Ankara -AA- Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yurt dışı müteahhitlik sektöründe, 2007 yılı hedefi olan 17 milyar doların aşıldığını ve 20 milyar dolara koşulduğunu söyledi.
Bakan Tüzmen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı "Dünyanın 225 Büyük Müteahhitlik Firması Arasında Yer Alan 22 Türk Firmasına Ödül" töreninin açılışında yaptığı konuşmada, geçen hafta itibariyle firmaların bu yıl yurt dışında üstlendikleri projelerin toplam değerinin, hedefleri aşan bir düzeyde 19 milyar doları aştığını kaydetti.
"34 ülkede, 350 projeyle bu yıl için 20 milyar dolara hep birlikte koşuyoruz" diyen Tüzmen, bu rakamın, 58 milyar doları son 5 yılda olmak üzere, bugüne kadar üstlenilen işlerin toplam değerinin 105 milyar doları aştığını gösterdiğini söyledi.
Bakan Tüzmen, Türk müşavir ve mühendislerinin halen 100 milyon dolar/yıl olan yurt dışı iş hacimlerinin yıllık 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, sektörün son 3 yılda üstlendiği işlerin toplamının 46 milyar doları geçtiğini kaydetti.
Tüzmen, sektörde bazı konuların sonuçlandırılması gereğine işaret ederken, yurt dışı müteahhitlik hizmetleri sektöründe, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi etkin bir akreditasyon sisteminin oluşturulması, politik risk sigortası sistemi kurulması, bankaların sektöre daha kolay teminat mektubu vermesini sağlayacak teminat mektupları karşılıklarının düşürülmesi ve kamu bankalarının sektöre daha fazla mektup verebilmelerinin önünü açacak bazı idari düzenlemeler yapılmasının sağlanması gerektiğini söyledi.
Son 3 yılda 46 milyar dolar tutarında iş üstlenildiğini ancak aynı dönemde Türk işçilerinin yurt dışı istihdamında kayda değer bir gelişme olmadığını belirten Tüzmen, şöyle devam etti:
"Bu olumsuz sonucun arkasında, değerli YTL, ülkemizde kişi başına gelirin yükselmesine bağlı olarak ücretlerin yükselmesi, yurt içi inşaat faaliyetlerinin artması ve kalifiye elemanın uluslararası rekabet koşullarına uygun olarak temin edilememesi gibi nedenlerin olduğunu biliyoruz.
Tüm bunlar, yıllık 1 milyar dolar tutarında iş üstlendiğimiz yıllarda 150 bin Türk işçisi istihdam eden sektörün, 20 milyar dolar/yıl üstlendiği bir dönemde sadece 50 bin Türk işçisi istihdam edebilir olmasını izah etmemize yetmez.
Bu nedenle öncelikle, yeni Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda yurt dışı işlerde görevlendirilecek işçilere makul primle, daha kapsamlı sigorta güvencesi sağlanmasına imkan veren bir düzenleme getirilmesi yönünde çaba gösteriyoruz.
Yeni dönemde, ekonomideki iyileşmeye paralel olarak, yurt dışı işçi çalıştırmada bazı destekler sağlayan programların uygulanması da diğer bir öncelikli hedefimizdir."