HABER

Zayıflamayı zorlaştıran 7 davranış

Bilimsellikten uzak, kulaktan dolma bilgilerle yapılan diyetler, kilo kaybı açısından işe yaramadığı gibi vücuda büyük zarar veriyor. Yanlış uygulamalarla metabolizma yavaşlıyor ve sonucunda kilo kaybında direnç oluşuyor. İşin daha da kötüsü bozulan metab

Zayıflamayı zorlaştıran 7 davranış

Bilimsellikten uzak, kulaktan dolma bilgilerle yapılan diyetler, kilo kaybı açısından işe yaramadığı gibi vücuda büyük zarar veriyor. Yanlış uygulamalarla metabolizma yavaşlıyor ve sonucunda kilo kaybında direnç oluşuyor. İşin daha da kötüsü bozulan metabolizma nedeniyle ciddi sağlık sorunları da ortaya çıkıyor.


Böbrek yetmezliği, damar tıkanıklığı, kalp krizi, bağırsak bozuklukları, durdurulamayan kilo kayıpları, tiroit hormonlarındaki düzensizlikler, sinirsel bozukluklar, ağır anksiyete ve depresyon en sık görülen olumsuz sonuçları oluşturuyor.


Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu metabolizmayı yavaşlatan ve önemli sağlık sorunlarına yol açan diyet hatalarını anlattı. İşte Torluoğlu'nun işaret ettiği 7 diyet hatası:


1. Karbonhidratı kesmek

"Diyete başladım ekmek, pilav, makarna yemiyorum” Özellikle bahar ve yaz aylarında sıklıkla duyduğumuz cümlelerden biri. Fakat diyetten tamamen çıkartılan karbonhidratlar ilerleyen dönemlerde hızlı kas kaybı, yorgunluk, bitkinlik, sinirsel gerginlik ve ani tatlı krizleriyle sonuçlanıyor. Bunun yanında beynin düzenli olarak çalışabilmesi için kullandığı tek yakıt glikozdur ve günlük 50 gr'ın altında alındığında düşünsel fonksiyonlarda gerilemeye yol açıyor. Herkesin, diyabet hastalarının bile, karbonhidratı tamamen hayatlarından çıkarmak yerine; tam buğday ekmeği, meyve, bulgur pilavı, kepekli makarna ve çorba gibi kompleks kaynakları kilo kaybı programlarında belirli ölçülerde tüketmeleri gerekiyor.


2. Bitki çayı ile kilo kaybını hızlandırmaya çalışmak

Fazla kilolarından kurtulmak isteyen kişilerin daha fazla bitki çayı içmeleri sıklıkla karşılaşılan bir durum. Ancak bilinçsizce içilen bitkisel çaylar vücuttaki suyu atma ve bağırsak hareketlerini hızlandırma gibi süreçler oluşturarak tartıda geçici yanılgılara sebep olabiliyor. Üstelik bitkisel de olsa bu tip çayların bilinçsizce ve fazla tüketimi; karaciğerde toksik etki, kalp ritminde düzensizlik, tansiyonda ani değişimler, böbreklerde hasar ve vücuttan aşırı su atımı gibi ciddi zararlara yol açabiliyor. Bu nedenle bitkisel de olsa bu tür çaylar mutlaka bir uzmana danışarak tüketilmeli.


3. Rihanna, Shakira ve Madonna diyetleri uygulamak

Televizyonda izlediğiniz, dergi ve gazetelerden kesip dolapların üzerine asarak uygulamaya çalıştığınız diyetler, özellikle metabolik bir rahatsızlığınız varsa, ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Her kişinin görüntüsü, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının nasıl tamamen aynı değilse, uygulayacakları diyet de aynı olamaz. Dolayısıyla hazır diyet programları uygulamak metabolizma hızında düşüşlere ve kilo kaybında dirence neden olabiliyor.


4. Zayıflama ilacı kullanmak

Reklamlarda görülen ve bir uzmana danışılmadan bilinçsizce tüketilen zayıflama hapları; böbrek yetmezliği, kalp krizi, tiroit hormonlarında dengesizlik, karaciğerde toksik etki, bağırsak faaliyetlerinde anormallikler ve sinir siteminde kalıcı hasara yol açabiliyor.


5. Bazı besinleri yasak listesine almak

Patates, havuç, bezelye, mısır ve muz, içeriklerindeki onca zenginliğe rağmen maalesef ilk vazgeçilen besinler arasında yer alıyor. Fakat bir besini listeden tamamen çıkarmak hem hayat boyu sürdürülemiyor, hem de bu besine olan ilgiyi arttırıyor. Bu besinler kilo kaybına engel olmadıkları için porsiyonuna dikkat ederek ve zaman ayarlaması yaparak tüketebilirsiniz.


6. Sporda aşırıya kaçmak

Yeterli enerji ve protein almadan, spor öncesi ve sonrası öğünler belirlemeden bilinçsizce ve uzun saatler yapılan spor; kas kayıpları ve yavaşlayan bir metabolizmadan başka bir şey sağlamıyor. Üstelik öncesinde hiç spor yapmayan ve yoğun kilo problemi olan kişilerin aniden uzun süreli spor yapmaları eklem problemleriyle de sonuçlanabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü haftalık 150 dakika egzersiz öneriyor. Dolayısıyla önce bu eğri sağlanmalı, ihtiyaç varsa sporun dozu uzman eşliğinde arttırılmalı.


7. Sınırsızca meyve yemek

Meyveler mevsimine göre çeşitlilik gösteren, besinsel değeri çok yüksek sağlıklı birer besin öğeleri olmakla birlikte, içeriklerinde bulunan früktoz, insülinden bağımsız hareket ederek, çok hızlı bir şekilde karın bölgesinde yağlanmaya yol açıyor. Bu nedenle enerji ihtiyacınıza göre meyveleri belirli porsiyonların üzerinde tüketmemeniz çok önemli.


Zayıflamak istiyorsanız, yağ yakmaya yardımcı bu besinleri sofranızda bulundurmanızda fayda var.

Kilo vermek için formül aslında basit: aldığınız kalori miktarından daha fazlasını yakmak! Ancak bu denklemi desteklemek için yardım alabileceğiniz bazı süper yiyecekler de yok değil. İşte yağ yakımına yardımcı 30 besin.


Tatlı patates

Güçlü bir antioksidan olan beta-keraton kaynaklarındandır ve yağ depolanmasıyla savaşır.


Yumurta

Yıllarca yüksek kolesterolün müsebbibi diye düşünerek uzak durduğumuz yumurta aklandı, günde bir kaç yumurtanın bir zararı olmadığı ortaya çıktı. Yüksek protein değeri sayesinde yağ yakımına yardımcı olurken, içerdiği B12 vitamini sayesinde de yağ yıkımını hızlandırıyor.


Yağlı balıklar

Somon gibi yağlı balıklar omega 3 yönünden en zengin besinler arasında. Omega 3 ise yağ yakmak isteyenler için gerçek bir dost. Sofranızda mutlaka bulunmalı.


Greyfurt

Metabolizmayı hızlandıran, insülin seviyesini dengeleyen ve iştahı kesen greyfurt bu özellikleriyle rejim yapanların favori meyvası olmaya aday.


Yulaf

Liften zengin yulaf, tokluk hissini uzattığı ve kolestorolle savaştığı için baş tacımız. Tabii şekerli olan versiyonlarından değil, tamamen doğal ve katkı maddesi içermeyenlerinden bahsediyoruz.


Zeytinyağı

Doymamış yağ oranı yüksek zeytinyağı, yağ yakmaya ve ani açlık krizlerini önlemeye yardımcı oluyor.


Fıstık ezmesi

Günde en fazla 3 kaşık yendiği takdirde yağ yakmanıza yardımcı olacak şaşırtıcı bir besin. Tabii şekersiz olmak kaydıyla.


Badem ve diğer kuru yemişler

Badem, fındık, ceviz gibi kuru yemişler iştahınızı kapatmaya yardımcı olacak. Ama günde bir avuçtan daha fazla tüketmemeye çalışın!


Fasulye ve diğer bakliyat

Düşük kalorili, yüksek lifli, yüksek proteinli olmaları sebebiyle, bakliyat yağ yakan besinlerin başını çekiyor.


Ispanak ve diğer yeşil sebzeler

Bakliyata benzer bir şekilde, yeşil sebzeler de düşük kalorili ve lif yönünden zengin besinler. Dostunuz olacak yeşillikler arasında brokoli, marul, roka, tere de yer alıyor.


Süt ürünleri

Yağ yakan bir madde olan kalsiyumdan en zengin besinler süt ve süt ürünleri. Çok yağlı olmayan cinsleri bol miktarda tüketilebilir.


Hindi, tavuk ve benzeri yağsız etler

Proteini sindirmek karbonhidratları sindirmekten daha fazla enerji gerektirdiği için, proteinler otomatikman daha çok yağ yakan besinler sınıfına giriyor! Üstelik proteinler daha uzun süre tokluk hissi sağlıyor.


İşlenmemiş tahıllar

Tam tahıllı ürünler insülin seviyenizi dengede tutarak yağların depolanmasına engel olurlar. Ancak tam tahıllı olarak tanıtılan ve içinde yüksek miktarda şeker olan (kahvaltılık gevrekler gibi) ürünlerden aynı faydayı alamayacağınızı söylemeliyiz.


Meyva

Meyvalarda yüksek oranda fruktoz bulunur, bu da kilo kaybını zorlaştırabilir. Ancak sindirimleri için harcamanız gereken kalori, kendi içerdikleri kaloriden fazla olan bazı meyvaları yemenizde hiç bir sakınca yok! Mesela elma, kayısı, şeftali ve armut.


Hindistan cevizi yağı

İçinde bulunan orta zincirli trigliserit, vücudumuzun depolamak yerine enerji için kullanmayı tercih ettiği bir yağ cinsidir, bu da kilo almanıza engel olabilir. Genel olarak zeytinyağından şaşmayın, ama arada sırada bir değişiklik yapmak istediğinizde hindistan cevizi yağını tavsiye ederiz!


Ahududu ve diğer kırmızı meyvalar

Kırmızı meyvalar içerdikleri lifler ve pektin sayesinde uzun süre tokluk hissi sağlarlar. Ancak yüksek miktarda şeker de içerikleri için günde bir avuçtan fazla yememek gerekiyor.


Yeşil çay

Yeşil çayda bulunan kateçin maddesi yağ yakımını kolaylaştırıyor, metabolizmayı hızlandırıyor, ve karaciğerin yağ yakma hızını da arttırıyor. Tek yapmanız gereken günde 4-6 bardan arası yeşil çay içmek!


Sirke

Sirkenin faydaları, hem metabolizmayı hızlandırmak hem de kan şekerini dengeleyerek yağ depolanmasını engellemek şeklinde ortaya çıkıyor.


Kahve

Kafein metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahip, ancak kilo vermek istiyorsanız kremalı, sütlü, şekerli kahvelerden uzak durmanız şart!


Mercimek

Demirden zengin mercimek ailesi metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahip.


Acı biber

Acı biberde bulunan ve yanma hissine sebep olan capsaicin adlı madde, vücudun daha fazla kalori yakmasına yardımcı oluyor.


Brüksel lahanası

Brüksel lahanası, brokoli, karnıbahar ve lahana gibi sebzeler yağ yakan enzimleri açığa çıkaran sulforafen adlı bir madde içeriyorlar.


Chia tohumları

Nane ailesinden gelen ve kendine has bir tadı bulunmayan Chia tohumlarının faydaları saymakla bitmiyor. Lif, protein, magnezyum ve Omega-3 yağlarından zengin olan bu mucize bitkinin tohumları metabolizmayı hızlandırıyor ve vücudun yağ yakmasını sağlayan hormonlardan glukagonun salgılanmasını sağlıyor.


Lif, protein, magnezyum ve Omega-3 yağlarından zengin olan bu mucize bitkinin tohumları metabolizmayı hızlandırıyor ve vücudun yağ yakmasını sağlayan hormonlardan glukagonun salgılanmasını sağlıyor.


İstiridye

Kalorisi düşük ve iştah kapatmaya yardımcı olan çinkodan zengin. Bu listedeki besinlerden en az tüketecekleriniz arasında muhtemelen ama yine de bilmekte fayda var!


Tarçın

Tarçın, insülin dengesini sağlayan mucizevi besinlerden bir tanesi.


Sarımsak

Sarımsağın güçlü bir antioksidan olduğu malumunuz. Sayısız faydalarından bir tanesi vücuttaki kortizol seviyesini düşürmek (kortizol, yediklerinizin karın bölgesinde yağ olarak depolanmasına sebep olan bir hormon).


Kırmızı şarap

Üzüm kabuğunda bulunan resveratrol adlı bir antioksidan, yağ hücrelerinin büyümesini engellemeye yardımcı oluyor. Ancak üzüm yemek değil de şarap içmek için bir bahaneye ihtiyacınız varsa, kırmızı şarapta bulunan kalsiyum piruvat maddesi, yağ hücrelerinin daha fazla enerji harcamasını sağlıyor.


Karpuz

Karpuz, içerdiği yüksek oranda su sebebiyle tokluk hissi verecek ve daha fazla yemenizi engelleyecektir.


Su

Büyük bir bardak su içmek metabolizmanızı %30 oranında hızlandırmaya yardımcı olur! Kilo vermek istiyorsanız günde en az 2 litre su içmelisiniz. Su, açlıkla karıştırabileceğiniz susuzluk hissini de ortadan kaldırarak yeme isteğinizin geçmesini de sağlayacaktır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler