Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, toplumda kadınların çalışma alanlarıyla ilgili ön kabuller olduğuru anlatırken raylı sistemi kurduklarında bütün vatmanların kadınlandan seçilmesini istediğini söyledi. Vatman olarak işe aldıkları kadınlardan 6 tanesinin toplumsal baskıdan dolayı işi bıraktığını anlatan Yılmaz, "Ben hanımların evlerinde nasıl çalıştıklarını biliyorum. O işlerin hepsi şu anda peşinde koştuğumuz erkeklerin yaptığı işlerden daha zor." dedi.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) İl Kadın Girişimciler Kurulu tarafından yürütülen Kadın Usta Projesi kapsamında, Fayans ve Seramik Döşemeçiliği Kursu'nda konuşan Yılmaz projeler hakkında bilgi verdi.
Yusuf Ziya Yılmaz, "Bundan 4 ay önce sayın Hisarcıklıoğlu'nun Samsun programında ülkemizdeki, kadın girişimci oranının dünyanın gelişen ve gelişmekte olan ülkelerin daha gerisinde olduğunu söylemesi, özellikle Avrupa ortalamasının çok grisinde olduğunu söylemesi, hele hele Japonya’nın Avrupa ortalamasının da üzerinde olduğunu söylemesi hepimizi düşündürmüştür. 1979 yılında karayolları çalışırken ABD ye gittim. Bu ziyaretim esnasında bir yol şantiyesinde çalışma yapan bir hanımın yol silindiri kullandığını gördüm. Çok şaşırdım. Hep erkeklerin yapabileceği gibi görünen bu işi bir bayanın yapması beni oldukça şaşırttı. Ben bunu hayretlerle izledim. Araca binerek kabine oturdum Daha sonra o hanıma bu aracı nasıl kullandığını sordum. Bana, bu kabinin içi klimalı, evimden daha rahat. Ben burada bulunan joistikle çok rahat işimi yapıyorum. Joistiği ileri itiyorum gidiyor, bırakıyorum duruyor. Birde burada bulunan gaz kolu var birde onu itiyorum. Burada yaptığım iş evde yemek yapmaktan daha kolay benim için. Ben neden yapmayayım bu işi dedi. Bunu hiç unutmuyorum." dedi.
İnsanların toplum tarafından kabullenen değerleri benimsediklerini ifade den Yılmaz, "Arkadaşlar biz kabullerimizle yaşıyoruz. Bundan bir bucuk sene önce raylı sistemi Samsun'a getirdik. Ben bütün vatmanların bayan olacağını söyledim. Belediyemdeki bürokratlar dahil bu konuda herkes bana karşı çıktı. 'Nereden bulacağız bu kadar hanımı. Hem Endüstri Meslek Lisesi (EML) mezunu olacak. Bu konuda toplumda hassasiyetler var bu nasıl olabilir' dediler. Ben bu olacak dedim. Bu göreve getirdiğimiz hanımlardan 6 tanesi toplumsal baskıdan dolayı ayrıldı. 6 ya da 7 tane hanım vatmanımız bu göreve devam etmeyi sürdürdü. Halbuki treni sürmek ABD'de yol çalışmasını yapan kadının yaptığı iş kadar kolay. İnşaatlarımızda kullandığımız makineleri, sadece joistik ile kullanılabilecek makinelerin tamamını, hanımların da kullanabileceğine inanıyorum. Sonra bu makinelerin kabinlerinde inanılmaz konfor var. Birçok iş marinasının kabininde son teknoloji ürünler var. Klimayı bırakın müzik sistemleri bile var. Ben hanımların evlerinde nasıl çalıştıklarını biliyorum. O işlerin hepsi şu anda peşinde gezdiğimiz peşinde koştuğumuz erkeklerin yaptığı işlerden daha zor." diye konuştu.
Samsun'un en büyük işverenlerinden biri olduğunu söyleyen Yılmaz, şöyle devam etti: "2500 civarında işçi çalıştırıyorum. Bir işin iyi yapılması, bir işe gönlünü vererek, kafasını vererek insanın yapmasın farklılığının ne olduğunu iyi biliyorum. Arkadaşlar şuna yürekten inanıyorum işini iyi yapan iyi insandır. Bu dünyada işini iyi yapmayan insanın, iyi insan olması zor. Niye zor işini iyi yapmaz, çocuklarının ihtiyaçlarının karşılayamaz, toplumla barışık değildir, işverenle kavgalıdır, arkadaşıyla kavgalıdır. Kendisini yapmadığı işten dolayı meydana gelen olumsuzluklar o işi iyi yapmamasından kaynaklanır. Ben iyi çalışanları tebrik ediyorum. Bu işi organize eden başından beri işin içinde olan sayın Valimizi teşvik ediciliğini şükran ve takdirle karşılıyorum.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz