HABER

Yunanistan’a: Türkiye’yi örnek alın

Türkler 2001’de yaşanan bankacılık krizinden büyük bir darbe yese de sert bir IMF planı uygulayarak bu süreci atlatmayı başardılar.

Yunanistan’a: Türkiye’yi örnek alın

Bu yüzden Atina hükümetine öğretebilecekleri çok şey var.

Yunanistan ile Türkiye arasındaki yüzyıllardır devam eden rekabette, Yunanlar Türkleri her zaman işgalci bir ulus olarak gördü, Müslüman olmasını eleştirdi ve stratejik bir tehdit olarak kabul etti. Ancak Türkiye’nin finansal danışmanlığına ihtiyaç duyabileceğini hiçbir zaman düşünmemişti.

Ancak Yunanistan geçtiğimiz günlerde, Başbakan Yorgo Papandreu’nun deneyimlerinden ders çıkarabileceği iki Türk yetkiliyi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Maliye Bakanı Ali Babacan’ı konuk etti.

Türkiye’de yaşanan büyük bankacılık krizinden sonra göreve gelen bu ikili, kendilerine miras kalan mali enkazı toparlamayı başardı. Londra merkezli varlık yönetimi şirketi Nikko Asset Management’ın gelişmekte olan ülkeler analistlerinden Gavin Redknap, “Türkler bütçe açıklarını dengeleme konusunda çok büyük adımlar attı” diye konuştu.

IMF REÇETESİYLE BAŞARDI

Türkiye, 2001 krizinde oldukça ciddi mali sorunlarla karşı karşıya kaldı. Birçok açıdan umutsuzdu ve Uluslararası Para Fonu’ndan gelecek 45 milyar dolarlık krediyi kullanmak istiyordu.

Ancak gelen krediyle birlikte, Ankara hükümetine krizle başa çıkabilmek adına ciddi zorunlulukların altına girildi ve Erdoğan hükümeti IMF’nin kendilerine çizdiği planı devreye sokmada hızlı hareket etti.

Plan kapsamında hükümet yetkililerinin maaşları kesildi, vergiler artırıldı, yatırım harcamaları azaltıldı ve devletin elindeki varlıklar satıldı.

BAHANELERİ BÜYÜMEYDİ

Erdoğan ve Babacan, daha önceki hükümetlerin yapmaktan kaçındığı şeyleri IMF planının sorumluluklarını bahane göstererek gerçekleştirdi. Bu yüzden Papandreu, işini doğru düzgün yaptığı sürece, kemer sıkma önlemleri için IMF’nin şartlarını bahane olarak göstermekte serbest.

Erdoğan hükümeti, şirketlerden vergi toplama işlemini sıkılaştırdı ve yıllardır gelir beyan etmeyen vatandaşları da vergiye tabi hale getirdi. Bu durum Yunanistan ile Türkiye arasındaki benzerliklerden biri de bu. Türkler gibi Yunanlar da vergi ödemekten kaçınan insanların yaşadığı bir ülke. Türkler, devlet bünyesinde şirketleri satarak, 30 milyar dolar gelir elde etti. Yunanistan’ın da elinde birçok devlet şirketi var son dönemde bu yönde bir adım atabileceklerinin sinyalini vermeye başladı.

TAKİP ETMEK ATİNA’NIN ÇIKARINA

Türkiye’nin 2001’deki bütçe açığı Yunanistan’ın 2009’daki bütçe açığından oldukça yüksekti. Ancak hızlı hareket edip, gerekli harcama kesintilerini yaptı ve vergi konusunda ciddi ilerleme kaydetti. Bugün Türkiye’nin borcu gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 46’sına denk geliyor. Yunanistan’ın borcu ise GSYİH’sinin yüzde 115’ine denk geliyor.

Türkiye de 2001’de borcunu ödeyememe riskiyle karşı karşıya kaldıysa da iflas etmedi. Viyana merkezli Credit Agricole Chevreux’un gelişmekte olan piyasalar analistlerinden Simon Quijano-Evans, “IMF yardımını kabul etmek doğru tercihti. Şu anda Türkiye mali açıdan Avrupa’nın en güvenilir ülkelerinden biri. Yunanistan’ın Türkiye’yi takip etmemesi için herhangi bir neden yok” dedi.

Bloomberg

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler