ANKARA (İHA) - Hükümet, sigortalıların eş, çocuk, anne ve babalarının da yurtdışında tedavi olabilmeleri için hazırladığı yasa tasarısını TBMM'ye gönderdi. Tasarı önümüzdeki günlerde ele alınacak ve yasalaştırılacak.
'Sosyal Sigortalar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı' TBMM'ye gönderildi. 4 maddelik yasa tasarısına göre, yabancı ülkeye gönderilenlerin tedavi süresi 2 yılı geçmeyecek. Bu süre içerisinde acil haller hariç olmak üzere, raporda belirtilen hastalığın seyriyle bağlantılı olmayan hastalıktan başka yapılan tedavi giderleri ödenmeyecek ve bu tedavi için süre uzatılmayacak. Tedavi süresi 6 ayı geçtiği takdirde ilgili yabancı sağlık kurumundan alınan ve tedavinin devamı zaruretini gösteren rapor, dış temsilciliklerce kuruma gönderilecek. Bu işlem her 6 ayda bir tekrarlanacak. Sigortalılar için tespit edilen esaslara göre, yol paraları ile tedavi ve zaruri masrafları kurumca ödenecek.
Yasa çerçevesinde, hastalığın anlaşıldığı tarihten önceki 1 yıl içinde en az 300 gün hastalık sigortası primi ödenmiş olması şartıyla sigortalının, diğer sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olarak çalışmayan ya da gelir veya aylık almayan eşi ile geçindirmekle yükümlü olduğu çocukları, anne ve babası, yine bu kanuna göre sürekli iş görmezlik geliri, mamüllük veya yaşlılık aylığı almakta olanlar ile bu kimselerin geçindirmekle yükümlü oldukları eş, çocuk, anne ve babaları, aynı şekilde hak sahibi olarak gelir veya aylık alan eş, çocuk, anne ve babaları da yurtdışına gönderilecek.