YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zayıflama Hapları Doktor Tavsiyesi Ve Eczacı Danışmanlığında Kullanılmalı

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, bilinçsizce kullanıldığında ölüm saçan zayıflama haplarının, mutlaka...

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, bilinçsizce kullanıldığında ölüm saçan zayıflama haplarının, mutlaka doktor tavsiyesi ve eczacı danışmanlığında alınması gerektiğini söyledi.

TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, yaptığı yazılı açıklamada, Isparta’nın Yalvaç ilçesinde yaşayan 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Yeşim Kılıç’ın, zayıflamak için kullandığı ilaçlar nedeniyle yaşamını yitirdiği yönündeki iddialara dikkat çekti. Kızılay, “Alınması gereken önlemler zamanında alınmadığı için maalesef ki; üzücü ölüm haberleri almaya devam ediyoruz.” dedi.

İlaç kapsamında olmadığı için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan ve halk arasında ‘biber hapı’ olarak da bilinen bitkisel zayıflama ürünlerini; nerede, ne zaman ve nasıl patlayacağı belli olmayan birer sağlık mayınına benzeten Kızılay, “Çünkü bu tür ürünlerin doktor bilgisi dışında kullanılmasının vücudun bazı organlarında ciddi hasarlar oluşturduğu hatta ölüme yol açtığı maalesef hepimiz tarafından bilinmektedir. Zayıflamak isteyenlerin internetten aktarlara kadar kolayca ulaşabildiği bu tür ürünler, kulaktan dolma bilgilerle kullanılmaktadır. Oysa ki bilinçsiz kullanıldığında vücutta telafisi mümkün olmayan sonuçlara ya da ölüme neden olan zayıflama ürünleri, mutlaka doktor tavsiyesi ve eczacı danışmanlığında kullanılmalıdır." diye konuştu.

Mucizevi olarak lanse edilen bu tür ürünlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından takibi, kontrolü ve anında geri çekilmesi işleminin bugüne kadar başarıyla uygulanamadığını dile getiren Kızılay, “Bu tür ürünlerin denetimini yaparak ruhsat verecek en doğru makam Sağlık Bakanlığı’dır. Çünkü Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verilen tüm ürünler eczanelerde satılır, güvenilirdir ve üretiminden tüketimine kadar takip edilir. Buradaki kontrol mekanizması son derece düzgün işler. Sağlık Bakanlığı’nın aldığı geri çekme kararlarının uygulamasına hemen başlanır, acil durumlarda birkaç saat içinde satışı durdurularak geri çekme işlemi hemen tamamlanır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı izniyle eczane dışında pek çok yerde satılan bu ürünlerin ivedilikle toplatılmasına, gerekli önlemlerin alınmasına imkan yoktur." dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan kolayca ruhsat alan ve piyasaya hiçbir kontrol mekanizmasından geçmeden sürülen bu tür ürünlerin, internet ortamında takip edilmesinin de bir hayli zor olduğunu söyleyen Kızılay, şöyle devam etti: “Dolayısıyla bu durum, bitkisel zayıflama ürünlerinde kolayca sahtecilik yapılması riskini de beraberinde getirmektedir. Unutulmamalıdır ki, bu tür ürünlerin sahtesi çok daha fazla canlara mal olmaktadır. Hayatımızı ve sağlığımızı riske atmamak için bu tür ürünlerin ruhsatının ve denetiminin Tarım Bakanlığı tarafından değil, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmalıdır. Bizler, bu tür yasal mevzuatlar tamamlanan kadar vatandaşlarımızın dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor, bu ürünleri en güvenilir yer olan eczaneden almaları konusunda uyarıyoruz.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler