KADIN

Yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır? Yumurtlama dönemi dışında hamile kalınır mı?

Kadınlarda belli bir düzene göre bir yumurtalıktan yumurtlama yaşanır. Nadir bir şekilde aynı anda iki yumurtlama görüldüğü de olabilir. Sperm iki yumurtayı da döller ise çift yumurta ikizleri doğar. Yumurtlamadan sonra yumurta karın boşluğuna salınır ve tüplerin saçalı bölümleri tarafından süpürülerek alınır. Rahme doğru ilerletilerek sperm ile buluşur ve döllenme yaşanır.

Yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır? Yumurtlama dönemi dışında hamile kalınır mı?

Her ay yumurtalıklarda bekleyen en az 5 ya da 6 adet yumurta olgunlaşma sürecine girer. Yumurtalardan biri seçilir ve tam olgunluğa erişene kadar beklendikten sonra yumurtalıktan salınır. Yumurtlama da bu şekilde gerçekleşmiş olur. Her ay sırası ile 1 yumurtlama yaşansa da bazen 2 yumurtanın aynı anda yumurtladığı da görülebilir. Hamile kalmak isteyen kadınlar yumurtlama dönemlerini takip ederek cinsel ilişkiye girerler.

Kadınların âdet dönemleri bünyeye ya da çevreye göre değişiklik gösterebilir. Bazı kadınlar her ay belli ve sabit aralıklarla âdet görür. Bunun dışında bazı kadınların âdet döngüleri 28 gün, 35 gün olacak şekilde farklı gelişebilir. Düzenli âdet gören kadınlar âdet dönemlerinin üzerinden hesap yaparak yumurtlama dönemlerinin ne zaman olduğunu anlayabilirler.

Yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır?

Yumurtlama dönemi her kadının kendi başına yapabileceği basit bir hesaptan ibarettir. Özellikle âdet dönemini düzenli olarak yaşayan kadınlar için çok daha kolay bir şekilde hesaplanabilen bir dönemdir. En son yaşanan âdet kanamasının ilk günü yeni bir menstürasyon döngüsünün başı olarak kabul edilir. Hesaplama da bu döngü üzerinden âdet dönemi baz alınarak yapılır.

Beyinde yer alan hipotalamus kısmı hipofiz bezinin üreme sistemini hareketlendirmesi için uyarı gönderir. Hipofiz bezi bir salgı bezidir ve FSH (Folikül Uyarıcı Hormon) ile LH (Luteinleştirici Hormon) salgılar. Yumurta foliküllerinin harekete geçmesini sağlayan FSH aracılığı ile yumurtalıkların kaynağında yer alan yumurtaların bir kısmı olgunlaşma dönemine girer. Olgunlaşmış olan yumurtanın çatlamasını da LH sağlar. Bu sayede yumurta döllenmenin olacağı fallop tüplerine atılır.

Hamile kalmak için en uygun dönem kadının yumurtlama dönemidir. Kadının regl döngüsüne göre hesaplanan yumurtlama dönemi gününde cinsel ilişkiye girilerek hamile kalabilmek mümkün olur. Bu dönem dışında olan günlerde cinsel ilişkiye girilirse hamile kalınamaz. Ancak bazı istisna durumlar olabilir.

Yumurtlama dönemi hesaplaması nasıl yapılır?

Ortalama süre olarak 28 günde bir kez âdet kanaması yaşanır. Bu süre 21 gün ya da 35 gün arasında da gerçekleşebilir. Düzenli olarak her 28 günde bir âdet dönemi yaşayan kadınlar için yumurtlama dönemi bir sonraki âdet zamanının başlangıcı olan ilk günden önceki 14. günde yaşanır. Eğer kişi 30 günde bir âdet görüyorsa o zaman yumurtlama günü 16. günde olur. Düzeni bu şekilde olan kişi hamile kalmak istiyor ise süreç içindeki 21. günde cinsel ilişkiye girmelidir.

Hamile kalmak isteniyor ise hesaplanan günden önce ya da hemen sonra cinsel ilişki yaşanmalıdır. Kadın yumurtası fallop tüplerinde 1 gün boyunca ya da 12 saat süre ile canlı kalır. Bu nedenle 21. günden önceki 5 gün süresince yumurtlamadan sonraki 1 gün içinde girilen cinsel ilişki sayesinde hamile kalabilmek mümkün olabilir.

Yumurtlama dönemi dışında hamile kalınır mı?

Hamile kalmak isteyen kişiler süreci takip edebilmek için yumurtlama dönemlerini hesaplamalıdır. Bazı durumlarda ise yumurtlama sürecinden birkaç gün sonrasında da cinsel ilişkiye girilebilir. Bunun nedeni spermlerdir. Spermler servikal mukusun artması ile kadının vücudunda 4 gün ya da 5 gün canlı olarak kalmayı başarabilir. Dolayısı ile yumurtlama döneminden hemen önceki 5. günde cinsel ilişkiye girilirse de hamile kalma ihtimali olabilir.

Bir kadının hamile kalamayacağı söylenen dönem âdet döneminden 1 hafta önce olan ve âdet dönemini de içine alan dönemdir. Âdet döneminden sonraki 1 hafta da koruyucu olarak anılan ve hamile kalınamayan dönemlerden biridir. Normal şartlarda ve genel olarak bu dönemlerde hamile kalınamaz.

Yumurtalar sadece 12 saat ya da 24 saat boyunca aktif kalabilir. Âdet döneminden önceki günler için bu neden ile korunma dönemi adı verilir ve cinsel ilişki için güvenli bir dönem olarak bilinir. Ancak hamile kalmak isteyen kadınlar yumurtlama dönemini takip ederek yumurtlamak için en uygun olan günde cinsel ilişkiye girmeyi tercih ederler.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler