BURSA (İHA) - Yörükler'in yün kuşaklarının bel ağrılarını ortadan kaldırdığı belirtildi.
Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'ne bağlı Körekem köyünde yaşayanlar, bellerinden yün kuşakları eksik etmiyorlar. Bursa'da dağ yöresinin göz nuru, el işi kıyafet ve işlemelerini satan Aynalı Çarşı esnafından İbrahim Koca, dükkanında satışa sunduğu yün bel bağı kuşakların başta turistler olmak üzere büyük ilgi gördüğünü söyledi.
Körekem köyünde annesinin senelerdir yün bel kuşağı yaptığını belirten Fikret Canbaz ise yılların dokuma geleneğinin, boyama işleminin köylerinde yaşatıldığnı anlattı. Fikret Canbaz annesinin, Bursa'dan aldığı yün boyaları ipliklerle birlikte kazanlarda kaynattığını belirterek, "8-9 metre uzunluğunda bir özel çatkıya ipleri atkı olarak çekiyor. Sonra 7-8 santim genişliğinde yünden özel bir tarz dokuma ile bel kuşağını bir kaç günde tamamlıyor. Bu kuşaklar köylerde halen yörükler tarafından yaz kış bele 3-4 defa dolanarak sarılıyor. Böylece ağır tarla işlerinde bel ağrısı hissedilmiyor. Terledikten sonra vücud üşütülmüyor. Zamanı geldiğinde havaleli ot, ürün gibi malzemelerin taşınmasında da bu kuşaklar yük sarmak için kullanılıyor. Kendine has deseni ile turistlerde Bursa Kapalıçarşı'da el dokuması bu yün kuşakları alıyorlar" dedi.
Pazar günü Mustafakemalpaşa'nın Sincansarnıç ile Kızılelma köyü arasındaki Sarıcalar deresinde 10 yörük köyün iştiraki ile düzenlenen Bozağaç Köyleri Yörük Şenliği de büyük ilgi gördü. Yöresel oyunların sergilendiği günde, Uludağ Milis Kuvvetleri, Bursa Mehter Takımı, kılıç kalkan ekibi de gösterileri ile şenliğe renk kattı.