HABER

Yüzde yüz uzlaşma diye bir şey yok

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 21 Ekimde yapılacak referandumda herkesi "evet" oyu kullanmaya davet etti.

AK Parti TBMM grup toplantısında konuşan Erdoğan, geçen yasama döneminde yapılan ve "Cumhurbaşkanının halk tarafından ve 5 artı 5 yöntemiyle seçilmesi, genel seçimlerin 5 yıl yerine 4 yılda bir yapılması ile Meclisin seçim işlerinde toplantı yeter sayısının üçte bir olmasını" da düzenleyen Anayasa değişikliğine ilişkin referandumu değerlendirdi.

Yapılan değişikliklerin çok önemli olduğuna işaret eden Erdoğan, "Bu Anayasa değişikliği ile 12. Cumhurbaşkanını ve ondan sonrakileri seçme yetkisi aziz milletimizde olacaktır. Bu referandumda milletimizi 'evet' oyu kullanmaya davet ediyorum" dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "zaman içinde çok fazla değişikliğe uğradığından iç bütünlüğü kaybolan mevcut anayasa yerine tüm toplumsal kesimlerin içine sindireceği bir anayasa hazırlamak istediklerini" söyledi.

Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, Anayasa değişikliği çalışmalarına değindi. Yeni anayasa çalışmalarının herkese ve eleştiriye açık olduğunu ifade eden Erdoğan, "Bu konuda yapmaya çalıştıklarının 1982'den bu yana değiştirilen, zaman içinde çok fazla değişikliğe uğradığından iç bütünlüğü kaybolan mevcut Anayasa yerine tüm toplumsal kesimlerin içine sindireceği ve en geniş uzlaşmayla hazırlanacak yeni bir anayasaya ulaşmak olduğunu" belirtti.

Erdoğan, şöyle konuştu:
"Uzlaşma denen şey yüzde 100'ün 'evet' demesi midir? Konsensüs denilen şey yüzde 100'ün evet demesi midir? Var mı böyle bir şey, nerede olmuş? Bunu söyleyenler acaba içinde bulundukları kurullarda bunu sağlayabiliyorlar mı? Var mı böyle bir şey? Bu teklifle yanımıza gelenler önce çatısı altında bulundukları topluluğu birleştirsinler. Konsensüs denilen şey; kısmi azaminin üzerinde birleşmektir. Olay budur... Yüzde 100.. Böyle bir şey yok."

"3'te 2'si değiştirildi"
Mevcut anayasanın, 177 madde ve 16 geçici maddeden oluştuğu dikkate alındığında bugüne kadar yaklaşık 3'te 2'sinin değiştirildiğini ifade eden Erdoğan, böylece mevcut anayasanın iç bütünlüğünün bozulduğuna işaret etti.
Erdoğan, 1982 Anayasasının, hazırlandığı dönemin ruhunu yansıttığı ve kamuoyunda genel bir tartışmaya açılmadan, hazırlayıcılar dışında kimsenin katkısı olmadan yapıldığı için, milletin onayından geçtiği halde sürekli olarak eleştirildiğini söyledi.

"Bizim hareket noktamız, farklı kesimlerden gelen tüm eleştirileri nazara alarak ve tüm kesimlerin içine sinecek bir metin ortaya koyabilmektir" diyen Erdoğan, bu Anayasanın, her bir vatandaşın hassasiyetlerini, Cumhuriyetin; demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olma hedefleriyle, milletin temel değerlerini korumayı esas alacağını bildirdi.

"Halk (evet) diyorsa, (evet)"
Erdoğan, Anayasanın en geniş mutabakatla hazırlanacağını ve milletin onayına sunulacağını söyledi. Hazırlık çalışmaları devam eden taslağın, tüm siyasi partilere, sivil toplum örgütlerine, üniversitelere, medyaya sunulacağını dile getiren Erdoğan, "Bu konuda söz söyleyecek kim varsa, hepsinden istifade edeceğiz. İnternet sitemize de koymak suretiyle... Bazılarına da taslağı göndereceğiz. Kamuoyumuzun tartışmasına açarak, eleştirileri, ilaveler varsa ilaveleri, çıkartılması gereken teklifler varsa bunların hepsini alacak ve bunların üzerinde çalıştıktan sonra TBMM'ye teklifimizi sunacağız. Bu işin prosedürü bu değil mi? Bu... Ondan sonra da burada işleyecek bir süreç var. Bu sürece de bizler AK Parti olarak elimizden gelen desteği vereceğiz. Bizim kalkıp da 'şunu istiyoruz, bunu istemiyoruz' deme hakkımız sadece müzakereler esnasında olacak. Mesele, burada o özveriyi göstermek suretiyle... Ön yargılardan, ön kabullerden uzak, orada aşırı ya da yüksek derecede bir konsensüs sağlanabilirse, o kadar başarılı anayasa çalışmasını gerçekleştirmiş olacağız. Yapılması gereken de budur. Bunu daha sonra halkımızın onayına gönderelim, onay merci halk olsun. Halk 'evet' diyorsa, 'evet'.
Milletimizin Anayasası onaylanmış olacak ve bununla beraber Türkiye yeni bir dönemini farklı bir şekilde inşallah hayata geçirmiş olacak. Bunda da fazla zaman kaybetmeyelim istiyoruz."

"Halk tarafından seçilmesi"
Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin, doğrudan demokrasiye en güzel örnek olacağına inancını dile getiren Erdoğan, "Artık bunun sağa sola çekilmesi mümkün olmayacak. Halkın verdiği nihai karardır, bunun üzerinden bir spekülasyona gitmek de mümkün olmayacaktır" görüşünü kaydetti.
Türkiye'de her cumhurbaşkanı seçiminin, hep uzun tartışmalara, gereksiz gerilimlere ve sancılı turlara sebep olduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Tüm bu olumsuzluklar yerine, cumhurbaşkanı seçimini doğrudan cumhura bırakmak en sağlıklı yoldur diyorum ve 21 Ekimde cumhura gidiyoruz. 21 Ekim günü milletimizin büyük bir katılımla referanduma ilgi göstereceğine ve bu çok önemli değişikliklerin altına imza atacağına inanıyorum. Bu anayasa değişikliğiyle, 12. Cumhurbaşkanını, altını çiziyorum 12. Cumhurbaşkanı ve ondan sonra gelecekleri seçme yetkisi, aziz milletimizin olacaktır. Tüm vatandaşlarımı, bu referandumda 'evet' oyu kullanmaya davet ediyorum. Zira bugüne kadar bir çok sıkıntılar, inşallah 'evet' ile hallolacak."

En Çok Aranan Haberler