YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zehir itiraf

Bilinçsizce zararlı ilaç kullandıkları için börülceleri imha edilen üreticiler, “biz yıllardır aynı ilacı kullanıyorduk” dedi

Zehir  itiraf

Gazimağusa’nın Yıldırım köyündeki börülce tarlalarında yapılan denetimlerde insan sağlığına zararlı ilaç kalıntıları bulundu. Tüm börülcelerin imha edilmesi kararlaştırılırken, bölgelerinde ilk kez denetim yapıldığını belirten üreticilerden önemli bir itiraf geldi.

Kıbrıs’a konuşan ve yıllardan beri sinek ve haşerelere karşı aynı ilacı kullandıklarını, bugüne kadar hiç kimsenin kendilerine “bu ilaç zararlıdır” demediğini anlatan üreticiler, “Bunca zaman hem kendi ailemize hem de halka bilinçsizce zehir yedirmiş olduk” dedi.

Ürünlerini imha ettiler Yıldırım köyünde börülce üreticileri, kullandıkları ilaçtan dolayı ürünlerini imha etmek zorunda kaldı. Tarım bakanlığı, Yıldırım üreticisinin, beyazsinek ve haşereler için kullandığı “Mosplate 20 sp” isimli zirai ilacı zararlı buldu. Bakanlık, Yıldırım üreticisinin börülcelerinde yaptırdığı incelemede, “zararlı madde tespit ettiğini” duyurdu.

Üreticiler, bu ilacı 3 yıldır kullandıklarını, ancak bu sene tahlile tabi tutulduklarını belirterek, “Bu ilacı zirai ilaç satan mağazalardan satın aldık” dedi. İlacın halen raflarda satıldığını belirten üreticiler, devletin zararlarını ödemediğini ve mağdur olduklarını belirtti.

Üreticiler ne dedi? Hasan CANTAŞ: 2- 3 yıldır bu ilacı kullanıyoruz. Bu sene tahlil yapmaya başladılar. Üründe zararlı madde bulunmuş. Bize raporu da vermediler ama satıcı raflarında bu ilaç halen duruyor. Madem ki zararlıydı, neden şimdi test yaptılar? Bugüne kadar yediklerimiz ne olacak? Kendimiz de yedik bu börülcelerden. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu? Bilinçli atmadık biz bu ilacı. Ziraatçıya gittik bize bu ilacı verdi. 800 kilo börülceyi şimdi imha edeceğiz. Devlet zararımızı karşılamıyor. 30 bin liralık zararımız olacak, mağdur olduk.

Ersen GAMALI: 10 dönüm tarlam var, börülce ektim. Bu ilacı kullandık, zehirli çıktı. Askerden yeni çıktım, ev yapmaya uğraşırım. Tek gelirim börülceydi. Devlet zararımızı karşılamıyor ama bu işte bizim bir suçumuz yok. Bilseydik kullanır mıydık bu ilacı? Elimizde avucumuzda bir şey kalmadı, borçları nasıl ödeyeceğiz?

Cemal SUBAŞI: 10 dönüm de benim arazim var. Ben de börülce ektim. Şimdi hepsini imha etmek zorundayım. Kimse yüzümüze bakmıyor. ‘Ne haliniz varsa görün’ diyorlar. Her üreticinin 8 bin liralık borcu var mazotçuya, ialççıya. Mağdur olduk, ne yapacağımızı bilmiyoruz.

Kemal CANTAŞ: 36 yıldır bu işi yapıyorum, oğlumla beraber çalışıyorum. Ziraatçıya gidip ilaç istedik, bu ilacı verdi. Biz nerden bilirdik zararlı olduğunu. Kendimiz getirmedik bu ilacı, bakanlık onayladıktan sonra gelir bu ilaçlar. Börülce çok zahmetli ve masraflı bir üretimdir. Beş aydan sonra toplanır. İşçinin günlüğü 60 Türk Lirası’dır. Üç bin TL sadece işçiye verdik. İmha edeceğimiz ürünün değeri beş bin liradır. Devlet zararımızı karşılamayacağını söylüyor. Biz ne yiyip ne içecez, nasıl geçineceğiz bilmiyoruz.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler