HABER

Zehirlenmede alzheimer riski

Yrd. Doç. Dr. Mutlu yaptığı açıklamada, Türkiye'de karbonmonoksit zehirlenmelerinin genellikle kış mevsiminde yaşandığını belirtti.

TEKİRDAĞ (A.A) - Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Levent Cem Mutlu, ''Karbonmonoksitten zehirlenen kişi gaza fazla maruz kalmışsa zehirlenme belirtileri kalıcı olabilmektedir. Bu da ileri ve uzun vadede değişen nöbetlerle, alzheimer gibi bilinç kaybı ve erken yaşlanmaya neden olabilir'' dedi.

Yrd. Doç. Dr. Mutlu yaptığı açıklamada, Türkiye'de karbonmonoksit zehirlenmelerinin genellikle kış mevsiminde yaşandığını, zehirlenmeye ortamdaki oksijenin azalması ve karbonmonoksit gazının artmasının neden olduğunu ifade etti.

Karbonmonoksit zehirlenmelerine sigara içenler ve camı açık şekilde araç kullananların da maruz kaldığını fakat kandaki karbonmonoksit oranı düşük olduğundan zehirlenme belirtilerinin hemen ortaya çıkmadığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Mutlu, şunları söyledi:

''Zehirlenme belirtilerinin ortaya çıkması için kandaki karbonmonoksit oranın yüzde 60 civarında olması gerekir. Bu oranda ölümlere sebep olmaktadır. Karbonmonoksit zehirlenmesi santral sinir sistemine zarar vererek, beceriksizlik, baş dönmesi ve baş ağrısı, görmede azalma, bilinç bulanıklığı, bilinç kaybı gibi belirtilere sebep olur. Karbonmonoksitten zehirlenen kişi gaza fazla maruz kalmışsa zehirlenme belirtileri kalıcı olabilmektedir. Bu da ileri ve uzun vadede değişen nöbetlerle, alzheimer gibi bilinç kaybı ve erken yaşlanmaya neden olabilir.''

En Çok Aranan Haberler