, bütün hayvansal ürünlerin sübvanse edilmesini istedi.

Yumurta fiyatlarında bir ay içinde yaşanan yüzde 100'lük zammı değerlendiren Prof. Dr. Hakan Muğlalı, "Zamda üreticinin yapacağı bir şey yok. Üreticiye yüklenmek doğru olmaz. Türkiye'de yılda 15 milyar adet sofralık yumurta üretiliyor. Bu rakam 70 milyon nüfuslu Türkiye için çok düşüktür. Yumurta üretiminde dünyada 14. sıradayız. Fiyat artışının asıl sebebi yem fiyatlarına sürekli zam geliyor olmasıdır. Yoksa üretici neden zam yapsın? Çok üretir, çok satar, sürümden kazanır. Ancak üretim maliyetleri yüksek olduğundan yumurta fiyatları da artıyor" dedi.

Yumurta üretiminde maliyet girdisinin yüzde 70-80'inin yem olduğuna da dikkat çeken Muğlalı, hükümetin bütün hayvansal ürünleri sübvanse etmesinin gerekliliğini sözlerine ekledi.

Samsun Yem Fabrika Müdürü Fahrettin Öğüt ise, yem fiyatlarında yumurtaya yüzde 100 zam yapılmasını gerektiren artış olmadığını kaydetti. Öğüt, "Yumurtaya yapılan zam yem fiyatlarına bağlanmamalı. Zira yeme yapılan zam enflasyon oranını geçmiyor. Örneğin; yumurtalık yemin kilosu 2005'in 7. ayında 0.4 YTL iken bugün 0.45 YTL. Yine etlik yemin fiyatı 2005'in 7. ayında 0.49 YTL iken bugün 0.56 YTL'dir. 2 ay önceki rakamlara baktığımızda ise, yumurtalık yem 0.43, etlik yem ise 0.54 YTL'dir" diye konuştu.

Türkiye Kamu-Sen Samsun İl Temsilcisi İsmet Çiftci ise, yumurtaya yapılan zammın sebebi ne olursa olsun neticede nihai tüketicinin cebinden çıkan masrafın arttığını ifade ederek, "Yumurta sadece bir kalem. Ülkemizde bütün ürünlere zam geliyor. Dolayısıyla hükümetimiz yapılan zamlar karşısında ezilen halkımızın refahını sağlama yönünde politikalar geliştirmelidir" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler