HABER

Yurtdışı bedelli askerlik konusuna yeni düzenleme

Merakla beklenen bedelli askerlik konusunda değişiklik yapılıyor. Yurtdışında yaşayanların faydalanacağı dövizli bedelli askerlik düzenlemesine göre, bin Euro ödeyen askerlik yapmış sayılacak.

Yurtdışı bedelli askerlik konusuna yeni düzenleme

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar bedelli askerlik konusunda atılacak adımları merakla bekliyordu. Uzun süredir gündemde olan ve Hükümetin, 2016 Eylem Planı'nda yer alan bedelli askerlik konusunda düğmeye basıldı. Yurtdışında yaşayan vatandaşlar bedelli askerlik uygulamasından faydalanmak için 6 bin Euro ödüyor ve böylece askerlik hizmetini tamamlamış sayılıyordu. Bu uygulamadan yararlanmak için ödenen bedelde düzenleme yapıldı. Artık dövizli bedelli askerlik hizmetinden faydalanmak isteyen vatandaşlar bin Euro ödeyerek askerlik hizmetini yapmış sayılacak. Yurtdışında yaşayan, 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar durumlarını gösteren belgelerle birlikte konsolosluk aracılığıyla askerlik şubelerine başvuracak ve bin Euro'yu defaten ödeyecek. Fazladan yapılan ödemeler vatandaşlara geri iade edilecek. İşte dövizli bedelli askerlik hizmeti hakkında detaylar...

DÖVİZLİ BEDELLİ ASKERLİKTEN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Dövizli bedelli askerli konusunda değişiklik hükümetten geçti. Artık 6 bin Euro yerine bin Euro ödeyen gurbetçi vatandaşlar, askerlik hizmetini tamamlamış sayılacak. Peki bu hizmetten kimler faydalanabilecek. Dövizli bedelli askerlik hizmeti kapsamında; oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren sıfatıyla veya bir meslek ya da sanatı icra ederek, en az üç yıl süre ile fiilen (365*3=1095 gün) yabancı ülkelerde bulunan vatandaşlarımızın, durumlarını ispata yarayan belgelerle birlikte bağlı bulundukları Türk Konsoloslukları aracılığıyla askerlik şubelerine başvurmaları, 38 yaş sınırı içinde bulunanların 1000 Euro veya karşılığı yabancı ülke parasını, başvuru tarihinden itibaren 38 yaşlarını doldurdukları yılın sonuna kadar ödemeleri gerekmektedir.

İŞÇİLER İÇİN DÖVİZLİ BEDELLİ ASKERLİK BELGELERİ

Bedelli askerlikten faydalanmak için, bulunulan yabancı ülkenin resmi makamlarından en az 3 yıl süreyle olmak üzere, çalışma veya oturma izni almış olmak gerekmektedir. İşçiler için; çalıştığı işyerinin işvereni tarafından düzenlenmiş, çalışma tarihlerini ve sürelerini belirten ve fiilen en az toplam 1095 gün süre ile çalışmayı kanıtlayan belge, herhangi bir işyerinde çalışmayarak işsizlik sigortası alanların, bunu ödeyen makamlardan işsizlik sigortası aldıkları tarih ve süreyi gösterir belge, malûliyet yardımı alanların bunu ödeyen makamlardan malûliyet yardımı aldıkları tarih ve süreyi gösterir belge, en az toplam 1095 gün süre ile fiilen yabancı ülkede bulunduklarını gösterir umuma mahsus pasaport belgeleri gereklidir.

İŞVERENLER İÇİN DÖVİZLİ BEDELLİ ASKERLİK BELGELERİ

İşverenlerin dövizli bedelli askerlikten yararlanmaları için; bulunduğu yabancı ülkenin resmi makamlarından alınmış toplamı en az üç yıl süreli oturma veya çalışma izin belgesi, bulunduğu yabancı ülkede, sorumluluğunda bulunan bir işyerini fiilen en az toplam 1095 gün süreyle işveren olarak çalıştırdığını kanıtlayan belge, bulunduğu yabancı ülke kanunlarına göre tanınan işyerinin niteliğini belirten belge, en az toplam 1095 gün süre ile fiilen yabancı ülkede bulunduklarını gösterir umuma mahsus pasaport belgeleri gereklidir.

BİR MESLEK VEYA SANATI İCRA EDENLER İÇİN DÖVİZLİ BEDELLİ ASKERLİK BELGELERİ

Bir meslek ya da sanatı icra edenler için gereken belgeler; yabancı ülkenin resmî makamlarından alınmış toplamı en az üç yıl süreli oturma veya çalışma izin belgesi, bulundukları ülkede en az toplam 1095 gün süre ile fiilen bir meslek veya sanatı icra ettiklerini gösterir belge, en az toplam 1095 gün süreyle fiilen yabancı ülkede bulunduklarını gösterir umuma mahsus pasaport belgeleridir.

GEMİ ADAMLARI İÇİN DÖVİZLİ BEDELLİ ASKERLİK BELGELERİ

Dövizli bedelli askerlik hizmetinden faydalanmak isteyen gemi adamları için ise, donatan veya vekili tarafından yapılmış ve yabancı resmî mahallî makamlarca onaylanmış en az toplam 1095 gün süre ile fiilen gemi adamı olarak çalıştığına ilişkin hizmet akit belgesi sureti, yabancı ülke kanunlarına göre denizci kütüğü kaydı sureti, emi adamı yeterlilik belgesi sureti, gemi adamı cüzdanı sureti, en az toplam 1095 gün süre ile fiilen yabancı ülkede bulunduklarını gösterir umuma mahsus pasaport belgeleri gereklidir. Öte yandan dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak isteyen gemi adamı statüsündeki vatandaşlarımızın, yabancı ülkede kurulu bir şirkete bağlı yabancı bandıralı gemilerde ve yabancı ülkelerde bir hizmet akdine dayanarak en az toplam 1095 gün süreyle fiilen çalışmaları, ücretlerini yabancı ülke parası olarak almaları ve dövizle askerlik yükümlülüğü süresince bu durumlarının devam etmesi gerekmektedir. Türk bandıralı gemilerde çalışan veya yurt içinde kurulu bir şirkete bağlı yabancı bandıralı gemilerde çalışanlar, dövizle askerlik hizmetinden yararlanamazlar. Gemi adamı statüsündeki vatandaşlarımız, dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak için geminin bandırasında bulunduğu, bağlama limanının veya donatan ya da vekilinin bulunduğu yabancı ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarına başvururlar. Dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşlarımız, durumlarını açıklığa kavuşturacak ve ispata yarayacak konsolosluklar tarafından talep edilen diğer belgeleri de ibraz etmek zorundadırlar.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler