Genel olarak kadınlarda her ay sıra ile bir yumurtalıktan yumurtlama gerçekleşir. Bazen bu yumurtlama sayısı 2 olabilir ve bu da çift yumurta ikizlerinin oluşumunun gerçekleştiği anlamına gelir. Yumurtlama sürecinde yumurta karın boşluğuna salınır. Tüplerin saçaklı kısımları onları süpürerek alır ve yumurtayı rahme doğru ilerletir. Kadınlardaki âdet dönemleri gibi yumurtlama dönemlerinde de vücutta bazı değişiklikler olduğu için yumurtlama döneminin de bazı belirtileri vardır.
Âdet dönemi yaklaşık ve ortalama olarak 28 günde bir görünen bir döngüdür. Bazı kadınlar için bu döngü süresi değişkenlik gösterebilir. Ancak bu değişkenlik hamile kalmak isteyen kadınlar için hamile kalmaya engel bir durum değildir. Farklı âdet döngülerinde olan kadınlar kendi döngülerine göre hesaplama yaparak yumurtlama günlerini bulabilirler. Yumurtlama dönemi hamile kalmak isteyen kadınlar için takip edilmesi ve bilinmesi gereken bir dönemdir.
Yumurtlama dönemi sağlıklı bir kadının ergenlik döneminden başlayıp menopoz dönemine kadar yumurtanın yer aldığı folikül adı verilen kesecikten fallop tüplerine bırakılması sayesinde oluşan bir durumdur. Bu dönemde rahme doğru açılan fallop tüplerinde yer alan yumurta erkek üreme hücresi olan sperm ile buluşur ve böylece döllenme gerçekleşir. Hamileliğin ilk aşaması da bu süreçte yaşanır. Embriyo oluşur ve kadının vücudunda salgılanan hormonlar da etki gösterince vücut kendini hamileliğe hazırlar.
Bu süreçte kadın vücudunda bazı değişiklikler yaşanır. Hamile kalmak isteyen kadınlar bu süreçte yumurtlama dönemlerini takip edip hesaplayarak cinsel ilişkiye girerler. Hamile kalmak için en verimli dönem olarak tarif edilen yumurtlama dönemi hesaplamak için âdet süreci göz önünde bulundurulur.
Doğru hesap yapabilmek için kişinin âdet döngüsü içinde 2 âdet kanaması sürecinin arasındaki sayıdan 14 çıkartılır. Örnek olarak 35 günde bir âdet gören kadın, hesabını 35’ten 14 çıkartarak yapmalıdır. Bu sayede ulaşılan gün hamile kalmak isteyenler için en doğru gündür. Eğer hamile kalmak isteyen kadınlar bulunan bu günde cinsel ilişkiye girerlerse hamile kalma olasılıkları yüksek olabilir.
Düzenli olarak her 28 günde bir âdet görülüyor ise âdet gören kişide yumurtlama yine âdet düzenine göre yaşanan ilk kanama gününün sonrasındaki 14. güne göre hesaplanır. Hamile kalmak isteyen kadınların âdet dönemlerini takip etmesi ve kanamayı takip eden 9. günden itibaren cinsel ilişkiye girmesi gerekir.
Ovülasyon dönemi ya da diğer adı ile yumurtlama dönemi kadının vücudunda belli olan ya da olmayan bazı değişikliklere neden olur. Düzenli olarak hissedilmeyebilir. Eğer belirtiler görülmüyor ya da kişi tarafından anlaşılamıyor ise bu yumurtlama döneminde olunmadığı anlamına gelmez. Ancak yumurtlama döneminin belirtileri genel olarak şu şekildedir:
Hamile kalmak isteyen kadınların süreci uzman bir doktor kontrolünde takip etmesi önerilir. Bu sayede bilinçli bir hamilelik süreci yaşanabilmesi mümkün olur. Yumurtlama dönemi yumurtanın olgunlaşıp folikülden çıkması ile yaklaşık 5 ya da 6 gün süren bir dönem olarak bilinir. Yumurtlamanın gerçekleşmesi ise yaklaşık olarak 1 gün sürer. Hamile kalmak isteyen kişilerin âdet dönemlerini takip etmesi bu neden ile son derece önemlidir.