Batman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, pamuk üretiminde zararlı böceklere karşı cinsel çekici tuzaklarla mücadele ediyor.
Batman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şubesi'ne bağlı ekipler pamuk üretiminde zararlı böceklere karşı feromon adı verilen cinsel çekici tuzaklarla mücadele ediyor. Feromon tuzaklar, zararlı böceğin cinsine göre cinsel güdüleri uyandıracak kimi kokuların salgılanmasıyla, döllenmeye gelen böceğin yakalandığı tuzaklardan oluşuyor.
Batman-da merkeze bağlı Akça ve Kesmeköprü, Beşiri-ye bağlı Işıkveren ve Asmadere köylerinde toplam 20 feromon cinsel çekici tuzakla hayata geçirilen uygulamayı AA muhabirine yerinde gösteren Batman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şubesi Müdürü Halil Rüzgar, 4 köyde 4 bin dönüm alanda yürütülen çalışmayla ilgili "Yeşil kurt ve dikenli kurda karşı entegre mücadele yürütüyoruz. Bu mücadelenin temel özelliği şu, ilacı en son yöntem olarak düşünüyoruz. Ekonomik zarar eşiği denilen bir seviye var. Yaptığımız ilaçlama maliyeti o ilaçlama sonucu elde edeceğimiz kazançtan daha düşük olmalı ki biz mücadele edelim. Yaygın yanlış ise böcek görüldüğü zaman böceğin faydalı mı faydasız mı ve ilacın zarar eşiğine bakılmaksızın ilaçlama yoluna gidilmesidir. Biz bu alışkanlığı kırmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
- "Çiftçiyi kendi tarlasının uzmanı kılmaya çalışıyoruz"-
"Çiftçiyi kendi tarlasının uzmanı kılmaya çalışıyoruz" diyen Rüzgar, "Çiftçimizi de yanımıza alıyor ve zararlı yararlı böcekleri tanıtıp zararlılarla ne zaman nasıl mücadele edebileceklerini anlatıyoruz" dedi. Rüzgar, çalışmanın 10 çiftçiyle yapıldığını bu on çiftçinin önder çiftçi olarak seçildiğini ifade ederek, bu çiftçilerin de kendi bölgelerindeki çiftçileri eğittiklerini ve etkinin katlanarak artırıldığına vurgu yaptı.
- Böceğin cinsel güdülerini uyandırılarak tuzağa çekiliyor-
Pamukta entegre mücadele çalışmasının bu sene Bakanlığın talimatıyla Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yürütüldüğünü kaydeden Rüzgar, feromon cinsel çekici tuzaklarla ilgili "Bu yöntem Batman'da da uygulanıyor. Bu tuzaklarda zararlı böceğin cinsine göre cinsel güdüleri uyandıracak kimi kokular salgılanarak, böcek tuzağa çekilerek zararlı böceğin yoğunluğu tespit ediliyor. Bu çalışma böceği ortadan kaldırmaya dönük değil yoğunluğunu tespit etmeye dönük bir çalışmadır. Bu çalışmada 15 delta, 5 de funnel tipi olmak üzere toplam 20 tuzak kullanıyoruz. Bu tuzakların hepsini şu anda Pamuk üretiminde kullanıyoruz. Her bir tuzak haftada bir kez olmak kontrol ediliyor" diye konuştu.
- Tuzaklarda tespit edilen böcek yoğunluğu ilaçlama konusunda fikir veriyor-
Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şubesi'nde Ziraat Mühendisi olarak çalışan Ramazan Arslan feromon tuzakları yerinde göstererek uygulamaya ilişkin "Feromon tuzakta ikinin üzerinde dikenli kurt gördüğümüzde 3 ayrı noktada 3 metrede bir çember atma yöntemiyle bitkiyi ve üstündeki böcekleri inceleriz. İlaçlama eşiği dediğimiz eşiklerimiz vardır. Bu pamuk üretimi için ikidir. Şöyle ki yaptığımız incelemelerde şayet 2 tane zararlı böcek tespit edilmişse dikenli kurt larvalarını aramaya başlarız ki bu larvaları bulduğumuzda bu ilaçlama eşiğine varıldığı ve bitkinin ilaçlanması gerektiği anlamına gelir. Ama eğer ilaçlama yapılacak sahada yararlı böcek de tespit edilmişse o zaman, yararlı böcekleri ortadan kaldırmamak adına ilaçlama eşiğini daha da 3 veya 4-e kadar çekebiliyoruz" şeklinde konuştu.
- Yararlı böcekler de tespit ediliyor-
Yararlı böcekleri atraplarla tespit yöntemiyle ilgili de bilgi veren Arslan "Beş yerde on tane atrap sallayıp yararlı böcekleri tespit etmeye çalışıyoruz. Tanıdığımız böceklerse tanımızı koyuyor, tanımadıklarımızsa böceğin tespiti için araştırma yapıyoruz" dedi.
Feromonların üç haftada bir değiştirildiğini söyleyen Ziraat Mühendisi Nedim Sakçı, hava koşullarına göre sıcaklık ve toz durumuna göre yapışkanlı karton plakaların ise haftada bir değiştirildiğine dikkat çekerek, yapılan incelemede tuzakta bir tane pembe kurt bulunduğunu ifade etti. -Pembe kurt yanlış tohum kullanımından oluyor- diyen Müdür, -Bakanlığımız destekleme politikasını değiştirdi sertifikalı tohumluk kullanmadan pamuk yetiştiriciliği yapanlara destekleme ödemeyecek. Dolayısıyla pembe kurt problemiyle çok fazla karşılaşacağımızı sanmıyorum" şeklinde açıklamada bulundu.
- Tuzaklar bir çiftçiyi 800 bin liralık ilaçlama maliyetinden kurtardı-
Feromon tuzaklardan faydalanan Hüseyin Dezen isimli çiftçi "Tarımın bu çalışması bizi gereksiz ilaçlamadan kurtardı, geçen sene bu döneme kadar 15 bin lira bedelinde ilaçlama yapmış olacaktım. Ama bu çalışma hem ürünümü hem de cebimi koruyor. Beşiri-de bir diğer çiftçi arkadaşımızı örnek vereyim Hacı Halil Uras isimli pamuk üreticisi arkadaşımız geçen sene bu dönemde 800 bin liralık ilaçlama yapmışken bu sene yapılan bu çalışma ile ilaçlamaya lüzum görülmediği tespit edildi. Dolayısıyla bu harcama pamuk üreticisinin cebinde kaldı. Bunun gibi onlarca pamuk üreticisi var. Bu çalışma bir yandan ürünün daha sağlıklı yetişmesini sağlarken diğer yandan yüksek maliyetli ilaçlama harcamalarının da önüne geçilmesini ve çiftçinin bilinçlenmesini sağlıyor" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz