KADIN

Yumurtlama dönemi ne zaman başlar, ne zaman biter?

Herhangi bir sağlık sorunu ya da özel durumu olmayan her kadın farklı günler içinde gerçekleşen döngülerde âdet görür. Bu âdet döngüsünden yola çıkarak yumurtlama dönemini hesaplayabilmek de mümkün olur. Hamile kalmak isteyen bir kadın, âdet dönemini ve bu dönemi baz alarak hesapladığı yumurtlama dönemine göre cinsel ilişkiye girerek hamile kalabilir.

Yumurtlama dönemi ne zaman başlar, ne zaman biter?

Her 28 ya da her 35 günde bir düzenli olarak âdet döngüsü yaşayan kadınlarda yumurtlama âdet döngüsüne göre hesaplanır. Bazı kadınlarda âdet döngüsü düzenli bir şekilde ya da her ay aynı dönemde yaşanmayabilir. Bu nedenle âdet düzenini takip eden ve düzenli, her ay belli zamanda âdet olan kişilerin yumurtlama dönemlerini hesaplayabilmesi daha kolay olur. Hamile kalmak isteyen kadınlar yumurtlama dönemlerini âdet döngülerini baz alarak hesaplar. Hamile kalmak isteyen kadınlar, bu hesapla belirlenen günlerde cinsel ilişkiye girerek hamile kalabilirler.

Kadının üreme sisteminde, rahminde ve yumurtalıklarda oluşarak hamileliği sağlayan düzenli ve doğal bir değişim olan âdet döngüsü, rahmin hamileliğe hazırlanması için son derece önemlidir. Âdet döngüsü takip edilmelidir. Yumurtlama döneminin hesaplamasında kanama döngüsündeki düzen göz önüne alınmalıdır. Hormonal değişikliklerin yönettiği âdet döngüsü yumurtalıktaki döngü ve uterustaki döngülere dayanarak üç başlığa ayrılır. Yumurtalık döngüsü ise foliküler faz, luteal faz ve ovülasyondan oluşur.

Yumurtlama dönemi ne zaman olur?

Yumurtlama dönemi âdet döngüsüne göre ilk görülen kanamanın üzerinden geçen 14. günde yaşanır. Âdet kanamasının takip edildiği 9. günden itibaren cinsel ilişkiye girilir ise hamile kalma ihtimali yüksek olur. Bu sayede yumurta ile spermin bir araya gelme olasılığı da artar.

Âdet döngüsünün hemen ardındaki 14. günde olan yumurtlama dönemi kişinin vücudunda bazı değişikliklere de neden olur. Bu değişikliklerin bazıları belirgin bir şekilde gözlemlenebilir. Bazıları da bir belirti olarak görünmeyebilir. Bunların fark edilememesi ise yumurtlama döneminin yaşanmadığı anlamına gelmez. Yumurtlama dönemi belirtileri şu şekilde seyredebilir:

  • Memelerde aşırı hassasiyet hissi
  • Cinsel istekte artış görülmesi
  • Tatlara karşı hassas olunması
  • Kokulara karşı aşırı hassasiyet
  • Rahim ağzındaki açıklıkta belirgin artma
  • Vajinal akıntıda şeffaflık, kayganlık ve uzayan bir yapı olması
  • Vücut ısısında hafif yüksek sıcaklık

Yumurtlama dönemi ne zaman başlar?

Yumurtanın olgunlaşması ve folikülden ayrılması yaklaşık olarak 5 ya da 6 gün sürebilir. Ancak yine de yumurtlamanın yaşanması için 1 gün gerekebilir. Bu neden ile yumurtlama döneminin süresi 1 gündür. Ek olarak yumurta folikülden çıkar ve fallop tüplerine ilerler. 24 saat boyunca da canlı olarak kalabilir. Hamile kalmak isteyen kişilerin âdet dönemlerini ve yumurtlama dönemlerini takip etmeleri bu yüzden son derece önemlidir.

Sperm hücresi kadın vücudunda 4 gün ya da 5 gün boyunca canlı kalabilir. Yumurtlamanın gerçekleştiği gün de yumurtayı döller ve hamilelik süreci başlar. Âdet döngüsünün kaç günde bir yaşandığının takip edilmesi bu nedenle gereklidir. Normal kabul edilen âdet döngüsü 28 gün ya da 35 gün aralıkla gerçekleşir.

Yumurtlama dönemi ne zaman biter?

Âdet kanaması kadından kadına değişiklik gösterebilen bir döngüde oluşur. Her ay kadın vücudu yeni bir hamilelik ihtimaline karşı kendini hazırlamaya başlar. Bu süreçte ise beyindeki hipotalamus folikül uyarıcı hormon ve luteinizian hormonu salgılanması için hipofiz bezini uyarır. Salgılanan bu hormonların kana karışması sayesinde yumurtalıklardan bulunan foliküller uyarılmış olur. Olgunlaşması tamamlanan yumurta keseciğin içinden çıkarak östrojen salınımı görevini üstlenir.

Eğer yumurtanın sperm hücresi ile bir araya gelmesi gereken ay da döllenmenin gerçekleşmemesi durumunda östrojen salınımında azalma görülür. Onun yerine salgılanan progesteron hormonunda ise artış görülür. Kalınlaşan endometriom dokusu da ilk hâline dönmek için dökülmeye başlar. Dökülen rahim dokusu vajinal yoldan adet kanaması ile atılır.

Yumurtlama dönemi hamile kalabilmenin mümkün olduğu durumlar da vardır. Spermlerin servikal mukus artışı ile kadının vücudunda 4 gün ya da 5 gün canlı kalması sayesinde yumurtlama döneminden önce olan 5. günde cinsel ilişkiye girerek de hamile kalınabilir. Ancak hamile kalabilmek için en uygun dönem yumurtlama dönemidir. Hamile kalınamayacağı kabul edilen dönemler ise şöyle sıralanır:

  • Âdet döneminden bir hafta önceki dönem
  • Âdet dönemi
  • Âdet döneminden bir hafta sonrasındaki dönem
YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler