HABER

Zam nedeniyle çiftçi gübre kullanamaz hale geldi

ANKARA(ANKA)-Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, gıdada küresel krize yol açan biyoyakıt üretiminin gübrede de arz-talep dengesini bozduğunu bildirdi. Bayraktar, gübrede son bir yılda yüzde 150 fiyat artışı olduğunu, bu nedenle çiftçinin gübre kullanamaz hale geldiğini kaydetti.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, 2007 yılında gübre tüketiminin yüzde 4 azaldığını belirtti. Fiyatlarda yüzde 31-54,5 arasında artış sonucu meydana gelen bu azalmanın, 2008 yılının ilk dört ayında DAP ve kompoze gübrede ortaya çıkan yüzde 61-117 arasındaki fiyat artışları göz önüne alındığında bu yıl da süreceğini kaydetti.

Türkiye'nin gübrede dışa bağımlı olduğunun altını çizen Bayraktar, "2007 rakamlarına göre tüketilen gübrenin yüzde 46'sı ithal edilmiştir. Ayrıca ülkemizde üretilen gübrelerin hammaddesinin büyük bir bölümü de ithal edilmektedir" dedi.

-BİYOYAKIT KRİZİ ZAM DALGASI YARATTI-
Dünyada gübre fiyatlarının arttığına işaret eden Bayraktar, "Dünya gübre fiyatlarındaki yükseliş, maliyet artışları yanında, gübre talebindeki artıştan da etkilenmektedir.

Özellikle Arjantin ve Brezilya'da biyoyakıt için gerekli enerji bitkileri üretiminin yarattığı artan gübre talebi dünya gübre arz-talep dengesini bozmuş ve gübre fiyatlarını yükseltmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Bu sürecin etkisiyle Türkiye'de 2007 yılında kimyevi gübre fiyatlarının yüzde 31-54,5 arasında artış gösterdiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

"2008 yılı Nisan ayı içerisinde gübreye iki defa daha zam gelmiştir. Nisan ayının ilk zamlarıyla yıllık olarak en yüksek artış yüzde 109,5 oranında DAP gübresinde meydana gelmiştir. Bu artışı sırasıyla yüzde 98 oranında artışla kompoze gübre, yüzde 50'ye varan artışla da nitratlı gübreler takip etmiştir. Nisan ayının ortalarında yapılan ikinci zam ile de DAP gübresinde meydana gelen artış yüzde 150 oranına ulaşırken, kompoze gübreler yüzde 98 oranında artmıştır. Bu gübreleri sırasıyla yüzde 71 artışla amonyum sülfat, yüzde 43,5-61 ile amonyum nitrat gübreleri, yüzde 47 ile de üre gübresi takip etmiştir. Son bir yılda gübrede meydana gelen bu fiyat artışları çiftçilerimizi gübre kullanamaz hale getirmiştir."

Bu nedenle önlem alınması gerektiğini belirten Bayraktar, gübredeki KDV oranının yüzde 18'den yüzde 1'e indirilmesini, gübre desteğinin artırılmasını, gübre ithal edilen ülkeler için gümrük vergilerinin kaldırılmasını istedi. (ANKA)

En Çok Aranan Haberler