Yunanistan'da hükümetin ekonomik politikalarını protesto etmek amacıyla yapılan 24 saatlik genel grev, hayatı felç ederken, Başbakan Yorgos Papandreu'nun, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile olağandışı görüşme yapması erken seçim senaryoları yeniden gündeme geldi.
Kamu ve özel sektör çalışanlarının katıldığı genel grevin yanı sıra, Atina'da düzenlenen yürüyüşlerde, on binlerce gösterici, Parlamento binasının etrafında toplanarak, hükümet ve Uluslararası Para Fonu(IMF) karşıtı sloganlar attı ve hükümeti istifaya çağırdı.
Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE), Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ve Mücadeleci İşçi Kolları Birliği'nin (PAME) çağrısıyla yapılan grev ve protesto gösterilerine, kendilerini "kızgın vatandaşlar" olarak adlandıran ve 20 günü aşkın bir süredir Atina'nın merkezindeki Syntagma meydanında toplanarak barışçıl protesto eylemlerini sürdüren, politik partiler ile sendikalardan bağımsız olduklarını vurgulayan gruplar da destek verdiler.
-“DOĞRUDAN DEMOKRASİ ŞİMDİ”-
"Doğrudan demokrasi, şimdi" sloganıyla, toplumun her kesiminden ve yaş grubundan sade Yunan vatandaşlarının, İspanya'daki protestolardan ilham alarak, sosyal paylaşım siteleri üzerinden örgütlenmeleriyle 25 Mayıs'ta başlayan hareket çerçevesinde, hükümetin tasarruf önlemler paketine ilişkin bugün Parlamento'da yapılacak görüşmeleri Meclis binasını kuşatarak engellemeye çalışma girişimleri, beklendiği gibi, polis tarafından engellendi.
Öte yandan, göstericilerden bazıları polisle çatışırken, bazı küçük grupların da kendi aralarında çatışmaları dikkat çekti. Göstericilerden bazıları, Syntagma meydanının biraz ilerisindeki Ekonomi Bakanlığı’nın yakınlarında polisle çatışmalarını sürdürüyorlar.
-“KRİZDEN ÇIKIŞ ULUSAL ÇABA VE UZLAŞMA GEREKTİRİR”-
Öğlen saatlerinde, Başbakan Yorgos Papandreu'nun, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile olağandışı görüşme yapması erken seçim senaryolarını yeniden gündeme getirirken Papandreu, görüşme öncesinde, ülkenin "kritik anlar" yaşadığını söyledi ve krizden çıkış için ulusal çaba ve uzlaşma gerektiğini belirtti.
Sabahın erken saatlerinde genel greve katılan, ancak sonradan yeniden yayın yapmaya başlayan basın yayın organlarının bazıları, Başbakan Papandreu'nun muhalefet parti liderleri ile görüşerek günün ilerleyen saatlerinde bir değerlendirme yapacağını duyurdular.
Başbakan Papandreu liderliğindeki PASOK, 300 sandalyeli Parlamento'daki çoğunluğunu sadece 5 sandalye farkla sürdürüyor. Salı günü, PASOK milletvekillerinden Georges Lianis partisinden istifa etti, bir diğer milletvekili de Temmuz başına kadar meclisten geçirilmesi planlanan önlemler paketinin aleyhinde oy kullanacağını açıkladı.
-“ERKEN SEÇİM OLASILIĞI YÜKSEK”-
Ülkede normal seçim tarihi Ekim 2013, ancak ekonomide yaşanan çöküntü ve halkın giderek artan tepkisi erken seçim senaryolarını da gündeme getirdi. Yunan basını, Papandreu'nun kemer sıkma önlemlerini Parlamento'dan geçirememesi durumunda önümüzdeki ay erken seçime gitme olasılığının yüksek olduğunu belirtti.
Senenin üçüncü 24 saatlik genel grevi, devlet dairelerindeki hizmetlerde aksamalara yol açarken, toplu taşım ve deniz ulaşımını da etkiledi. Sağlık çalışanlarının da grevde yer almalarıyla hastanelerde yalnızca acil durum ve güvenlik ekiplerinin hazır bulundu.
Yunanistan Parlamento'sunun ekonomi komitesinde bu akşam görüşülmeye başlanması planlanan orta vadeli önlemler, borç batağından çıkamayan ülkenin, geçen yıl iflasın eşiğine gelmesinin ardından, hükümetin, Euro bölgesi ülkeleri ve IMF'den sağlanan toplam 110 milyar euro tutarındaki kredi paketi çerçevesinde aldığı tasarruf kararlarının devamını oluşturuyor.
PASOK hükümetinin 28 milyar Euro tutarındaki beş yıllık tasarruf önlemleri paketi uygulanmazsa, ülkenin, IMF ve AB kaynaklı kredi paketinden yararlanmayı sürdüremeyeceğine ilişkin yorumlar bir süredir gündemde. Ancak IMF, 3 Haziran'da yaptığı açıklamada, "Yunanistan'ın ekonomik programının finansmanına ilişkin görüşmeler önümüzdeki haftalarda yer alacak. Bu süreç tamamlandığında ve IMF İcra Direktörler Kurulu ile Eurogrup'un onayının ardından yeni kredi dilimi büyük olasılıkla Temmuz başında serbest bırakılacak" demişti.
AB Ekonomi Bakanlarının, gelecek hafta yapacakları toplantılarda Yunanistan'a olası bir ikinci bir yardım paketinin, AB Bakanlar Konseyi'nin 23-24 Haziran'da yapacakları toplantılarda da gündeme gelmesi bekleniyor.(ANKA)