Kırmızı veya siyah nokta biçiminde ya da deri altında oluşan bir kist olarak belirebilen sivilceler çoğunlukla ergenlik dönemlerinde ortaya çıksalar da bazı faktörler yüzünden ilerleyen yaşlarda da görülebilirler. Bilinçsiz müdahale ya da tedaviden kaçınmak gibi durumlardan ötürü ciltte kalıcı izlere sebep olabilen sivilceler, zamanında ve doğru müdahale ile kolayca yok edilebilirler.
Cilt gözeneklerinde yer alan sebum isimli yağ bezlerinin oluşturduğu madde cildin korunmasına yardımcı olur ve cilde kayganlık verir. Ölü hücrelerin ve yağların ciltteki gözenekleri tıkaması halinde sebum dışarı atılamadığı için sivilceler ortaya çıkmaya başlar. Bunun dışında sivilce oluşumuna hız veren diğer faktörler arasında hormonlar, aşırı yağ üretimi, kullanılan ilaçlar, beslenme alışkanlıkları gibi durumlar da başı çekiyor.
Sivilce izlerinden kurtulmak için pek çok alternatif yöntem mevcut. Burada dikkatli olunması gereken nokta cildin alerjik reaksiyon göstermeyeceği bir tedavi yönteminin seçilmesi ve cilde zarar vermeden bu tedavi yönteminin uygulanması. Sivilcelerin hızlı bir şekilde yok olması için aşırı dozda uygulama yapılması halinde cilde daha büyük zararlar verilebilir. Her cildin kendine has bir yapısı olduğu için 1 haftada sivilce izlerinden kurtulmak herkes için mümkün olmayabilir ama cilt tipine uygun bakımın tercih edilmesi ve doğru bir şekilde uygulanmasıyla süreç hızlandırılabilir. Ciltte kalan sivilce izlerinin yanı sıra sıkılan sivilce yarası nasıl geçer sorununun çözümü için de aşağıdaki listeden faydalanılabilir.
Bir miktar yoğurdu, yüzünüze yayacak şekilde sürün ve bu şekilde 15 dakika bekleyin. Bu uygulamanın etkisini artırmak istiyorsanız yoğurdun içine beş damla taze sıkılmış limonun suyu ve bir tatlı kaşığı ezilerek toz haline getirilmiş yulaf ezmesi dahil edebilirsiniz. Lekelerin azaldığını, sivilcelerin iyileştiğini gördüğünüz güne kadar bu maskeyi uygulamanız tavsiye edilir.
Bir kap içerisinde eşit seviyelerdeki su ve elma sirkesini karıştırın. Daha sonra bu karışıma pamuk batırın ve sivilce lekelerinizin olduğu bölgelere pamuğu sürün. Beş dakika boyunca bekledikten sonra yüzünüzü su ile yıkayabilirsiniz. Bu karışımı her gün uygulayarak orta vadede sonuca ulaşabilirsiniz.
Alternatif bir teknik olarak iki yemek kaşığı elma sirkesiyle yarım bardak su ve iki yemek kaşığı balı bir kap içinde karıştırın. Yine pamuk yardımıyla sorunlu bölgelere uygulayın ve 15 dakika bekleyip suyla yüzünüzü yıkayın.
*5. Hindistan cevizi yağı
Yağ asitleri ve E vitamini bakımından zengin içeriğiyle nemlendirici etki gösteren hindistan cevizi yağı, bu özelliği sayesinde sivilce izlerinin yok edilmesinde ve cildin onarılmasında fayda sağlar.
Bir miktar hindistan cevizi yağını cezvede ısıtın ve direkt olarak sivilceli bölgelere sürün. Sivilce lekesinin olduğu bölgelere on dakika boyunca masaj uygulayın ve yağ yüzünüzde bir saat bekledikten sonra ılık suyla yüzünüzü yıkayın.
Alternatif bir yöntem olarak bir yemek kaşığı hindistan cevizi yağına birkaç damla lavanta ekleyin. Sivilce izlerinin olduğu bölgeye birkaç dakika boyunca bu karışımı uygulayın ve yarım saat sonra yüzünüzü yıkayın.
Ya da kalın dilimler halinde kestiğiniz patatesin dilimlerini bir dakika boyunca cildinize sürün ve 15-20 dakika bekledikten sonra yüzünüzü yıkayın. İki yöntemden herhangi birini günde 2-3 defa uygulayın.
Bir aloe vera yaprağını ortadan ikiye bölün, içindeki jeli çıkarın. Çıkardığınız jeli yüzünüzdeki sivilce lekelerine dairesel hareketlerle masaj yaparak sürün. Daha sonra yarım saat bekleyin ve yüzünüzü yıkayın. Bu yöntem her gün 2-3 defa uygulanabilir.
Alternatif bir teknik olarak, taze çıkarılmış bir yemek kaşığı aloe vera jeline 3 damla çay çiçeği yağı karıştırın. Karışımı sorunlu bölgelere sürün ve 15 dakika bekleyip yüzünüzü yıkayın. Bu yöntemi de her gün bir defa uygulayabilirsiniz.
Sivilce lekeleri için kesin çözüm sağlayacak yöntemlerden biri olan lavanta kürünü her akşam yemeklerden iki saat sonra bir çay bardağı olarak tüketebilirsiniz. Düzenli olarak tüketmeniz halinde sivilce izlerinden kurtulup sağlıklı bir cilde kavuşabilirsiniz. 15 gün boyunca düzenli olarak uyguladıktan sonra uygulamayı haftada 3-4 güne düşürebilirsiniz.
Yukarıda anlatılan yöntemlerin uygulanmasına rağmen sivilce izleri nasıl yok edilir sorusuna hala bir cevap arıyor olmamak için dikkat edilmesi gereken bazı durumlar var.
Cildin yapısına göre farklılık gösterebilen sivilce izlerinin yok olması süreci koyu ciltlerde yaklaşık altı ayı bulabilir. Altı aydan sonra adım adım hafifleyerek yok olmaya başlar. Cildin güneşten gelen zararlı ışınlardan korunmaması halinde bu süreç bir senenin de üzerine çıkabilir.