Yunanistan'da mahkeme, geçen yıl kasım ayında yakalanan ve tutuklu yargılanan terörörgütü DHKP-C üyesi Mehmet Doğan hakkında Türkiye'nin iade talebini kabul etmedi.
Atina İstinaf Mahkemesi hakimleri, DHKP-C üyesi Mehmet Doğan'a ilişkin Türkiye'nin iade talebine ret kararı verdi.
Savcı Efstathia Kapagianni, Fransa tarafından daha önce sanığa iltica hakkı verildiğini anımsatarak, Türkiye'ye iadesinin reddini talep etti.
Kapagianni, sanığın Türkiye'ye iadesi durumunda can güvenliğinin tehlikede olabileceğini savundu. Mahkeme, savcının mütalaası yönünde karar vererek, iade talebini kabul etmedi.
Öte yandan diğer örgüt üyesi Şadi Naci Özpolat hakkındaki davanın duruşması 6 Şubat'ta görülecek. Türkiye, Özpolat ve diğer örgüt üyesi Hazal Seçer'in de iadesini talep ediyor.
Geçen yıl kasım ayı sonunda Atina'da üç hücre evine düzenlenen operasyonla yakalanan 9 DHKP-C üyesi, "patlayıcı madde ve silah bulundurmak", "terör örgütü üyesi olmak" ve "sahte belge bulundurmak" suçlamalarıyla tutuklanarak mahkemeye sevk edilmişti.
Terörle mücadele ekiplerinin operasyonunda, bomba yapımında kullanılan malzemeler, patlayıcı madde ve sahte kimlik belgeleri de ele geçirilmişti.
Yakalanan terör örgütü üyeleri arasında, 2013'te AK Parti Genel Merkezi ve Adalet Bakanlığı saldırılarının faili olan, ardından mühimmat yüklü bir botun Sakız Adası'ndan Türkiye'ye geçirilmesine ilişkin Yunanistan'da yakalanan Hasan Biber isimli örgüt üyesi de bulunuyor.
Yunan basını, örgüt üyelerinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl aralık ayındaki ziyaretinde saldırı hazırlığı içerisinde olduklarına yönelik bulgular olduğunu iddia etmişti.
DIŞİŞLERİ'NDEN SERT TEPKİ!
DHKP/C mensubu Mehmet Doğan'ın Türkiye'ye iadesi edilmesi talebinin Atina Temyiz Mahkemesi tarafından reddedilmesinin büyük hayal kırıklığı yarattığı bildirildi.
Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 28 Kasım 2017 tarihinde Atina’da düzenlenen operasyonla yakalanan DHKP/C mensubu Mehmet Doğan'a ilişkin iade talebinin, Atina Temyiz Mahkemesi tarafından reddedildiği hatırlatıldı.
Kararın büyük hayal kırıklığı yarattığı vurgulanan açıklamada, bu kararın Yunan mahkemelerinin terör örgütlerini kollayan yaklaşımına yeni bir örnek olduğu belirtildi.
Temyiz Mahkemesinin kararının, Yunanistan'ın terörle mücadele konusunda uluslararası sorumluluğuyla bağdaşmadığı, iyi komşuluk ilişkilerine de yakışmadığı bildirildi.
Bakanlık açıklamasında, "Bundan sonraki süreçte Yunan yargısının siyasi baskılardan uzak, hukuka uygun ve adil kararlar vermesini bekliyoruz." ifadesine yer verildi.