Türkiye'de yılda ortalama 800 cinsiyet değişimi operasyonu yapıldığını kaydederek, "Sadece 1 ay içinde 20'ye yakın başvuru aldık" dedi.
Op. Dr. Selahattin Tulunay, Turgut Özal'dan önce cinsiyet değiştirme ameliyatlarının yapılmasının yasak olduğunu ve Özal'ın çıkardığı bir kanunla bu alanda ameliyatların başladığının altını çizdi. Ameliyat olan hastaların yüzde 15'inin kadından erkeğe, yüzde 85'inin ise erkekten kadına dönmek istediğini belirten Tulunay, Türkiye'de yılda ortalama 800 cinsiyet değişim operasyonu yapıldığını vurguladı. Tulunay, Kliniklere başvuran hastaların 300'ünün ameliyatla, 500 civarındaki hastanın da sadece estetik ile cinsiyet değiştirdiğini ifade ederek, Ameliyatların yasal izne tabi olduğunu, yüzde 2'lik bir kısmın pişman olarak eski cinsiyetine dönmek istediğini belirtti.
-"SADECE 1 AY İÇİNDE 20'YE YAKIN BAŞVURU YAPILDI"-
Op. Dr. Selahattin Tulunay, son dönemlerde medyada yer alan haberlerle birlikte kliniklerine cinsiyet değişimi için başvuranların sayısının arttığına dikkat çekerek, "Sadece 1 ay içinde 20'ye yakın başvuru aldık. Yıllarca durumunu gizleyip doğuştan kendini farklı hissedenler var. Bu kişiler son dönemlerde gelip bilgi almaya başladı. Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden gelip bu ameliyatları olmak isteyen kişiler dahi var. Özellikle toplumsal baskıdan çekinerek aileleri duymadan gizlice ameliyat olmak isteyenlerin sayısı çok yüksek. Fakat psikoterapi ve mahkeme kararı olmadan operasyon yapılması mümkün değil. Ayrıca ameliyat olup pişman olanların da sayısı her geçen gün artıyor. Bu ameliyatı yapanların bir daha geri dönüşü olmadığını bilmesi gerek" açıklamasında bulundu. Tulunay, yasal olmadığı halde ameliyat olmak için arayışa giren ve merdiven altı kliniklerde ameliyat olmaya çalışanlarında olduğunu belirterek yaptığı yazılı açıklamada özetle şunları kaydetti:
"Ortadoğu ve Kafkaslarda yaşanan savaşlarda yaralanan gazilere mikro cerrahiyle penis ameliyatları yaptık. Erkeğe dönüşlerde cinsiyet organı koldan kılsız bölgeden mikro cerrahiyle alınarak taşınır. Önce kadın doğum hekimi rahim ve vajinayı alıyor. Daha sonra mikro cerrahi ile penis takılıyor ve plastik cerrahi devreye giriyor, göğüs çene ve burun gibi estetik müdahaleleri yapıyor. Hastaya testosteron hormonu ilave ediyoruz. Erkekte ise estetik cerrah tek başına yeterli oluyor. Burun, kaşlar, göğüs, adem elmasına müdahale ediliyor. Erkeklik organını alıp testis torbalarından da vajina yapıyoruz. Erkeklik hormonunu baskılayıp estorojen hormonu veriyoruz."(ANKA)
(AY/OE)