Klinik Toksikoloji Derneği, 4. Zehirlenmeler Geliştirme Kursu'nu Mardin Devlet Hastanesi'nde gerçekleştirdi.
Mardin Devlet Hastanesi Fahreddin El Mardini toplantı salonunda düzenlenen kursa konuşmacı olarak; Klinik Toksikoloji Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Gürayten Özyurt, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Lale Karabıyık, Pamukkale Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hakan Erbay, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nden Doç. Dr. Seval İzdeş, Mardin Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Yavuz Orak, Mardin Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Şemsettin Döğücü ve doktorlar katıldı. Açılış konuşmasını yapan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi kurs direktörlerinden Prof. Dr. Lale Karabıyık, Türkiye’de henüz klinik toksikoloji uzmanlık eğitimi verilmediğini belirterek, zehirlenmiş kişileri tedavi edecek klinik toksikoloji uzmanı olan hekimlerinin bile olmadığını belirtti. Sağlık hizmetlerinde oluşan eksikliği, dernek aracılığıyla düzenlenen bu tür eğitim programlarıyla tamamlamaya çalıştıklarını ifade eden Karabıyık, "Eskiden sobalardan zehirlenmeler ön plana çıkıyordu. Ama şimdi ise gazdan zehirlenmeler ön plana çıkmaya başladı. Ülkemizde ve dünyada sık karşılaşılan zehirlenmeler; hızlı, doğru tanı ve tedavi uygulanmazsa mortalite ve morbiditeye neden olabilen ciddi klinik problemlerdir" dedi.
Klinik Toksikoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Gönüllü ise, dünyada kullanılan kimyasalların sayısının giderek arttığına dikkat çekti. Gönüllü, "Bu kimyasallar, hayvan ısırık ve sokmalarına, mantar ve diğer bitkilere bağlı olarak meydana gelebilen zehirlenmeler, ölümle sonuçlanabilen önemli bir sağlık problemidir. Klinik Toksikoloji Derneğimizin sağlık çalışanlarının bu konudaki tıbbi bilgilerini tamamlamaya ve taze tutmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Toplantı düzenleme kurulundan Mardin Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Yavuz Orak da, "Bu kursu düzenleyerek ilimizde çalışan doktor ve hemşirelerin zehirlenmeler konusundaki bilgilerini tazelemeyi ve artırmayı planladık. Bu kursta alınan eğitimle, ilimizde zehirlenmiş hastalara daha etkili tedaviler uygulanacak, zehirlenmelere bağlı kalıcı zararların ve ölümlerin azalacağını ümit etmekteyiz" şeklinde konuştu.
Kurs boyunca çeşitli sağlık kuruluşlarından kursa katılan 40 doktor ve hemşireye, karbonmonoksit, alkol, kurşun, siyanür, ilaç, insektisit, mantar zehirlenmeleri, hayvan ısırık ve sokmalarıyla birlikte zehirlenmelerde temel tedavi ilkeleri konusunda çeşitli bilgiler verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz