TRT 1 ekranlarında Pazartesi akşamı yayın hayatına merhaba diyen Yüzyıllık Mühür Çanakkale Öyküleri, dizisi iki seden daha fazla süren bir çalışmanın ürünüdür.
-
Çanakkale Savaşı'nı konu edinen Çanakkale öyküleri projesi tarihsel iddiasının yanında, işleniş biçimiyle de, ülkemiz yayıncılığında özel bir yere sahip olacağına şüphe yok. Proje tasarımını Miraç Kazancı'nın yaptığı dizi, beşer bölümlü; ''Genç Kahramanlar'', ''Kadın Kahramanlar'', ''Milel-i Selase (Gayrimüslim) Kahramanlar'', olmak üzere üç ana konudan meydana gelmiştir. Her konu kendi içinde işleniş şekliyle bir bütünlük meydana getirmektedir. Her biri izleyicide ayrı bir tat bırakacak şekilde ele alınmaktadır.İzleyici, her bölümde beklenmedikdik bir olayla, her bölümde büyük bir pazılın, ayrı bir parçasıyla karşı karşıya kalacaktır. ''Genç Kahramanlar'', ''Kadın Kahramanlar'', ''Milel-i Selase (Gayrimüslim) Kahramanlar'' olmak üzere işlenen üç ana çalışmada, her konu iç içe geçmiş beş öyküden meydana gelmektedir. Her bir hikâye kendi içinde özgür, kendi karakterleri ile yol alsada o beş öykünün karakterleri ve o karakterlerin kaderleri bir şekilde iç içe geçmiş durumdadır.
Tarihi bir konuyu ele alan bu projeyi diğerlerinden ayrı kılan en dikkat çekici özelliklerinden bir diğeri de, ''Kadın Kahramanlar'' ve ''Gayrimüslim Kahramanlar'' konularını da işlemesidir. Bildiğimiz, hamasi ve kolay bir anlatım yerine, tarihi gerçekliklerden hareketle dönemin ruhunu seyircide hissettiren bir yapımdır Yüz Yıllık Mühür. Osmanlı vatandaşı olan tüm etnik grupların vatanseverliğini, vatan toprağına göz diken düşman ''gâvur'' diye saldırıya geçen gayrimüslim vatandaşlarımızın kahramanlığını gerçeğe müdahale etmeden, hak ettiği değerle ele alıp işlemektedir.
Fedakârlıkları ile düşmanın da saygısını kazanmayı başarmış Anadolu kadınının kahramanlığı da Yüz Yıllık Mühür dizisinin en önemli referanslarından biri.
Galibarda Fikir Sanat adına Miraç Kazancı'nın yapımcılığın üstlendiği Yüz Yıllık Mühür dizi projesi, yaklaşık yüz kişilik bir ekibin emeğiyle gerçekleştirilmiştir.
Prodüksiyonuyla da ön plana çıkan projede Çanakkale Savaşı'nın bütün detaylarını gerçeğini aratmayacak bir şekilde yeniden ele almıştır. Büyük emek isteyen, yüksek maliyet gerektiren birçok ayrıntı, tarihsel sorumluluk bilinciyle hayata geçirilmiş durumda. Yüzyıllık Mühür dizi projesinin, savaş dönemini yansıtan dev dekorlarla, titiz bir çalışmayla tüm tarihsel gerçekliği yansıtan büyük bir platoda beş ay süren keyifli bir çalışma sonrasında çekimleri sona erdi.
Kadrosunda birçok ünlü isme yer veren projede, Yiğit Özşener, Serkan Kuru, Kemal Uçar, Barış Küçükgüler, Yusuf Güney, Yıldırım Memişoğlu, Şencan Güleryüz, Atsız Karaduman, Nesrin Cavadzade, Selda Alkor, Gökcan Kuru, Onuryay Evrentan Hayal Kahraman Özalp, Emir Benderlioğlu, Sezgi Mengi, Cemal Toktaş, Mehmet Esen, Mehmet Ali Nuroğlu, Mehmet Can Mincinozlu, Rüçhan Çalışkur, Seda Yıldız, Onur Dikmen, Şebnem Dilligil, Levent İnal gibi oyuncuların yanı sıra Osmanlı ve düşman askerlerini hayat veren yüzlerce yardımcı oyuncu bulunuyor.