Sri Lanka: Egg hopper
Egg hopper, Sri Lanka’nın en popüler sokak yemeklerinden birisi. Gezmekten ve eğlenmekten yorulan turistler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Yağda kızartılan yumurta, pirinç unu ve Hindistan cevizi sütüyle hazırlanıp kase şeklinde pişirilen krepin içine konarak servis ediliyor. Hem doyurucu, hem de hesaplı olan bu sokak lezzeti alternatif ve güzel bir öğün.
İngiltere: İskoç yumurtası
Adı İskoç yumurtası olsa da, asıl popüler olduğu yer İngiltere. Haşlanmış yumurta önce kıymayla kaplanıyor. Ardından ekmek kırıntılarına bandırılıyor. Daha sonra, yağda kızartılarak veya fırında pişirilerek sıcak servis edilmek üzere hazır hale geliyor. İçli köfteyi andırmıyor desek yalan olur.
Yunanistan: Avgolemono çorbası
Zor telaffuz edilen Yunanistan’a özgü bu çorbada yumurta olduğunu tahmin etmek zor gibi, ancak yemeğin özünü yumurta oluşturuyor. Yumurtanın tavuk suyu ve limon suyuyla buluştuğu çorba, didilmiş tavukla birlikte servis ediliyor. Yunanistan’a giderken yolda adını tekrar ederseniz, sipariş etmesi kolay olur.
Çin: Yüzyıl yumurtaları
Tamamen Çin’e has olan bu garip görünüşlü lezzete adını veren şeyin, yumurtaların bekleme süresi olduğunu sanıyoruz. Yüzyıl yumurtası hazırlamak için yumurtalar kil, tuz, sönmemiş kireç ve çentik kavuzundan oluşan bir karışımın içinde günlerce, bazen haftalarca bekliyor. Görünüşü hiç de iştah açıcı olmayan bu yemek için tavuk, bıldırcın ve ördek yumurtası kullanılıyor. Bize çok garip gelen görünüşüne rağmen acıkınca yenir ya...
Japonya: Tamagoyaki
Tamagoyaki, omletin Japonlara özgü hali. Onu bildiğimiz omletten ayıran özelliği ise, birden çok omletin katmanlar halinde üst üste dizilip, sarılması. Hafif tatlı bir tadı olan bu Japon omletinin şekli de bildiğimiz omletten farklı. Dikdörtgen tavalarda pişirildiği için haliyle şekli de dikdörtgen oluyor.
İsrail: Shakshuka
Ortadoğu mutfağına ait olan bu yemek tıpkı menemen gibi bir kahvaltılık. Soğan, kırmızı biber ve domatesin üstüne kırılan yumurtalarla bize oldukça yakın bir tat. İsminin şakşukaya benzemesi, bizim de aydınlatamadığımız bir muamma.
Fransa: Egg en cocotte
Diğer yumurta yemekleri kadar popüler olmasa da, bu yemeğin hazırlanması da gayet kolay. Bu yemeği pişirmek için ihtiyacınız olan şeyler ısıya dayanıklı bir sufle kabı, su ve yumurta. Sufle kabının içinde çırpılan yumurta, suyun buharıyla beraber dakikalar içinde hazır oluyor.
Meksika: Huevos rancheros
Adını söylemekte zorlanacağımız bir başka yemek daha! Mısır unundan yapılan tortilla ekmeğinin üstüne eklenen kızarmış yumurta, avokado, salsa sosu ve bezelye ile yapılıyor. Pizzayı da andıran bu Meksika yemeğinin çok methedildiğini belirtelim.
Filipinler: Kwek kwek
Filipinin popüler sokak lezzetlerinden olan bu garip isimli yemek, bıldırcın yumurtalarının şişe geçirilip kızartılmasıyla yapılıyor. Şiş başına yaklaşık 4 tane yumurta düşüyor. Çarşı pazar gezdikten sonra tam otele dönüş yolunda yemelik.
Etiyopya: Doro wat
Kuzu veya inek etiyle yapılan sebzeli yahninin haşlanmış yumurtayla birlikte servis edilen bu çeşidi, Etiyopya mutfağının en geleneksel yemeklerinden. Doro watın iyisi kuzu etiyle yapılıyor. Bizden söylemesi.
Amerika Birleşik Devletleri: Yumurta salatası
ABD mutfağından çıkan en güzel yemeklerden birisi desek yalan olmaz. Küp küp kesilen haşlanmış yumurtanın kereviz sapı, mayonez, hardal ve isteğe göre eklenen çeşnilerle birleştiği bu yemek sade yenebileceği gibi sandviç olarak da tüketilebiliyor. Kolay olduğu kadar doyurucu da bir yemek. Yumurta salatası, seviliyorsun.
Hindistan: Yumurtalı köri
Hindistan mutfağının ayrılmaz bir parçası olan köri bu sefer yumurtayla birleşiyor. Soğan ve domatesle başta olmak üzere köriyle yapılan güvecin içine haşlanmış yumurtalar ekleniyor ve karıştırılarak servis ediliyor. Pek pratik olmasa da, lezzetli olduğundan eminiz.
İtalya: Deviled egg
İtalyanlara özgün bu pratik atıştırmalığın tam olarak Türkçe karşılığı yok ama “deviled” kelimesinin baharatlı ve acılı anlamlarına geldiğini belirtelim. İtalya dışında da yaygın olarak tüketilen bu atıştırmalık, sarısı çıkartılan haşlanmış yumurtanın hardal ve mayonez kullanılarak yapılan macunla doldurulmasından ibaret. Yapması bu kadar pratik olan atıştırmalığın yaygın olarak tüketilmesine şaşırmamak lazım.
Türkiye: Menemen
Assolistler en son çıkar dedik ve onu sona sakladık! Onun nasıl yapıldığını bilmeyen var mı? Şeflerden bekarlara kadar her Türk’ün ustalıkla yapabildiği milli yemeğimiz, soğanlı veya soğansız, üstüne kırılan yumurtalarla her öğün sofraların baş köşesinde!