YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zafer Çağlayan’dan Soğutma Uyarısı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Yeni teşvik paketinin ortaya konulduğu bu dönemde Merkez Bankası ve bankaların...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Yeni teşvik paketinin ortaya konulduğu bu dönemde Merkez Bankası ve bankaların büyümeyi destekleyici bir konumda olması gerektiğini belirterek, "Ekonomiyi çok soğutmamalıyız. Hani çok soğutursak ürünü dondurabiliriz. Malum dondurulan gıdayı da ikinci defa kullanmak mümkün değildir” uyarısında bulundu.

Bakan Çağlayan, İstanbul’da düzenlediği basın toplantısıyla, Türkiye ekonomisine ilişkin 2012 yılı ilk yarı değerlendirmesini yaptı. Ekonominin 2012 ilk 6 ayını basın toplantısı ile değerlendirdi. Orta Vadeli Program’da (OVP) öngörülen yüzde 4 hedefinin yakalanacağını belirten Çağlayan, "Benim gönlümden geçen daha fazladır. Çünkü ben büyümeden yana biriyim. 2012 temel alındığında büyüme ihracatın net katkıları ile olacaktır” diye konuştu.

Çağlayan, Merkez Bankası'nın başarılı yumuşak inişte payının büyük olduğunu belirterek, “Ama artık daha fazla yatırım, daha fazla üretim ve ihracat ile istihdam için; 2023 hedeflerine varmak için kesintisiz güçlü bir biçimde büyümeliyiz. Bu çerçevede Merkez Bankası'nın girişimcilerden gelen görüşleri en iyi şekilde okuyacağına eminim. Merkez Bankası, büyüme yanlışı proaktif tavırlar ortaya koydu. Yumuşak iniş de yapıldı. Evet yine ekonomide ihtiyatlı olacağız. Ama kaş yaparken göz çıkartmayacağız. Yani ekonominin alıştığı ve yapma durumunda olduğu büyüme trendini daraltıcı faaliyetler sıkıntı verir. Tabii ekonomide soğutma yapılıyor, ben de ısıtma ve terlemeden söz etmiyorum” dedi.

Yeni teşvik paketinin ortaya konulduğu bu dönemde Merkez Bankası ve bankaların büyümeyi daraltıcı değil, destekleyici bir konumda olması gerektiğinin altını çizen Çağlayan, “Ekonomiyi çok soğutmamalıyız. Hani çok soğutursak ürünü dondurabiliriz. Malum dondurulan gıdayı da ikinci defa kullanamazsınız. Yani büyüme son derece önemli, ilgili kurumlar buna eğilmeli” şeklinde konuştu.

Çağlayan, iç talep artışının istihdam adına önemli olduğunu ifade ederek, şunları söyledi;

“İkinci çeyrekte ekonomimiz 1 milyon 994 bin istihdam yarattı. Bu, gayet önemli bir rakamdır. Muazzam bir artış. diğer çeyreklere bakın böyle istihdam artışı olmadı. Burada ihracatın büyümenin etkisini net şekilde görüyoruz."

Türkiye'nin ticaret yaptığı bölgenin 4’te 3’ünün krizlerle uğraştığını vurgulayan Zafer Çağlayan, Euro bölgesindeki borç krizi ile Ortadoğu’daki siyasi krizlerin Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyen faktörler olarak öne çıktığını kaydetti. Çağlayan, “Etrafta çembere ve sıkıntıya rağmen 2012 OVP hedefleri konusunda ateşten çemberde hedefleri tutturmaya çalışıyoruz. Burada önemli başarılar da elde ediyoruz. IMF projeksiyonuna göre 2012'de dünya ekonomisinin yüzde 3,5, gelişmiş ülkelerde yüzde 1,4’te kalması, Euro bölgesinin 0,03 küçülmesi öngörülüyor. Gelişmekte olan ülkeler yüzde 5,6 büyüyecek. Bu büyüme oranı 2011'den daha düşük olacak” dedi.

Orta Vadeli Program’da yüzde 4 büyümeyi yakalayacaklarını ve bu konuda endişeleri olmadığını kaydeden Çağlayan, “2011’de yüzde 8,5 büyüdük. Bu sene hedef yüzde 4. Ekonomimiz 10 çeyrektir ortalama yüzde 8,1 dünyayı imrendirecek şekilde büyüdü. Bu büyümenin ardında ihracat var. İlk çeyrekte 3,2 büyüme performansı var. Bunun 4,5 puanı ihracatın desteği ile ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.

Bakan Zafer Çağlayan, Cari açığın haziran ayında 4,2 milyar dolarla son 10 ayın en düşük seviyesinde olduğunu söyledi. Cari açıkta düzelmenin ithalat azalışından değil, ihracat artışından kaynaklandığını dile getiren Çağlayan, “16 milyar dolar iyileşmenin 11 milyarı ihracattan geliyor. Bunu Avrupa ve Ortadoğu krizine rağmen ihracatı artıran ihracatçıya teşekkür ederiz. Yıl bittiğinde IMF tahmininin altında cari açık hedefini yakalayacağız. Yüzde 8 altı açıkla yılı kapatacağız. Bu rakam yüzde 7,7, 7,8 e kadar düşecektir” diye konuştu.

Türkiye’nin ilk defa küçülmeden proaktif yumuşak iniş yaptığını dile getiren Zafer Çağlayan, “Cari açık geriliyor, enflasyon düşüyor. Ezberi bozuyoruz. Ekonomi ile ilgili önemli görüşleri bulunanlar ikiden birini seçin diyordu. Enflasyon için büyüme, ya da büyüme için enflasyondan vazgeçin deniliyordu. Ezber bozuldu. İstihdamı artırırken büyümeyi artırırken cari açık ve enflasyonu düşürdü” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler