YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zazaca Lisans Eğitimine Yoğun İlgi

Tunceli Üniversitesi edebiyat fakültesi bünyesinde kurulan Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne yoğun ilgi var. 2012...

Tunceli Üniversitesi edebiyat fakültesi bünyesinde kurulan Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne yoğun ilgi var. 2012 yılında öğrenci alımına başlayan bölüme, Türkiye’nin çeşitli illerinden 30 öğrenci kayıt yaptırdı.

Tunceli Üniversitesi Senatosu tarafından 2011 yılında Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) sunulan Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün lisans düzeyinde kabulü Türkiye’de bir ilk olma özelliği de taşıyor. Bölümün kabulüyle birlikte Almanya’da yaşayan ve Zaza dili konusunda akademik kariyer yapan 3 Tuncelili öğretim görevlisi, Tunceli'ye gelerek bölümü tercih eden 30 öğrenciyle eğitime başladı. Kayıt yaptıran öğrencilerden bir bölümü Zazaca bilmezken, bu sorunu gidermek amacıyla Zazaca müziklerden yararlanmanın yanı sıra derslerin bir bölümü dil eğitimine ayrılıyor. Bölüme kayıt yaptıran ve Zazaca bilmeyen öğrencilerden Tansu Özkan, "Bölümün avantajlı olduğunu düşünmenin yanı sıra bu dilin kaybolmaması için kayıt yaptırdım. Bölümden memnunum. Eğitimler ve eğitmenlerimiz oldukça iyi” dedi.

Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zülfü Selcan, Zazaca'nın lisans düzeyinde açılmasının tarihi bir adım olduğunu belirterek, "Bu ülkemizin tarihinde önemli bir adımdır. Yasak dönemden artık serbestlik dönemine geçiyoruz ve yerli dillerin artık kültürel bir zenginlik olduğu görüşü ağırlık kazandı doğrusu da budur. Ülkemiz için halkımız için de hayırlı bir adımdır” diye konuştu.

Öğrencilere Avrupa düzeyinde ders programı sunduklarını belirten Selcan, hiç Zazaca bilmeyenler için de çözüm ürettiklerini söyledi. Selcan, "Hiç bilmeyenlerin özel bir kursa ihtiyaçları var. Ancak şu anda imkanlarımız sınırlı. Personel ve ders bakımından bazı imkanlarımız sınırlı fakat dersimizi bilmeyenler için dersin yarısını dil öğretmek için hazırlıyoruz. Daha önce teorik dil bilgisi ve gramer temelinde yapıyorduk. Artık bu şekilde dengelemeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Zazaca dilinde 5 albüm yaptığını ve müziğin dil eğitimindeki önemini bildiğini kaydeden Selcan, "Kendim de müzisyen olduğum için 5 Zazaca kaset yaptım. Müzik vasatıysa dil eğitiminin kolay olduğunu bildiğim için bunu pratikte de kullanıyoruz. Aktif katılım oluyor. Dili öğrenmek kolay oluyor” ifadelerini kullandı.

Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi Şengül Şenol ise, Türkiye’nin önemli bir süreçten geçtiğini belirterek, "Türkiye önemli bir süreçten geçiyor. Demokratikleşmesini yapıyor ve ben de bu sürecin içinde olmak istedim. Bizim ilimizde bu bölümün açılması çok önemli çok tarihi bir adımdır. YÖK’ün aldığı bu karar da çok tarihi bir karardır. Çünkü ülkemiz çok kültürlü çok etnik yapıya sahip bir ülke bu anlamda yerel dillerin ciddiye alınması önemlidir. Türkiye’nin demokratikleşmesine katkı sağlar” dedi.

Öğretim görevlisi İlyas Arslan da, başlangıç döneminde olduklarını dile getirerek, bölüme olan ilginin artacağını söyledi.

Tunceli Üniversitesi'nde Zaza Dili ve Edebiyatı dışında Kurmanci Dili ve Edebiyatı ile Arap Dili ve Edebiyatı bölümleri bulunuyor. Ancak Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü dışındaki bölümlere öğretim görevlisi bulunmadığı için öğrenci alımı yapılmıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler