Türkiye'de iPhone başta olmak üzere iPhone dahil birçok akıllı telefonun fiyatları yurtdışındaki fiyatlardan çok daha yüksek. Bu nedenle kullanıcıların bir kısmı yurtdışından telefon getirmeyi tercih ediyor. Peki kullanıcılar yurtdışından telefon getirmek için nelere dikkat etmeli?
Öncelikle yurtdışından sadece 2 yılda bir telefon getirebilirsiniz. Aksi taktirde cihazın IMEI kaydı yapılmaz.
Bir diğer nokta ise yurtdışından getirilen telefonların en geç 1 ay içerisinde ilgili abone merkezine kaydettirilmesi. Aksi halde IMEI kaydı bu süre sona erdiğinde yapılmaz.
15 Haziran 2012 tarihi itibariyle yurtdışından telefon getirenlerin IMEI kaydı yapabilmesi için 100 TL'lik harç ücretini de ödemesi gerekiyor.
Daha önce operatörlere giderek IMEI kaydı yapan kullanıcılar bugünden itibaren e-devlet şifresini kullanarak BTK'nın internet sitesine girdiği taktirde IMEI kaydını yapabilecek.
Ancak IMEI kaydından önce yurt dışından telefon getirenlerin, öncelikle 100 liralık harç bedelini vergi dairelerine ya da Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bankalara yatırmaları gerekiyor.
BTK'nın internet sitesine girilerek 'IMEI Kayıt Başvurusu' yapılacak. Talep edilen bilgilerin sisteme girilmesi ile kayıt işlemi tamamlanacak. Maliye Bakanlığı ile yapılan entegrasyon çalışması kapsamında anlık olarak kişinin ücret yatırdığına dair bilgi, sistem üzerinden doğrulanacak.
Talep edilen bilgilerin sisteme girilmesi ile kayıt işlemi tamamlanacak ve sorun yaşanmadığı taktirde telefonunuzun IMEI kaydı yapılmış olacak.
BTK Mobil Cihaz Kayıt Sistemi üzerinden kişinin iki yıl içinde başka bir cihaz kaydı yaptırıp yaptırmadığı, yurt dışından geliş tarihinden itibaren olan bir aylık sürenin geçip geçmediği, vatandaşın girmiş olduğu IMEI numarasının hatalı olup olmadığına ilişkin kontroller yapılacak.
MEI'si kayıtlı olmayan telefonlar operatörlerin hizmetinden faydalanamaz.
Yurtdışından telefon getiren kullanıcıların en çok şikayet ettiği konuların başında telefonların hiçbir şekilde çalışmaması.
Bunun sebebi ise ülkemizde kullanılamayan CDMA altyapısı. Bu altyapıyı sunan Verizon ve Sprint gibi operatörler kullanıcılarına SIM kartsız telefon kullanımına olanak veriyor. Oysa ülkemizde böyle bir hizmet verilmiyor ve kullanıcılar zor durumda kalıyor.
Bu nedenle yurtdışından telefon almadan önce alacağınız cihazınızın GSM şebekesini desteklemesine mutlaka dikkat edin.