Yunanistan'da Pazar günü yapılan erken seçimlerden zaferle çıkan Radikal Sol İttifak (Syriza) hükümetinin kararları çerçevesinde, eğitim müfredatını değiştirildi, üniversiteye giriş tek sınava indirildi, tüm rektörler görevden alındı ve Yunan Parlamentosu önündeki demir parmaklıklar kaldırıldı.
Yunanistan’da, Başbakan Alexis Tsipras liderliğinde göreve başlayan Radikal Sol İttifak (Syriza) hükümeti yeni kararlar almaya başladı. Dün büyük bir özelleştirme planını iptal eden hükümet aynı zamanda sembolik olarak önem taşıyan bir yeniliğe de imza attı. Başkent Atina’da bulunan Yunan Parlamentosu’nun önündeki demir parmaklıklar kaldırıldı.
Parlamento önünde bulunan Meçhul Asker anıtı yanındaki demir parmaklıklar Vatandaşı Koruma ve Kamu Düzeni Bakan Yardımcısı Yannis Panusis’in önerisi sonrası kaldırıldı. Hükümet cephesinde konuyla ilgili yapılan yorumlarda “Demir parmaklıklar memorandum hükümetlerinin otoriter rejimini sembolize ediyordu ve hükümeti halktan ayırıyordu” ifadelerine yer verilirken “Memorandumlarla birlikte Yunanlıları bugüne kadar ayıran ne varsa gidiyor” yorumları yapıldı.
ÖNCELİKLERİ AÇIKLADI
Alexis Tsipras, ilk Bakanlar Kurulu toplantısında "Bize verilen güç bize değil halka ait. Diyalog ve konsensus ile çalışacağız. Kimseyi hayal kırıklığına uğratamayız" ifadelerini kullandı. Tsipras, "Kibire karşı sıfır tolerans göstereceklerini" belirterek hükümetin 4 önceliği olacağını ilan etti:
1) Yunanistan’a itibarını geri kazandırmak
2) Ekonomiye tam destek
3) Borçların yeniden müzakeresi
4) Yolsuzlukla mücadele
Yeni kurulan kabinenin "Ulusal kurtuluş hükümeti" olduğunu ilan eden Alexis Tsipras, "Yunan halkının umutlarını kırma hakkımız yok" diyerek bakanlardan çok çalışmalarını istedi. Genç başbakan bakanlıklara da kendi alanlarında görülmemiş bir serbesti sundu. Tsipras, Syriza parti programına sadık kalmak şartıyla bakan olarak atanan kişilerin kendi görev alanlarında kararlar almak konusunda serbest olduğunu ilan etti.
EĞİTİM REFORMU
Eğitim Bakanlığı, bu alanda ilk uygulamayı yapan bakanlık oldu. Yeni Eğitim Bakanı, bir dizi kararla ülkedeki eğitim sistemini baştan sona değiştirdi. Buna göre,
- Lise 1 ve 2’nci sınıflarda yapılan toplu sınavlar iptal edildi.
- Üniversite affı geldi. Ne gerekçeyle olursa olsun okulla ilişiği kesilenler geri dönebilecek. Süre kısıtlaması olmaksızın eğitimlerini sürdürecekler.
- Eğitim müfredatı ve kitaplar tamamen yeniden yazılacak. Kitaplar yetişmezse elektronik ortamdan öğrencilere sunulacak.
- Tüm üniversitelerin rektörleri görevden alındı. Hepsi için değerlendirme yapılacak.
TEMİZLİK İŞÇİLERİ GÖREVLERİNE İADE EDİLDİ
Eski Başbakan Antonis Samaras’ın bakanlıklardaki 595 temizlik işçisinin görevine "tasarruf" için son vermesi infiale sebep olmuş, bu kadınların Atina’da ellerinde eldiven ve süpürgelerle yaptığı eylemler sembol haline gelmişti. Syriza’nın ilk icraatlarından biri de kadın işçileri görevlerine iade etmek oldu.
KARAMANLIS'E TEKLİF GÖTÜRECEK
Sağ seçmenin de gönlünü kazanmak isteyen Tsipras, Cumhurbaşkanlığı için eski Başbakan Kostas Karamanlis’e teklif götürecek. Yeni meclisin ilk işi Papulyas’tan sonraki cumhurbaşkanını seçmek olacak. Erdoğan’ın kızına nikah şahitliği de yapan Karamanlis’in döneminde Türkiye ile Yunanistan arasında sıcak ilişkiler yaşanmıştı. Ancak yakın çevresi, Karamanlis’in görevi kabul etmeyeceğini düşünüyor.
LİMAN ÖZELLEŞTİRMESİ DURDURULDU
Hükümetin ilk icraatlarından biri, ülkenin en büyük limanı olan Pire Limanı’nın özelleştirmesini durdurmak oldu. Türkiye’den Limak Holding’in talip olduğu, Doğuş Grubu’nun da ilgilendiğinin belirtildiği limanın yüzde 67 hissesi için açılan ihalede, Çinli COSCO Grubu’nun başı çektiği 5 firmadan teklif geldiği söyleniyordu. Yeni hükümet, özelleştirme anlaşmalarını da tekrar masaya yatıracak.
KADIN MECLİS BAŞKANI
Syriza Meclis Bakanlığı’na bir kadın getiriyor. 1976 doğumlu hukukçu milletvekili Zoe Konstantopoulou, Syriza’nın meclis başkanı adayı olacak. Ulusal, Avrupa ve Uluslararası ceza hukuku konusunda uzman olan Konstantopoulou aynı zamanda insan hakları konusunda da uzmanlığı ile biliniyor.
YENİ BAŞBAKAN TRAKYALI ÇIKTI
Öte yandan, Yunanistan'da erken genel seçimleri kazanarak başbakan olan Alexis Tsipras'ın Trakyalı olduğu iddia edildi.
Edirne’de yayımlanan Hudut Gazetesi’nin haberine göre, yakaladığı başarıyla tüm dünyanın ilgisini çeken Radikal Sol İttifak (SYRİZA) lideri Alexis Tsipras (40), Kırklareli’ye bağlı Babaeski'nin köyünden göç etmiş bir ailenin torunu.
Gazeteye konuşan ÖDP Edirne İl Başkanı Nevzat Çolak, SYRİZA ile birlikte düzenledikleri bir etkinlik için 24 Eylül 2010’da Edirne’ye gelen Tsipras’la yaptıkları görüşmelerle ilgili bilgi verdi.
Çolak’ın aktardığına göre, Babaeski'nin köyünden göç etmiş bir ailenin torunu olduğunu söyleyen Tsipras, bu yüzden Trakya’dayken kendisini memleketinde gibi hissettiğini ifade etti.