Aleksis Çipras görevinden istifa etti. 26 Ocak 2015'te yapılan seçimlerden SYRIZA ile zaferle ayrılarak dünya gündemine damgasını vuran ve Yunanistan Başbakanı olan Aleksis Çipras, görevinden istifa ettiğini televizyondan halka hitap ederek duyurdu. İstifasını halka duyururken Nazım Hikmet'in, "En güzel günlerimiz, henüz yaşamadıklarımız" şiirini de okuyan Aleksis Çipras'ın istifa kararı almasında SYRIZA içindeki sol muhalefetin tutumunun etkili olduğu düşünülüyor. Aleksis Çipras, gerçekleştirilecek erken seçimlerden zaferle ayrılırsa daha güçlü bir hükümet kuracağını belirtti.
Televizyondan halka hitap eden Aleksis Çipras açıklamasında, "Daha güçlü bir hükümet kurmak için istifamı sunmak üzere Cumhurbaşkanına gidiyorum. Sizden de daha güçlü bir hükümet kurmak için destek bekliyorum" ifadelerini kullandı. Nazım Hikmet'in şiirini de okuyan Aleksis Çipras'ın istifasının ardında yatan nedenin parti içindeki sol muhalefetin tutumunun etkili olduğu düşünülüyor. Aleksis Çipras'ın istifasının ardından şimdi geçici hükümet kurulacak. Geçici hükümette Aleksis Çipras'tan boşalan Yunanistan Başbakanlığı koltuğuna Yargıtay Başkanı Vasiliki Thanu'nun oturması bekleniyor. Aleksis Çipras'ın yerine geçici hükümette Başbakanlık görevi Thanu'ya verilirse Thanu Yunanistan'ın ilk kadın Başbakanı olacak. Öte yandan Yunanistan'da erken seçimlerin 13 Eylül ya da 20 Eylül'de gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Aleksis Çipras yaptığı konuşmada, "Anlaşma, 5 yıldan bu yana yaşadığımız zor koşulların sonu demek değil ancak sonun başlangıcı olabileceğine inanıyorum." diyen Yunan Başbakan, "Çoğunu başarabilmek için mücadele verebileceğimizi biliyoruz. 25 Ocak'ta (seçimler) Yunan halkının verdiği yetki sınıra dayandı. Şimdi yeniden egemen halk sözü almalı. Sizlerin oylarıyla sağladığımız anlaşmanın kemer sıkma önlemlerinden ve memorandumlardan kurtulmaya götürüp götürmeyeceği belli olacak." dedi. Seçimler ile birlikte Aleksis Çipras, 3 yıllık 86 milyar Euro mali destek anlaşmasına sert muhalefet eden SYRIZA'dan 40 kadar milletvekilini oyun dışı bırakmayı hedefliyor.
YUNANİSTAN ERKEN SEÇİME GİDİYOR
Yunanistan devlet televizyonu ERT, önce müzakereleri yürüten ekonomi bakanını ardından karşıt görüşlü kabine üyelerini değiştiren Aleksis Çipras’ın partisi SYRIZA’daki tepkiler nedeniyle erken seçim kararı aldığını söyledi. Buna göre ülke 20 Eylül'de erken seçime gidecek.
ERT’nin haberine göre partideki bir grup vekiller 13 Eylül ya da 20 Eylül tarihlerini isterken, başka bir grup da kreditörlerin Yunanistan'ın ekonomik performansını notlayacağı Ekim sonrasını tercih ediyordu.
Daha önce mecliste güvenoyu yoluyla hükümete güvenin tazelenmesi gündeme gelmiş ancak reform kararları nedeniyle partide oluşan rahatsızlığın önüne geçilememişti. Reform kararlarına ve kemer sıkma politikalarına toplumdaki tepki ile iktidara gelen SYRIZA partisinde, vekillerin yaklaşık üçte biri yeni reform planına karşı olduklarını açıklayarak 41 yaşındaki Yunan Başbakanı Aleksis Çipras'a karşı çıktı.
Yunanistan’a 86 milyar Euro değerinde yeni kredi verilmesini öngören anlaşma, haftalar süren müzakereler, bankalardaki nakit krizi ve halk referandumu süreçlerinin ardından 11 Ağustos’ta kabul edilmişti.
Bu sürede Yunan parlamentosu reform kararlarını onaylamış, iktidardaki SYRIZA partisinden ziyade AB yanlısı muhalefet vekillerinin ‘evet’ oyları etkili olmuştu. Metron Analysis adlı araştırma şirketinin 24 Temmuz tarihli anket sonuçlarına göre SYRIZA'nın yüzde 33,6 oranında halk desteği var.
ALEKSİS ÇİPRAS KİMDİR?
Aleksis Çipras, 28 Temmuz 1974 tarihinde Yunanistan'ın başkenti Atina'da doğdu. Atina Ulusal Teknik Üniversitesi'nde (NTUA) İnşaat Mühendisliği bölümünden 2000 yılında mezun olan Aleksis Çipras ardından, NTUA bir bölümler arası programında ölçme ve planlama arazi lisansüstü eğitimini takiben inşaat sektöründe inşaat mühendisi olarak çalıştı. Çeşitli projeler üstlendi ve Atina şehri ile ilgili çeşitli çalışmalar yaptı.
1980'lerin sonlarında Yunanistan Komünist Gençlik Partisi'ne katılan Aleksis Çipras, 1990'ların başında ise Ampelokipoi Şubesi Lisesi öğrencisi olarak, devlet bakanı Vasilis Kontoyannopulos'un koyduğu tartışmalı yasaya karşı öğrenci ayaklanmasında aktif oldu. Gazeteci Anna Panayotarea tarafından yapılan programda konuk olarak yer alan Aleksis Çipras, öğrenci hareketinin bir temsilcisi olarak göze çarptı.
Aleksis Çipras, üniversite öğrencisi olarak yeniliğe açık sol öğrenci hareketinin saflarına katıldı ve NTUA İnşaat Mühendisliği okulu öğrenci sendikası yönetim kurulu üyesi ve aynı zamanda üniversite senatosu öğrenci temsilcisi olarak görev yaptı. 1995'den 1997'ye kadar Yunanistan Ulusal Öğrenci Birliği Merkez Konseyinde seçilmiş bir temsilci olarak görev aldı. Atina belediye meclisi üyesi olarak görev yaptığı dönemde de hizmet etmeye devam etmek yerine 2007 yasama seçimlerinde Yunanistan Meclis üyeliği (Vouli) için çalışmadı.
Partinin bir önceki başkanı Alekos Alavanos, kişisel nedenler öne sürerek, kendisinin başkanlığa tekrar aday olmamaya karar vermesi sonrasında 10 Şubat 2008'de düzenlenen kongrede Aleksis Çipras beşinci parti kongresi sırasında Sinaspismos Partisi'nin genel başkanlığına seçildi. 2009 Yunan yasama seçimi yılında Yunan Parlamentosu üyesi seçildi ve SYRIZA sekreteryası tarafından oybirliğiyle meclis grup başkanlığı görevine getirildi.
Aleksis Çipras'ın 6 Mayıs 2012 tarihinde yapılan seçimde liderliğini yaptığı SYRIZA koalisyonu 2009'da %4,60 olan oy oranını %16,77'ye yükselterek ikinci sıraya yerleşti. Seçimden sonra hükûmet kurmak üzere görevlendirilen liderlerden biri de Aleksis Çipras oldu. Fakat AB yanlısı partilerin iş birliğini kabul etmemesi ile seçimlerin yenilenmesi zorunluluğu doğurdu. 17 Haziran 2012 tarihinde yapılan seçimde oy oranını %27'e yükselterek ikinci sıradaki yerini korudu. 25 Ocak 2015 Yunanistan genel seçimlerinde liderliğini yaptığı SYRIZA koalisyonu %36,29 ile seçimde en çok oyu alan parti oldu.