Ancak, bazı durumlarda yüzme sporunun astımlılar için zararlı olabileceği de bilinmelidir. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, havuz ve astım arasındaki ilişkiyi Mynet okurları için yazdı.
YÜZMEYE BAĞLI ASTIM KRİZİ
Ender de olsa, bazı duyarlı kişilerde yüzme sporu astım krizlerine neden olabilmektedir. Çünkü, yüzme sonuçta bir egzersiz türüdür ve tüm egzersizlerde olduğu gibi yüzme sırasında hiperventilasyona (fazla miktarda ve sık nefes alıp vermeye) bağlı olarak akciğerlerden ısı ve sıvı kaybı meydana gelir. Hiperventilasyonun yol açtığı bu ısı ve sıvı kaybı da bronşlarda daralmaya neden olur. Doğrudan yüzme sporuna bağlı astım, çok ender rastlanan bir durumdur.
KAPALI YÜZME HAVUZLARI TEHLİKELİ OLABİLİR
Yüzmeye bağlı astım krizleri, deniz, göl veya açık havuzlardan ziyade kapalı alanlardaki havuzlarda yüzenlerde rastlanan bir durumdur. Bunun nedeninin, kapalı mekanın havasında bulunan çeşitli küflere ait alerjenler ile klor gibi irritasyon yapan ve bronş aşırı duyarlılığına neden olan maddeler olduğu ve ortamın havalandırmasının iyi olmamasının astım krizi ihtimalini artıran en önemli faktörler olduğu düşünülüyordu.
Son yıllarda Belçika'da yapılan bir araştırma, kapalı yüzme havuzlarında görülen astım krizlerinin basit bir bronş daralması olmadığını, olayın akciğer kılcal damarlarında geçirgenlik artışı ve akciğer dokusunda hasara kadar gidebilen daha ciddi bir bozukluk olabileceğini gösteren sonuçlar vermiştir.
Bu araştırmada düzenli olarak kapalı yüzme havuzlarına giden çocukların kanlarında pnömoprotein adı verilen maddenin yüksek miktarlarda saptanması bronşları döşeyen epitel hücrelerinde hasar ile ilişkilendirilmiştir. Bu hasarın nedeninin de havuzların temizliğin kullanılan 'kloraminler' olduğu düşünülmektedir. Kloraminler, klorun ter ya da idrar gibi organik maddelerle karşılaşmasıyla havuzun hemen yüzeyindeki havada meydana gelir. Çeşitli kloraminler içinde asıl önemli olan trikloraminlerdir. Araştırmaya göre, trikloraminlerin solunması, bronşlarda hasara neden olarak astıma zemin hazırlamaktadır. Bu madde sadece havuzda yüzenleri değil, havuz kenarında bulunanları, mesela yüzme öğretmenlerini, havuz temizliği ile ilgilenen işçileri de etkiler.
Havuz çevresindeki trikloramin düzeyleri havuzun kalabalıklığı, havuz suyunun ısısı, yüzücülerin temizliği ve kapalı alanın havalandırılmasıyla yakından ilgilidir. Kalabalık kapalı havuzlar özellikle tehlikelidir.
Yapılması gerekenler
-Astımı olanlar mümkün olduğu kadar kapalı yüzme havuzlarını kullanmamalıdır.
-Havuza girerken duş alınmalı ve terli iken havuza asla girilmemelidir.
-Havuza işenmemelidir.
-Kapalı yüzme havuzları çok iyi havlandırılmalıdır.
-Havuzların dezenfeksiyonu için klor içermeyen maddeler tercih edilmelidir.
SONUÇ
Yüzme astımlılar için en ideal spordur. Astımlı hastalar spor yapmaktan kesinlikle kaçınmamalıdırlar. Ancak, yüzmenin mümkünse kapalı havuzlarda yapılmaması önerilir. Kapalı havuzda yüzmek zorunda olanlar yukarıda bildirilen önerilere uymalıdırlar.