Hoşyar Zerabi, New York Times gazetesi ile telefonda yaptığı söyleşide, üst düzey Irak heyetinin Türkiye'ye "Irak hükümetince PKK'yı izole etmek ve faaliyetlerini engellemek amacıyla atılacak pratik adımlar ve önlemleri" önereceğini söyledi.
Heyetin, Irak içerisinde herhangi bir Türk askeri eylemine onayla ilgili görüşmesine izin verilmeyeceğini anlatan Zebari, "Iraklı yetkililerin, asilere yönelik silah sevkiyatı ve lojistik desteğinin durdurulması önerisi yapacakları"nı söyledi.
Zebari, önerinin Türkiye'nin taleplerini tam karşılamadığını kabul etti ancak "Irak tarafının yapabileceği en iyi öneri" olduğunu savundu.
HEYETİN TAM YETKİLİ OLDUĞU BELİRTİLMİŞTİ
Zebari'nin bu açıklamaları kafalarda soru işareti yaratırken, Ankara-Irak hattında ilişkiler çıkmaza mı girecek? sorusunu da beraberinde getirdi. Çünkü, bir süre önce Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın Bağdat ziyareti sırasında verilen karar çerçevesinde Irak'tan gelen üst düzey heyetin "tam yetkili" olduğu belirtilmişti.
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarının aktardığına göre, üst düzey Irak heyetiyle yapılacak görüşmelerde, terör örgütü PKK'nın Irak'tan çıkarılması için atılabilecek tüm adımların gündeme gelmesi öngörülüyordu. Kaynaklar, heyetin temaslarına önem verdiklerini belirterek, bu ziyaretin Irak için "son bir şans" olabileceği uyarısında bulunuyorlardı. TALABANİ VE BARZANİ'NİN TEMSİLCİLERİ DE HEYETTE
Ankara yıllar sonra ilk defa Iraklı Kürtlerle masaya oturdu. Heyette Barzani ve Talabani'nin temsilcileri de bulundu. Irak Savunma Bakanı Abdülkadir Muhammed Cassim başkanlığındaki heyet dün terör sorununu görüşmek üzere Ankara'ya geldi. Heyette Bağdat hükümetinin "PKK ile mücadele koordinatörü" olarak atadığı İç Güvenlik Bakanı Şirvan El Vaili, Irak İçişleri Müsteşarı Aydın Halit ile Irak İstihbarat Başkanı El Faysal da bulunuyor. Heyetteki en ilginç isimler ise, Iraklı Kürt liderler Celal Talabani ve Mesud Barzani'nin temsilcileri.
Heyet Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la görüştükten sonra, Babacan Genelkurmay Başkanlığı'na gitti.