Buna göre, Zafer Bayramı resepsiyonu Cumhurbaşkanı tarafından verilecek, Cumhurbaşkanı tarafından Cumhurbaşkanlığı'nda tebrikat kabul edilecek.
Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik; ulusal bayram Cumhuriyet Bayramı ve resmi bayramlar Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, Zafer Bayramı ile mahalli kurtuluş günleri, Atatürk günleri ve tarihi günlerin kutlanmasını sağlamak amacıyla yapılacak törenleri kapsıyor.
-TÖREN VE KUTLAMA İLKELERİ-
Yönetmeliğin getirdiği düzenlemelere göre, Cumhurbaşkanı'nın bulunduğu taşra tören ve kutlamalarında Başkent programı uygulanacak.Dış temsilciliklerde yapılacak tören ve kutlamalar, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğünce verilecek talimata göre düzenlenecek.
Merkezinde birden fazla ilçe bulunan illerde ve bu ilçelerde kutlamalar, il kutlama komitesinin hazırlayacağı programa göre yapılacak.
Başkent dışında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başbakan veya Bakanların törene katılması durumunda; Cumhuriyet Bayramı ve Zafer Bayramı tebrikatını, mahalli mülki amir ile birlikte kabul edecek ve önde yer alacaklar. Şeref tribününde mahalli mülki amirden önce yer alacaklar. Tören geçişini mahalli mülki amir, garnizon komutanı ve belediye başkanı ile birlikte şeref tribününde ayakta kabul ederek selamlayacak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ile Başbakanın katılmadığı, birden fazla Bakanın bulunduğu durumlarda Resmi Gazetedeki Bakanlar Kurulu listesinde önde olan Bakan selamlamaya katılacak.
Bayramların dışında anıtlara çelenk koymak isteyen kuruluş, kişi veya kişi toplulukları kırksekiz saat önceden mülki idare amirinden izin almak zorunda olacak. İzin alınmadan konulduğu görülen çelenkler, kolluk tarafından kaldırılacak.
Hava muhalefeti gibi zaruri hallerde, bayram programının bir kısmının veya tamamının en kısa sürede yapılmak üzere ertelenmesine mülki idare amirince karar verilecek.
-TÖREN VE KUTLAMA KOMİTELERİNİN OLUŞUMU VE GÖREVLERİ-
Başkentte; Cumhuriyet Bayramı törenleri programının hazırlanması ve uygulanması Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğünce, İçişleri Bakanlığıyla koordine edilerek yürütülecek.
Zafer Bayramı törenleri, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğünce, Genelkurmay Başkanlığıyla koordine edilerek yürütülecek.
İl ve ilçelerde ulusal bayram, resmi bayramlar, mahalli kurtuluş günleri, Atatürk günleri ve diğer tarihi günlerin kutlanması, vali veya görevlendireceği vali yardımcısı veya kaymakamın başkanlığında; garnizon komutanlığı, belediye başkanlığı, emniyet müdürlüğü, milli eğitim müdürlüğü, gençlik hizmetleri ve spor müdürlüğü ile mülki idare amirince uygun görülecek diğer kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla oluşan komite tarafından düzenlenecek.
Tören ve kutlama programı illerde valinin, ilçelerde kaymakamın onayı ile yürürlüğe girecek.
Tören ve kutlama komitelerinin görev ve yetkileri; ulusal bayram, resmi bayram ve tarihi günlerin anlam ve önemine uygun ve halkın azami derecede katılımını ve coşku ile kutlanmasını sağlayacak ve milli onur gereklerine uygun tören ve kutlama programlarını hazırlamak ve uygulanacak genel esasları belirlemek.kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının bu konuda yapacakları faaliyet ve hizmetlerde koordinasyon ve birliği sağlamak olacak.
-CUMHURİYET BAYRAMI TÖRENLERİ-
Başkentte Cumhuriyet Bayramı törenlerinde Anıtkabir'e Cumhurbaşkanı tarafından çelenk konulacak ve İstiklal Marşı ile birlikte bayrak göndere çekilecek. Cumhurbaşkanı tarafından Cumhurbaşkanlığı'nda tebrikat kabul edilecek.Cumhurbaşkanı tarafından törene katılanların ve halkın bayramı kutlanacak.İstiklal Marşı ile bayrağın göndere çekilmesini müteakip tören geçişi ve programda yer alan diğer faaliyetler uygulanacak. Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu Cumhurbaşkanı tarafından verilecek.
-BAŞKENT DIŞINDA CUMHURİYET BAYRAMI TÖRENLERİ-
Başkent dışında Cumhuriyet Bayramı törenlerinde; Atatürk anıt veya büstüne mülki idare amiri, garnizon komutanı ve belediye başkanı tarafından çelenk konulacak. Mahallin en büyük mülki idare amirliğine ait çelenk anıtın alt kaidesinin tam ortasına, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait çelenk onun sağına, belediyeye ait çelenk ise soluna konulacak. Çelenk konulduktan sonra İstiklal Marşı ile birlikte bayrak göndere çekilecek.Mülki idare amiri tarafından, beraberinde garnizon komutanı ve belediye başkanı olduğu halde, törene katılanların ve halkın bayramı kutlanacak, İstiklal Marşı ile birlikte bayrak göndere çekilecek.Mülki idare amiri tarafından bayramın anlam ve önemini belirten konuşma yapılacak.
Tören geçişi mülki idare amiri, garnizon komutanı ve belediye başkanı tarafından şeref tribününden selamlanacak.Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu vali tarafından verilecek.
-ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI TÖRENLERİ-
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan günü saat 08.00'de başlayacak ve saat 24.00'te son bulacak.
Milli Eğitim Bakanı, günün anlam ve önemini belirten mesajını medya aracılığıyla bildirecek. Milli Eğitim Bakanı bir il törenine katılacak.Atatürk anıt veya büstüne milli eğitim müdürlüğü tarafından çelenk konulacak. Çelenk konulduktan sonra İstiklal Marşı ile birlikte bayrak göndere çekilecek. Kutlama komitelerince hazırlanan programda yer alan diğer faaliyetler uygulanacak. Programda tören geçişi vetebrikata yer verilmeyecek.
-ATATÜRK'Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI TÖRENLERİ-
Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı 19 Mayıs günü, Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'da karaya çıktığı saat olan 07.00'de başlayacak ve saat 24.00'te son bulacak.
Gençlik ve Spor Bakanı, günün anlam ve önemini belirten mesajını medya aracılığıyla bildirecek.
Gençlik ve Spor Bakanı bir il törenine katılacak.
Atatürk anıt veya büstüne gençlik hizmetleri ve spor müdürlüğü, bulunmaması halinde mülki amirin görevlendireceği bir müdürlük tarafından çelenk konulacak. Çelenk konulduktan sonra İstiklal Marşı ile birlikte bayrak göndere çekilecek.
Kutlama komitelerince hazırlanan programda yer alan diğer faaliyetler uygulanacak. Programda tören geçişi vetebrikata yer verilmeyecek.
-ZAFER BAYRAMI TÖRENLERİ-
Zafer Bayramı, 30 Ağustos günü saat 07.00'de başlayacak ve saat 24.00'te son bulacak. Saat 12.00'de Başkentte yirmibir pâre top atışı yapılacak.
Başkentte Zafer Bayramı törenleri; Anıtkabir'e Cumhurbaşkanı tarafından çelenk konulacak ve İstiklal Marşı ile birlikte bayrak göndere çekilecek. Cumhurbaşkanı tarafından Cumhurbaşkanlığında tebrikat kabul edilecek.
Cumhurbaşkanı tarafından törene katılanların ve halkın bayramı kutlanacak. İstiklal Marşı ile birlikte bayrağın göndere çekilmesini müteakip tören geçişi ve programda yer alan diğer faaliyetler uygulanacak.
Zafer Bayramı resepsiyonu Cumhurbaşkanı tarafından verilecek.
-BAŞKENT DIŞINDA ZAFER BAYRAMI TÖRENLERİ-
Başkent dışında Zafer Bayramı törenlerinde; Atatürk anıt veya büstüne mülki idare amiri, garnizon komutanı ve belediye başkanı tarafından çelenk konulacak. Mahallin en büyük mülki amirliğine ait çelenk anıtın alt kaidesinin tam ortasına, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait çelenk onun sağına, belediyeye ait çelenk ise soluna konulacak. Çelenk konulduktan sonra İstiklal Marşı ile birlikte bayrak göndere çekilecek.Mülki idare amiri tarafından, beraberinde garnizon komutanı ve belediye başkanı olduğu halde, törene katılanların ve halkın bayramı kutlanır, İstiklal Marşı ile birlikte bayrak göndere çekilecek. Tören geçişi mülki idare amiri, garnizon komutanı ve belediye başkanı tarafından şeref tribününden selamlanacak.Zafer Bayramı resepsiyonu vali tarafından verilecek.
-TARİHİ GÜNLER-
Mahalli kurtuluş günleri, Atatürk günleri ve diğer tarihi günlerin kutlama faaliyetleri; Başkentte Ankara Valiliği, Başkent dışında valilikler ve kaymakamlıklarca oluşturulacak kutlama komiteleri tarafından belirlenecek. Programda, günün anlam ve önemine uygun olarak yapılacak bilimsel toplantı, konferans, sergi, yarışma, tiyatro, halk oyunları, gösteriler ve konser gibi faaliyetler yer alacak. Programda tören geçişi ve tebrikata yer verilmeyecek.
-TEREDDÜTLERİN GİDERİLMESİ-
Bu Yönetmeliğin uygulanmasında ortaya çıkabilecek tereddütlerin giderilmesinde; Başkentteki tören ve kutlamalarda Dışişleri Bakanlığı, Başkent dışındaki tören ve kutlamalarda İçişleri Bakanlığı yetkili olacak.
-YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN YÖNETMELİKLER-
14/8/1981 tarihli ve 8/3456 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği, 3/3/1982 tarihli ve 8/4400 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Törenler Yönetmeliği ve 4/9/1973 tarihli ve 7/7058 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Resmi Bayramlar ve Anma Günlerinde Anıtlara Konulacak Çelenklerin Hazırlanma, Taşınma ve Sunulması Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.
ANKA