YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yurtdışındaki Türkler, yeni kurulan başkanlığa taleplerini iletti

Yurtdışındaki Türklerden bir grup STK temsilcisi Başkent’te yeni kurulan ‘Yurtdışı Türkler Başkanlığı’nı ziyaret edip, taleplerini...

Yurtdışındaki Türkler, yeni kurulan başkanlığa taleplerini iletti

Yurtdışındaki Türklerden bir grup STK temsilcisi Başkent’te yeni kurulan ‘Yurtdışı Türkler Başkanlığı’nı ziyaret edip, taleplerini ve sıkıntılarını dile getirdi. Yurtdışında yaşayan Türkler, önümüzdeki ilk seçimlerde bulundukları ülkede seçme haklarını kullanmak istiyor. Kendilerine ‘gurbetçi’ yakıştırmasından vazgeçilip bundan sonra ‘Yurtdışı Türkleri’ kavramının yerleştirilmesine sıcak baktıklarını aktardılar.

DEİK - DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı ve Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz, Asya Pasifik Bölge Başkanı Nejdet Demiryürek ve DTİK Koordinatör Yardımcısı Begüm Balaban, T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluklar Başkanlığı Başkanı Kemal Yurtnaç, Başkan Yardımcısı Dr. Gürsel Dönmez ve Kurumsal İlişkiler ve İletişim Daire Başkanı Gazali Çiçek'i
makamlarında ziyaret etti.

Başkan Kemal Yurtnaç, görüşmede yurtdışında yaşayan Türklerinher türlü sıkıntının giderilmesi için kendilerinin bu göre getirildiğini belirtip şunları söyledi; ”Her sıkıntınızı dinlemeye hazırız. Neticelendirmek için tüm enerjimizi, tecrübemizi ve bilgimizi sizler için vermeye hazırız. 1961 yılında yurtdışına işçi sıfatıyla yollanılan vatandaşlarımızdan o günden bu yana ilk defa yurtdışındaki vatandaşlarımıza yönelik strateji belirleyen bir kurum var. Dış politikamızın oluşumunda atlyapı oluşturacak düşünce kuruluşu da diyebiliriz. Dünya'da 6 milyon, Avrupa'da 4 milyon Türkiyeli vatandaşımız yaşıyor. Dünyanın ve AB'nin şu dönemde yaşamakta olduğu ekonomik ve finansal krizi, yurtdışındaki Türkler ile lobi ve diaspora faaliyetlerimizle lehimize çevirebiliriz. Bu yıl kasım ayının başında Almanya Berlin'de Türkiye'den göçün 50. yılı anısına yapılacak organizasyon gecikmiş de olsa çok önemli bir adım ve değerlidir.”

Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Şahbaz ise özellikle yurtdışında yaşayan çifte kimlikli Türklerin ‘gurbetçi’ olarak adlandırılmamalarının, ‘Yurtdışı Türkleri’ kavramının çok yerinde olduğunu, yeni kurulan Başkanlıkta ondört farklı lisanın konuşulduğu uzman kadroların içerisinde Macarca konuşabilen uzman personelin de en kısa zamanda istihdam edilmesini talep etti. Şahbaz, yurtdışında bir ofis, şube veya personel istihdam etmemelerini, özellikle de yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızdan danışma kurulu oluşturacak olmalarını da takdirle karşıladıklarını bildirdi. Şahbaz, yurtdışında yaşayan Türklerin bulundukları ülkelerde, bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları çıkarttığına göre, dış temsilciliklerimizde de diplomat olarak istihdam edilebilecek potansiyelin oluştuğuna vurgu yaptı.

Nejdet Demiryürek de Asya Pasifik Bölgesinde özellikle Kamboçya, Vietnam, Tayland, Kazakistan ve Kore'de kendilerine karşı menfi bir önyargıyı hissetmediklerini, bu bölgelere sanayici, işadamlarını yatırıma davet ettiklerini aktardı. 28 kez EXPO'ya katıldığını vurgulayan Demiryürek, “Bu konudaki tecrübe ve bilgi birikimlerimi paylaşmaya hazırım. Bu bölgedeki ezberleri işadamlarımızın bozması lazım. Yeni gelişen dünyaya yön vermeliyiz.” dedi.

Başkan Yardımcısı Dr. Gürsel Dönmez de yurtdışındaki hayatı, yaşamı çok yakından tanıdığını belirtip, “Sizlerle yatay zeminde birçok ortak projede birlikte mesafe katedeceğiz” diye konuştu.

"YURTDIŞINDA SEÇME HAKKIMIZI KULLANMAK İSTİYORUZ"

Başkan Kemal Yurtnaç ve Başkan Yardımcısı Dr.Gürsel Dönmez'e, Osman Şahbaz ve Nejdet Demiryürek diğer ülkelerden gelen temsilcilerin de tekliflerinin bulunduğu raporu bir dosya halinde sundu.
Rapordan bazı başlıklar ise şöyle;

Osman Sahbaz –Macaristan: Yurtdışında yaşayan bizler seçme hakkımızı hala kullanamıyoruz. Bu temel hakkımızı kullanabilecek ortamın oluşturulmasını temenni ediyoruz... Yurt dışındaki otomobilimizle Türkiye'ye geldiğimizde en fazla bir yıl içerisinde 6 ay arabamızla birlikte kalabiliyoruz. Günümüzde bizler yaşadığımız ülkelerden başka bir AB ülkesine gittiğimizde; ne kadar kalacağımıza dair bir belge veya bildirimde bulunmuyoruz. Otomobil ile geldiğimiz Türkiye'den acil bir durum olsa ve geldiğimiz ülkeye uçakla dönmeye kalksak otomobilimizi ancak gümrüğe emanet ederek çıkabiliyoruz. Bu sorunun çözülmesi hususunda geniş çaplı çalışmanın yapılması.

Noyan Rona – Çin: Bu yıl Çin ile ilişkilerimizin 40. yıldönümü olması nedeniyle gelecek yıl Türkiye’de Çin yılı, bir sonraki yıl ise Çin'de Türkiye yılı kutlamaları nedeniyle gerek vize kolaylıkları, gerek Çin'li yatırımcılara kolaylık sağlanması gibi uygulamalara daha fazla esneklik getirilmesi.

Nejdet Demiryürek – Japonya : Bölgelerimizdeki diğer ülkelerin başarılı olmuş program ve planları örnek alınarak aynı tarzda hatta daha geliştirilmiş çalışmalarla bölge ülkeleri ile yüksek seviyede ilişkiler geliştirilmesi... Siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkilere kalıcı katkı sağlanması için önemli bir çalışmada Asya Pasifik Bölgesi ülkeleri ile ülkemiz eğitim kurumlarının, yerel yönetimlerin, şehir ve ilçelerimizin, ticaret odalarının, görsel ve yazılı medyanın, tüm branşlardaki spor kulüplerimizin "kardeşlik anlaşması” çerçevesinde bir araya gelerek, halklar ve kurumlar arasında daha etkin tanıtım, ilişkiler ve lobicilik faaliyetleri için çalışmaların yapılması.

Ali Iralı – Pakistan: Yurt dışında yasayan Türkler ve Yurt dışında işyeri olan Türkler olarak, Türkiye’deki kuruluşlardan yeterli destek alamıyoruz. Örneğin Eximbank kredisi, devlet desteği, vb. bu konuda düzenlemenin yapılması,

Zafer Karadağ – Çin: Çin’de yaşayan Türklerin diğer ülkelerdeki vatandaşlarımızla daha fazla dostluk ve iş birliği kurabilmeleri yönünde girişimlerde bulunulması.

Muhammet Şahın - Hong Kong : Çevre ülkelerde, pek çok Çinli firma ortaklık ya da fabrika alarak yatırımlar yapmaktadır. Türkiye bu potansiyeli kendine çekmeye yarayacak cazip önlemler alabilir.

Turgut Torunoğulları – Holland : Başarılı insanlarımıza, başarılı oldukları dallarda senede bir kere ödül verilmesi.

Ömer Süsli – Romanya: Yurtdışında eğitim gören Türk vatandaşları almış oldukları eğitimi Türkiye'de uygulayamamaktadır. Romanya'da tıp eğitimi almış olan bir kişi Türkiye'ye döndüğünde diploması kabul görmediğinden doktorluk mesleğini icra edememektedir. Bununla birlikte, Romanya örneğinde bu kişi, AB vatandaşı olmadığından Romanya'da da doktorluk yapamamaktadır. Bu durum, Türkiye'de eğitim gören soydaşlarımız için Romanya'ya döndüklerinde de aynı şekilde problem olmaktadır. Bu nedenle başarılı soydaş çocuklarımız Türkiye'de eğitim görmeyi arzu etmemekte. Bu konuda iyileştirici düzenlemenin sağlanması.

Dr. Ahmet Ziya Küçük – Almanya : Ülkeye mal giriş ve çıkışlarındaki prosedürlerin asgariye indirilmesi, ithalat ve ihracat işlemlerinin mevcut kanunlar çerçevesinde hızlı bir işlem sürecine kavuşturulması mümkün mü?

Hafız Karadag –Almanya: Ülkemizde zaman zaman hazırlanan yatırım teşvikleri kapsamında yurt dışında yaşayan Türk kökenli işadamlarına Türkiye’de yapacakları yatırımlar için özel bir teşvik paketi hazırlanabilir mi?

Nedim Düzenli – Kanada: Kalkınma Ajansları ile Yurtdışında Yasayan Vatandaşlarımızı çeşitli projelerde bir araya getirmek… Teknoloji geliştirme konusunda tersine beyin gücünü sağlayacak programların geliştirilmesi… Dış ticaret müşavir, elçilerimiz ve ataşelerimiz ofis dışı çalışmalara daha önem vermesi, bulundukları ülkelerdeki önemli kuruluşlarla, STK'larla ilişki geliştirmeleri ve ortak projelere cesaret verici yatırım danışmanı gibi hizmet verecek şekilde yeniden eğitilmeleri.

Selçuk Yüce – Kazakistan: Ortak Avrasya Stratejisinin geliştirilmesi konusunda karşılıklı olarak ilgili ülke yetkilileriyle temaslarının yoğunlaştırılması ve oluşturulacak politikalarda aktif rol alınması. Ayrıca birçok Avrasya ülkesiyle sağlanan mevcut vize kolaylıklarının korunması ve hatta geliştirilip, genişletilmesi çerçevesinde çalışmaların devam etmesi.

Başkan Kemal Yurtnaç, raporu değerlendireceklerini, gerekli çalışmaların yapılacağını söyledi. Yurtdışından gelen heyetle birlikte anı fotoğrafı da çektirildi. 2011 Kasım ayında Berlin'deki organizasyonda yeniden görüşebilmek ve değerlendirmelerde bulunmak temennisiyle heyette bulunanlar vedalaşıp geldikleri ülkelere geri döndüler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler