HABER

Zararlı böcekleri faydalı böcekler yok edecek

BURSA (İHA) - Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, ormanlardaki zararlı böcekler nedeniyle yılda 50 milyon dolarlık zarara uğradıklarını söyledi.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen "Böceklerle Biyolojik Mücadelede Faydalı Böcek Üretimi" adlı seminere katılan Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, orman teşkilatının ormanları korumak, işletmek ve genişletmek gibi üç ana görevinin olduğunu belirtti. Kahveci, kullanılan teknolojik yöntemlerle ve personelin gösterdiği üstün performansla son 60 yılın en az hasarlı yılını geçirdiklerini açıkladı. Kamuoyunun bilmediği ve yangından daha zararlı olan böcek ve mantarla mücadelenin kendileri için çok daha önem taşıdığını ifade eden Kahveci, "Orman yangınlarında oldukça iyi durumdayız. Bizim için önemli olan tehlike orman zararlıları. Böcek ve çeşitli zararlılar nedeniyle yılda, 50 milyon dolar odun servetini kaybediyoruz. Sadece maddi yönden değil, ekolojik yönden de birçok zararı var. Ormanları korumada etkin rol oynayan metotlardan biri olan biyolojik mücadele sayesinde, zararlı böceklere karşı bu yıl 600 bin böcek üretilecek. Bu konuda oldukça ileri teknoloji ve bilgiye sahibiz. Araştırmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Komşu ülkelere bile yardım eder hale geldik. Bölgelerimizde ne kadar ihtiyaç varsa laboratuvarlarımızda o kadar böcek üreterek talebi karşılayacağız" dedi.

Dünya ormancılığının büyük bir süreç geçirdiğinin altını çizen Kahveci, "Ormanlarımız artık milli değer olmaktan çıkarak, uluslararası değer haline geldi. Komşularımızla zararlı konularda işbirliği yapıyoruz. Zararların kendi sınırlarımıza sıçramaması için tüm komşu ülkelerle birlikte hareket etmek zorundayız. Ormanlarımızda yararlı böcekler üretirken doğal dengeyi de bozamayız. İnsanlar için zararlı görülen hayvanları bizler koruyoruz. Bu böcekleri çaresizlikten üretiyoruz. Oysa tabii denge korunsa ve ormanların yapısı düzeltilse, bu üretime gerek kalmayacak. Ekolojik dengenin bozulmaması için bu şart. Ormanlarda artık odun üretiminden çok, ormanların sağladığı sosyal dengeyi ön planda tutuyoruz. Ormanlardaki su ve toprak kaybı ne kadar önlenmiş, halka orman ne kadar açılmış, yeni yılda bu soruların cevabını arayarak, odun üretiminden çok sosyal faydaları düşünerek biyolojik mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

Yeni yılın girmesiyle beraber baltalık yerlerin koru haline getirilmeye başlandığını kaydeden Kahveci, "Artık baltalık işletmeciliği tarih oldu. Bu Türk ormancılık tarihinde büyük bir karardır. Artık koru ve yapraklı ormanların ülkemizde sayısını artırarak, yaban hayatı ve ekolojik dengeyi rahatlıkla sağlayacağız. Korudaki kuru ve çürük ağaçlar kesilmeyerek, kendileri ölene kadar duracak. Çünkü onların içinde birçok yararlı hayvan var" dedi.

Yangınlarla mücadelede oldukça ileri olduklarını, böcek ve mantar hastalığında da Avrupa ülkelerinden aşağı kalmayacaklarını vurgulayan Kahveci, ormanların en zararlısının insanlar olduğunu ve bu konuda gerekli çalışmalar yapılarak, suç oranlarının son 3 yılda 38 binden 24 bine düşürüldüğünü sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler