ATİNA (İHA) - Yunanistan Eğitim Bakanlığı, Müslüman azınlıktan gelen talep doğrultusunda bu eğitim öğretim döneminde Türkiye sınırında bulunan devlet okullarında Türkçe eğitime başlanacağını duyurdu.
Yunanistan'ın Batı Trakya kesiminde bulunan devlet okulları, bu yıl itibariyle yabancı dil olarak Türkçe eğitim vermeye başlayacak. Yunanistan Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye sınırında bulunan bölgelerde yaşayan Müslüman azınlıktan gelen talep doğrultusunda devlet okuluna giden öğrencilere Türkçe eğitim verilecek. Ancak uygulamanın bölgedeki 5 okulda başlatılacak olması, Türkler'i yatıştırmaya yetmedi. Azınlık konumunda bulunan Müslümanlar, kendilerine ait özel okullar görmek istediklerini ifade ediyor.
Bölgesel azınlık liderlerinden Cemil Kapza, "Bizim asıl isteğimiz, kendimize ait ortaöğretim kurumlarına kavuşmak" ifadesini kullandı. Bu arada ülkede uygulanan hali hazırdaki sistemde, Müslüman azınlık 2 dilli ortaöğretim okullarını kullanmak durumunda kalıyor ve eksik donanım nedeniyle yaklaşık 100 bin dolayındaki öğrencinin ihtiyacı karşılanamıyor. Kapza'nın üzerinde durduğu bir başka konu ise, Müslüman çocukların Yunan okullarından başka bir okula gitme şanslarının olmaması. Kapza, "Bizim uzun dönemdeki bir diğer endişemiz, çocukların ortaöğretim düzeyinde Yunan okullarından başka bir okulu seçme şanslarının olmaması" dedi.
Konuya ilişkin olarak Batı Trakya'da bulunan Türk Öğretmenler Birliği, öğrenci velilerine çağrıda bulunarak, Eylül ayı sonrasında başlaması planlanan dil kurslarını boykot etmelerini istiyor. Buna karşıt ulusalcılar, Türkçe eğitim verilmesine yönelik hareketin, bölgedeki Yunan kimliğinin altının kazılmasına neden olabileceğini öne sürüyor.
Öte yandan Ege'nin iki yakasında yıllardır devam eden anlaşmazlıkların ardından Türkiye ve Yunanistan, 1999 yılında yaşanan depremler ve karşılıklı yaraların sarılması için girişilen mücadeleyle birlikte geçici bir uzlaşmaya doğru yönelmişti.