Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz aylarda yaptığı bir açıklamada "yerli araba yapacak babayiğitler arıyoruz!" demişti.
İnternethaber'in haberine göre yüzde 100 yerli otobüs yapan bir 'babayiğit' çıktı ancak o da isim konusunda bir skandala imza attı. "Babayiğitlik" yaparken bir şeyi unuttu; yüzde yüz yerli otobüse Türkçe bir isim vermeyi.
Busworld Turkey 2012 Fuarı'nda piyasaya sunulan otobüsün ismi İngilizce; "CENTRAVEL"... Türkçe manası Kent Seyahat!..
Hatırlanacağı gibi Başbakan Erdoğan, Aydın Doğan'a ait Trump Towers Mall'ın açılışında Türkçe fırçası atmıştı. Erdoğan,“Towers gibi Mall gibi kelime ve kavramların tamamının Türkçe’de aslında çok güzel karşılıkları var. Türkçe dünya üzerinde 100 milyonlarca insan tarafından konuşuluyor. Türkiye Türkçesi hele hele özellikle de İstanbul Türkçesi de Türkiye’nin artan gücüne, büyüyen ekonomisine, artan dış ticaretine paralel olarak artık uluslararası bir boyut kazanıyor” demişti.
TCV BİR TÜRKÇE AD BULAMADI MI? Türkiye'nin yüzde yüz ilk Türk malı otobüsünü ürettiği iddiası ile ortaya çıkan TCV şirketi sanırız son uyarıyı kaçırmış. Çünkü Türk mühendislerin emeği olan yerli malı ilk otobüsümüze İngilizce bir ismi layık görmüş. Haliyle de ortaya traji-komik bir tablo çıkmış.
FRENLER ALMANYA'DAN Busworld Turkey 2012 Fuarı'nda görücüye çıkan İngilizce isimli ilk Türk malı otobüsümüzün frenleri Alman firmasından... Aynı şekilde süspansiyon sistemi de Wabco Almanya'dan temin edilmiş. TÜV SGS ile homologasyon onayları alınan ve bir milyon km testini de başarıyla tamamlayan Centravel, ilk kez Busworld 2012 Fuarı'nda görücüye çıktı. Fuarda beklentilerinin üzerinde bir ilgi gördüklerini açıklayan TCV Genel Müdürü Timuçin Bayraktar, Avrupa standartlarında tasarım ve kalite ile toplu taşımadaki iddialarını ortaya koyduklarını belirterek ürün yelpazesi ile yurtiçi ve yurtdışı pazarlardaki ihalelerin güçlü bir adayı olmaya hazırlandıklarını açıkladı.
OTOBÜSÜN ÖZELLİKLERİ Bayraktar, Centravel'in 10.7 metre uzunluğunda şehir içi süper alçak tabanlı olduğuna dikkat çekerek özelliklerini şöyle sıraladı: *12 metre taşıma kapasitesi ve konforu ile 9,5 metrenin manevra kabiliyetini ve atikliğini birleştiren konsepti var.
*Optimize edilmiş gövde ve şasi tasarımıyla hafif ve dayanıklı bir araç. Motor ve şanzıman seçeneklerinde esneklik, sürücü ve yolcu konforuna ve güvenliğe yönelik hem İtalyan CUNA, hem Alman VDV, StVZO görüş ve sürücü ve yolcu bölgesi standartlarına uygun sürücü ve yolcu kabini, Euro 5 normunda motorlar bulunmakta. *Düşük yakıt sarfiyatı sağlayan aktarma organı ve motor kombinasyonları, 10.7 metre araç olmasına karşılık 3 kapı ile hızlı yolcu indirme bindirme özelliğine sahip. Engelli yolculara yönelik rampa kısa zamanda farklı uzunluk ve tiplerde araçlar türetilebilen modüler tasarımı bulunmakta.