HABER

Yurt dışındaki seçimlerde korkunç şüphe! O açık sahteciliğe mi yol açıyor

16 Nisan referandumu için oy kullanabilecek olan gurbetçilerden, Almanya Frankfurt'ta yaşayan Nizamettin Uyanık isimli gurbetçinin SEÇSİS'teki 2 dakikalık açıktan faydalanıp 2 ayrı sandıkta 'EVET' oyu kullandı. Hile fark edilince seçim durduruldu gerekli işlemler yapıldı ancak sandık açıldıktan sonra iptal işlemi gerçekleşecek. SEÇSİS'teki bu açık oy sahteciliğinin önünü açıyor endişeleri ses getirmeye devam ediyor.

Yurt dışındaki seçimlerde korkunç şüphe! O açık sahteciliğe mi yol açıyor

Bir gurbetçinin SEÇSİS’teki iki dakikalık açıktan faydalanıp mükerrer oy kullanması ‘oy sahteciliğini’ gündeme getirdi.

Frankfurt'ta oy verme işlemi durduruldu, YSK devreye girdi

'UYANIK' GURBETÇİ

Nizamettin Uyanık adlı gurbetçi, 31 Mart'ta Frankfurt Başkonsolosluğu'ndaki 3E No'lu sandığa gitti, kimliğini gösterdi ve oyunu kullandı. Daha sonra yandaki 4E No'lu sandığa geçen Uyanık, aynı kimliği gösterdi, SEÇSİS'te bilgileri sorgulandı ve ikinci kez oy kullandı. Kayıt aşamasında, bir iki dakika sonra 4E No'lu sandık görevlilerinin SEÇSİS ekranına Uyanık için “3E numaralı sandıkta oy kullandı” uyarısı düştü. Hile fark edildiğinde oy sandığa atılmış olduğu için iptal işlemi yapılamadı. CHP'li üyenin fark etmesi üzerine Yüksek Seçim Kurulu Frakfurt'taki oy verme işlemini talimatla durdurdu. Seçim mevzuatı gereği, 16 Nisan'da oylar Ankara'ya geldikten sonra iki ‘evet' oyu kullandığı belirtilen Uyanık'ın oy kullandığı (4E) numaralı sandığından rastgele bir zarf çekilip açılmadan imha edilecek.

SKANDAL, ŞÜPHEYİ GÜNDEME GETİRDİ

YSK, SEÇSİS'ten kaynaklanan bir sorun bulunmadığını, durumun vatandaşın bir iki dakikalık gecikmeden faydalanmasından kaynaklandığını duyurdu. Ancak bu çifte oy skandalı korkunç bir şüpheyi de gündeme getirdi: Bazı kesimler, sistemdeki güvenlik açığını biliyor ve SEÇSİS'te ‘oyunu kullanmıştır‘ kaydı girene kadar defalarca oy kullanıyor… Uyanık'ın Frankfurt'ta Mainz'a geldiği anlaşıldı. Uyanık'ın Mainz'da, ardından da Frankfurt'a gidip oy kullandığı iddiası araştırılıyor.

AÇIĞI BİLENLER KÖTÜYE KULLANABİLİR

Yurtdışında yaşayan 2 milyon 900 bin seçmen, istediği yerde oyunu kullanabiliyor. Bir sandık, oy verilen konsolosluk ve hatta ülke kısıtlaması bile yok. Böyle olunca, SEÇSİS'e ‘oy kullanmıştır' kaydı düşene kadar bir kişi, onlarca sandığı ve hatta birkaç konsolosluğu dolaşabiliyor. Oy için kuyrukların olmadığı bir sandıkta bile kaydın ancak 2-3 dakikada görünüyor olması, seçmen yoğunluğu anında daha da uzun süreler gerektirdiğini ortaya koydu. Bu durum “Sandık kurullarının başındaki kişiler ya da konuyu bilen parti tarafından kötüye kullanılabilir” iddiasını gündeme getirdi.(Sözcü)

TÜRK SEÇMENLERDEN ALMANYA'DA REFERANDUM KUYRUĞU

Almanya'nın 13 noktasında anayasa referandum u için kurulan sandıklarda oy kullanmak isteyen vatandaşlar hafta sonu uzun kuyruklar oluşturdu. Kuzey Ren Vesfalya (KRV) eyaleti başkenti Düsseldorf'da ise bu kuyruklar zaman zaman 500 metreyi geçtiği gözlendi. Düsseldorf Başkonsolosu Şule Gürel, gazetecilere yaptığı açıklamada, vatandaşların uzun süre beklememeleri için hafta içi gelmelerini tavsiye ettiklerini, hafta içi 8, hafta sonu ise 10 sandıkta oy kullanıldığını belirtti. Seçmenlerin oy vermeye gelmeden önce Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) internet sitesinden yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadıklarını kontrol etmeleri gerektiğini belirten Şule Gürel, "yanlarında mutlaka Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) kimlik numarası içeren bir kimlik, nüfus cüzdanı veya pasaport mutlaka getirsinler. Eğer kimliklerinin üzerinde kimlik numarası yazılı değilse hiç sorun değil, buradaki nöbetçi memurumuz bir nüfus kayıt örneği veriyor, kimliği ile birlikte nüfus kayıt örneğiyle oy kullanması mümkün" dedi.

Başkonsolos mavi kartlıların oy kullanamadıklarını ve oy kullanmak için mutlaka Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerektiğini sözlerine ekledi. Türkiye dışında 57 ülkede, 120 temsilcilikte 14 gün boyunca 3 bin 182 sandık kuruldu. Toplamda 2 milyon 972 bin 629 vatandaşımız yurt dışında oy kullanma hakkına sahip. Aralık 2016 genel seçimlerinde yüzde 44 vatandaşımız sandığı giderek oy kullanmıştı. Anayasa referandum unda bu sayının aşılması bekleniyor. (İHA)

En Çok Aranan Haberler