İSTANBUL (İHA) - Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı tarafından yapılan "Türk Halkının Avrupa Birliği (AB) Üyeliği'ne Bakışı" konulu anketinde Türkiye'yi AB içinde yer almasını isteyenlerin oranı yüzde 64 oldu.
Türkiye genelinde kentsel ve kırsal nüfusu temsil eden 18 yaş ve üzeri toplam 3060 kişiyle yüzyüze görüşülerek yapılan anket Adana, Ankara, Balıkesir, Burdur, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kars, Konya, Malatya, Samsun, Sinop, Şanlıurfa'da gerçekleştirildi. Ali Çarkoğlu, Refik Erzan, Kemal Kirişci, Hakan Yılmaz tarafından hazırlanan anketin AB'ye Genel Bakış bölümünde ankete katılanların yüzde 49'u AB'nin bir hristiyan kulübü olduğu yönünde görüş belirtiyor.
Vatandaşların yüzde 53'ü AB'ye girmenin en büyük faydasını ekonominin düzelmesi ve işsizliğin azalması olarak görüyor. AB'ye girişte Türkiye'nin uğrayacağı en büyük iki zarar ise dini ve milli değerlerin zayıflaması olarak görülüyor.
Ankete katılanların yüzde 64'ü AB'ye girişle ilgili bir kamuoyu yoklaması halinde evet yanıtı vereceğini, yüzde 30'u AB'ye karşı olduğunu belirtiyor.Ankete katılanların yüzde 56'sı ise Türkiye'nin AB'ye girmeye henüz hazır olmadığını düşünüyor.
ÇOĞUNLUK HAYATINDAN MEMNUN DEĞİL Anketin giriş bölümünde Türkiye'de hayatından memnun olanların oranı yüzde 45, olmayanların oranı ise yüzde 55 olarak karşımıza çıkıyor. Hayatından memnun olan halklar sıralamasında Türkiye aday ülkeler arasında yüzde 45 ile 11. sırada. Aday ülkeler ortalaması ise yüzde 51.
Demokrasinin işleyişinden ne derece memnunsunuz sorusunu ankete katılanların yüzde 60'ı hiç memnun değilim, yüzde 30'u pek memnun değilim, yüzde 9'u memnunum yüzde 1'i de çok memnunum diye yanıtlamış.
"AB'ye üye olmak için tüm aday ülkeler gibi Türkiye'nin de yerine getirmesi gereken Kopenhag Kriterleri'nin neler olduğunu ne kadar biliyorsunuz? sorusuna verilen cevaplarda ağırlığı yüzde 58 ile hiçbirşey bilmiyorum seçeneği oluşturuyor. Kopenhag kriterleri hakkın çok şey biliyorum diyenlerin oranı ise sadece yüzde 2.
Düşünce ve düşünceyi ifade özgürlüğü için gerekli koşulların oluşturulmasını onaylayanların oranı yüzde 82'ye ulaşırken din ve vicdan özgürlüğünün ifadesi için gerekli koşulların tüm din ve mezhepleri kapsayacak şekilde oluşturulmasını onaylayanların oranı yüzde 77'yi buluyor. Katılımcıların yüzde 50'si ordunun Türk siyaseti üstündeki rolünün azaltılması yönünde görüş bildirirken, vatandaşların ana dillerinde radyo ve televizyon yayını yapmalarını engelleyen yasaların kaldırılmasını onaylayanların oranı yüzde 41, onaylamayanların oranı ise yüzde 47 olarak ortaya çıkıyor. Bu oranlar, vatandaşların ana dillerinde öğrenim görmelerini engelleyen yasaların kaldırılması konusunda ise onaylayanlar yüzde 42, onaylamayanlar yüzde 47 olarak ortaya çıkıyor.
İdam cezasının her suç ve herkes için kaldırılması AB'ye üyelik için Türkiye'nin yerine getirmesi zorunlu tek şart olsaydı, idam cezasının kaldırılmasını onaylar mıydınız? sorusuna ise ankete katılanların yüzde 53'ü hayır, yüzde 43'ü evet yanıtını veriyor. Hayır cevabı verenler arasında idam yerine ağırlaştırılmış hapis cezasını isteyenlerin oranı ise yüzde 63.
Terör mağdurlarının önemli bir kısmı idama karşı söz konusu ankette idamın şartsız kaldırılmasını kabul edenlerin oranı terör nedeniyle yakınlarını kaybedenlerde yüzde 44, herhangi bir yakınını kaybetmeyenlerde yüzde 43 olarak belirleniyor. Ankette terör nedeniyle yakınlarını kaybedenlerin idamın kaldırılması ve ağırlaştırılmıs hapis cezasına yakınını kaybetmeyenlere oranla daha fazla destek verdiği de ortaya konuyor.