HABER

'Zamana Direnen Eserler' projesi dijital ortama taşınacak

İstanbul- İstanbul Üniversitesi (İÜ) ile Teknosa, 100 bine yakın fotoğraf, yazma, harita, müzik notası, dergi ve gazeteden oluşan Nadir Eserler Kütüphanesi'ndeki eserleri "Zamana Direnen Eserler" projesiyle dijital ortama taşıyacak.

Üniversitenin Beyazıt Yerleşkesindeki rektörlük binasında düzenlenen protokol imza töreninde konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, bugün üniversitenin zamana direnen binasında, yeni bir projenin hayata geçtiğini söyledi.

"Zamana Direnen Eserler" projesinin sloganını beğendiğini ve böyle bir sloganla başlamanın gurur verici olduğunu ifade eden Sabancı, törenden önce kütüphanede etkileyici bir gezi yaptığını belirtti.

Güler Sabancı, sözlerine şöyle devam etti:"Sanat, bilim ve kültürümüzle geçmişimizle ilgili inanılmaz birikimlerimizi teknolojiyle buluşturan bu projeyi heyecanla takip edeceğim. İnanılmaz eserler, kıskanılarak ellenen eserler dijital ortama geçecek. Dijital ortama geçtiği zaman da web sitesinde bütün dünyayla bulaşacak.
Bu eserler bilim, sanat ve kültür ne kadar paylaşılırsa o kadar büyür, zenginleşir, o kadar gelişir. Demek ki bir yanda bu nadide eserleri zamana karşı korurken, gelecek nesillere aktarımını kolaylaştırırken ve sağlıklı bir şekilde aktarımını sağlarken, diğer yandan bütün dünyayla paylaşacağız. Dolayısıyla bilim insanları, araştırmacılar, herkes bunlardan istediği kadar faydalanabilecek. Bu çok gurur verici bir proje."

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak da, üniversitenin Avrupa'da kurulan ilk 10 üniversiteden biri olma özelliğini gururla taşıdığını dile getirerek, "Geçen yüzyıllar boyunca İstanbul Üniversitesi, pek çok değişime tanık olmuştur ve çağın ilerisinde pek çok değişime öncülük etmiştir. Değişmeyen tek olgu ise üniversitemizin topluma olan sorumluluğu ve bilimsel alandaki öncülüğüdür" dedi.

Parlak, İÜ'nün sahip olduğu Nadir Eserler Kütüphanesi'nin Türkiye'nin, hatta dünyanın en önemli tarihi kültür hazinelerinden biri olduğunu vurgulayarak, "Ön çalışmaları bir yıldır devam eden proje kapsamında, binlerce tarihi eserin kütüphane raflarından yepyeni bir boyuta taşınması, dijital ortamda da hayat bulması sağlanacaktır" diye konuştu.

Böylece Cumhuriyet'in Kurucusu Atatürk'ün İÜ'ye miras bıraktığı paha biçilmez değerlerin en yeni teknolojiler kullanılarak gelecek kuşaklara armağan edileceğini ifade eden Mesut Parlak, projenin üniversite ile özel sektör işbirliğinin önemli bir örneği olduğunu söyledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler