Yürürken kollarımızı sallamamız çok mantıklı görünmüyor. Bacaklarımızı hareket ettirmek için kollarımızı da hareket ettirmeye gerek duymamamıza rağmen bunu neden yapıyoruz? Bu durum, istem dışı yaptığımız hiçbir egzersizin yararlı olmadığı yönde teorileri olan bilim adamlarının uzun süredir canını sıkan bir soru. Bu nedenle araştırmacılar 2009 yılında yürüme esnasında kollarımızı neden sağa sola hareket ettirdiğimizin cevabını bulmaya çalıştılar.
Michigan Üniversitesi’nden bilim insanları değişik şekillerde yürüyen (kollarını sallayarak, kolları yanında ve buna benzer) 10 kişinin enerji tüketimini karşılaştırdı. Mekanik kollar üzerinde benzer ölçümler yapan bilim insanları kolları sallamanın aslında bir amacı olduğunu keşfetti: Kolları sallayarak yürümek, kullanılması gerekli olan toplam enerji miktarını düşürüyor.
Araştırma, kollarını hareket ettirmeden yürüyen insanların doğal bir şekilde sallayarak yürüyenlere göre metabolik enerjilerini %12 daha fazla kullandıklarını ortaya koydu.
Biyomedikal alanında araştırma yapan Sjoerd Bruijn, normal bir şekilde kolları sallayarak yürümenin en verimli yürüme yöntemi olduğunu söylüyor. Normal bir kol sallamayı araştırmacılar sağ ayakla basarken sol kolun ileriye doğru çıkması ve tam tersinde de aynı şekilde olduğunu belirtiyorlar.
Bacaklarınızla kollarınızı eş zamanlı olarak sallamanız yani sol kolunuzla sol ayağınızı aynı anda ileriye doğru çıkarmanız normal bir şekilde yürümenizden yüzde 26 oranında daha fazla enerji kullanımını gerektirdiği için böylesine bir yürüme vücudunuz için çok yorucu bir uğraştır.
Araştırmacılar hiçbir çaba sarf etmeden yürüyen insanlara ne olduğunu gözlemlemek için deneklerinin kollarını yanlarına bağlama derecesine bile getirdiler. Yardım almalarına rağmen bu kişiler, doğal bir şekilde kollarını sallayarak yürüyenlere göre yüzde 7 oranında daha fazla enerji harcadılar.
Kol ve bacaklarınızı sallarken kol kaslarınıza çok fazla iş düşmediği için sallanan kollarınız enerjiyi muhafaza eder. Şöyle düşünün; kolunuz bir sarkaç gibidir. Bacağınız ve vücudunuz hareket ettiğinde bu hareket sarkacı sallandırmaya çalışır. Kaslarınız bunu yapmak için enerji kullanmaz ve böylelikle doğal deviniminden dolayı kollarınız pasif bir şekilde hareket eder. Brujin kasların sallanma ile gerçekleştirdiği enerji tasarrufunun sallanmayı sürdürmek için gerekli olan çok az bir miktar enerjiyi fazlaca karşıladığını yani dengeli bir şekilde sallanmayı sürdürmek için çok az enerji kullandığını belirtiyor. Özellikle yere bastığınız zaman kol sallama ile bir miktar güç karşılanıyor böylelikle bacaklarınız da daha az enerji kullanıyor.
Araştırmacılar Parkinson hastalığı ve kalıcı felç rahatsızlığı bulunan hastaların rehabilitasyon tedavilerinde kol sallama yönteminin etkilerinden yararlanılması gerektiği sonucuna ulaştılar. Araştırmalar hastalarda etkin kol hareketleri yapmanın yürüme becerilerini geliştirdiğini ve uzun adımlar atabilmelerine yardımcı olduğunu ortaya koydu.
Daha fazla enerji kullanırım diye diğer yöntemleri tercih etmeniz ve bu yüzden doğal kol sallamaya karşı çıkmanız aslında daha çok kalori yakmanın en iyi yöntemi anlamına gelmiyor. Normal hareketlerini bastırmaya çalışırsanız omurgana zarar verebilirsiniz. Etkili yürüyüş için doğal bir şekilde sallanmayı sürdürmelisiniz.