Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Zayıflama uğruna yapılan en büyük üç hata

Sağlıklı olmak ne yediğinizle ve doğru beslenme düzeninizi oluşturmakla alakalıdır. Her bünye kendisine has bir floraya ve sindirim sistemine sahiptir. Toplum içerisinde herkese zararlı olan bir yiyecek sizin bünyeniz için faydalı olabilir. Veya herkes için başarıyı tutturmuş bir diyet sizde yan etki yapabilir. Bu yüzden eğer diyet yapmaya karar vermişseniz kesinlikle bir uzman kontrol dahilinde bir diyet programına başlamalısınız.

Zayıflama uğruna yapılan en büyük üç hata

Yanlış bir diyet programı uyguladığınız zaman çeşitli hastalıklara da sebep olabilirsiniz. Kalp hastalıkları, tansiyon, insülin veya kabızlık gibi hastalıklar yanlış bir diyet düzeni ile ortaya çıkabilmektedir. Tansiyon bünyenin yetersiz beslenmesine bağlı olarak oluşmaktadır. Kalp hastalıkları ve kan şekerinde yaşanan düzensizlikler ile kişilerde bayılma ve halsizlik görülebiliyor .Kabızlık bağırsak sendromuna veya daha da kötü bağırsak kanserine yol açabilir. Aynı zamanda tıp dilinde anorektal hastalıklar olarak geçen makat hastalıklarının da en temel sebebi de kabızlıktır. Bu hastalıklardan bazıları hemoroid, fissür, fistül olarak bilinmektedir. Bu hastalıklara da sebep olmamak adına uzman bir doktor veya diyetisyen olmadan bir diyet düzeni oluşturmayın.

Örneğin yüksek protein ve yüksek yağ diyetlerini uyguladığınızda kabızlığı tetiklediğinizi biliyor muydunuz? Kabız olduğunuz zaman bağırsak hareketleriniz yavaşlar ve dışkılama güçlüğü çekersiniz. Bağırsak hareketlerinin yavaşlaması ise yediğiniz besinlerle alakalıdır. Bir diyet programı uygulayan kişi kabız olduğu zaman şaşırır. Devam ettiği diyet düzeninin sağlığımızı daha fazla tehlikeye atması isteyeceğimiz son şeydir.

Peki, hangi durumlarda diyetiniz kabız olmanıza sebep olmaktadır?

Bunun üç olası nedeni var:

Düşük Lifli Diyetler

Bazı meyveler, kepekli tahıllar veya tatlı patates gibi sebzeler her ne kadar karbonhidrat bakımından zengin ve yüksek proteine sahip olsa da kabızlığa neden olabilmektedir. Bu yüzden her meyve, sebze her bünyede yararlı diyemeyiz. Lifli besinler sindirime yardımcı olur ve bünye lifsiz kaldığı zaman dengesini yitirebilir.

Susuz Kalmak

Yine protein fazlalığı durumunda böbrekler daha fazla çalışır, Çünkü proteinlerin işlenme ve parçalanma süreleri çok fazladır. Protein alımı sonrası karaciğer ve böbrekler alınan besini işlemek ve parçalamak için fazla su kullanır. Böylece vücudunuz ne kadar çok su kullanırsa, o kadar çok susuz kalma riski vardır.

Kabızlığın ise en temel nedenlerinden biri susuzluktur. Eğer kişi susuz kalırsa dışkıların sertleşmesine neden olur ve bu da istemeden kabızlığa yol açar.

Uzun Süre Aç Kalmak

Zayıflamak uzun süre aç kalarak mümkün değildir. Bu toplum içerisinde yapılan en yaygın hatalardan biridir. Uzun süre aç kalmak sindirim sisteminizi bozarak kabızlığa neden olabilir. Bu yüzden doğru besinleri düzenli olarak alırsanız daha dengeli bir şekilde kilo verebilirsiniz.

Yağ ve karbonhidrat ağırlıklı diyet yapanlar beslenme düzenleri hakkında endişelenmelerine gerek yok. Bu diyetlere yapacağınız birkaç takviye ile kabızlığı kontrol altına alabilirsiniz. Kabızlığı önleyebilecek birkaç ipucu şu şekildedir:

Daha fazla lif tüketin! Karbonhidrat ağırlıklı diyetinizde lifli gıda olarak sadece kepekli tahıllarla yetinmeyin. Diyetinize ek lifli meyve ve sebzeleri de diyetinize ekleyebilirsiniz.

Bazı diyetler meyve ile sınırlıdır, bu yüzden devam eden diyetinize sebze de ekleyebilirsiniz. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler ile lif takviyesi yapabilirsiniz. Kabızlık çekiyorsanız veya kabızlığa yatkınsanız günde en az 30 g lif almalısınız.

Bolca su için! Su vücudunuzu temizler ve detoks eder, bu nedenle dışkılarınız dahil tüm toksinleri temizler. Su dışkılarınızın sertleşmesini önler. Eğer protein ağırlıklı diyetleriniz varsa su alımınızı arttırın. Günde altı ila sekiz bardak suya ihtiyacınız vardır.

Yukarıda anlatılan yöntemler işe yaramazsa, yüksek protein / yüksek yağ diyetleri sizin için uygun olmayabilir. Bunu ancak uzman doktorunuza danışarak emin olabilirsiniz.

Avrupa Cerrahi Merkezi
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yasir Gözü

En Çok Aranan Haberler