Bu tiroid bezinin vücudumuzda etkisi oldukça fazladır diyebiliriz. Vücudumuzda meydana gelen sindirim faaliyetlerinden kasların fonksiyonel olarak çalışmasına kadar birçok işlevi üzerinde bu tiroid bezinin salgılamış olduğu hormonlar rol oynamaktadır.
Bu tiroidlerin gereksinim duyduğu iyotun eksik kaldığı durumlarda tiroid bezi fonksiyonel olarak çalışamaz ve biraz önce saydığımız vücut işlevleri gerektiği gibi yerine getirilemez. İyotun eksik olması durumunda tiroid bezlerinde bir genişleme meydana gelir. Bu da guatr durumunu ortaya çıkarır.
Guatrın tedavi süreci, ilk olarak guatrın neden dolayı meydana geldiğinin bulunması ile başlar. Guatr durumundan şüpheleniyorsanız, doktorunuza danışmanız ve eğer guatra sahipseniz hemen müdahale edilmesi önemli olabilir.
Bunların dışında doktor kontrolüyle guatra iyi gelen şifalı bitkiler ve besinler sayesinde de durumunuzda iyileşme sağlayabilirsiniz.
Esans yağların sahip olduğu asitlerin tiroidin normal şekilde fonksiyonlarını yerine getirmesi konusunda etkili olabilirler. Vücudun gereksinim duyduğu ama vücudun kendisinin üretmediği ve takviyelerle alınabilen yağ asitlerine esansiyel yağlar adı verilir.
Bu esansiyel yağlardan biri de gece çuha çiçeğinin özünde bulunan yağlardır. Gece çuha çiçeği yağında bulunan özel esansiyel yağın eklemlerde meydana gelen iltihapların tedavisinde faydalı olduğu düşünülmektedir.
Ayrıca, eklem iltihapları haricinde guatrın tedavisinde de, tiroidin sağlıklı bir işlev üstlenmesinde başarılı sonuçlar ortaya koyacağı düşünülmektedir.
Guatrın en önemli sebebi olarak iyot eksikliği gösterilebilir. Guatrın tedavisi için, yeterli iyot içeren diyetlerin tüketilmesi önemlidir. Yetişkinler için, tavsiye edilen iyot dozu, günlük olarak 150 mikrogramdır.
Vücudun ihtiyacı olan iyotun yeniden sağlanması için, diyetinize iyot yönünden zengin yiyeceklerin konulması da bir diğer önemli durumdur. İyotlu tuz, kıvırcık, lahana, deniz mahsulleri, morina balığı, ton balığı, yumurta, karides, hindi, doğal yoğurt, inek sütü, kuru fasulye, kabuğuyla birlikte fırınlanmış patates ve kızılcık bunlara örnek olarak gösterilebilir.
Not: Önemli noktalardan biri de, guatr aynı zamanda aşırı iyottan dolayı da meydana gelebilir. Bu yüzden almanız gereken iyot miktarının dozajını ayarlamadan önce doktorunuza danışmanız oldukça önemli bir konudur.
Esmer su yosunu, guatrın tedavisi sürecinde kullanılabilen bir tür su yosunudur. İçerdiği yüksek iyot içeriği ile tiroidin normalleşmesine yardımcı olan bir içeriğe sahiptir.
Ayrıca, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve demir açısından da zengindir. Esmer su yosununu, kuru ya da tuzlanmış şekilde doğal yiyecek satan yerlerde bulabilirsiniz.
Tuzlu tadından dolayı, çorbalarda, salatalarda ve diğer yemeklerde tuz yerine kullanabilirsiniz. 1 ya da 2 kaşık kuru esmer su yosunu tozunu, istediğiniz herhangi bir içeceğin içine ekleyerek günde bir kez tüketebilirsiniz. Ayrıca, esmer su yosununun kapsül formları da bulunmaktadır. Doktorunuza öncelikle sorarak bunları kullanabilirsiniz.
Su teresi, iyot yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir ve guatrın tedavisinde oldukça etkili olduğu düşünülmektedir. Dahası, diğer mineraller ve besinler yönünden de zengindir.
İçeriğinde sülfür, germanyum, tiroid bezleri için faydalı olan antioksidanlar fazlaca bulunur. Bir avuç dolusu su teresini öğütün ve bir macun haline getirin. Bu macunu şişlik olan boyun bölgesine uygulayın. 15-20 dakika boyunca beklettikten sonra yıkayın. Bunu en az 10 gün boyunca günlük olarak tekrarlayın.
Alternatif olarak, 2 kaşık su teresi suyunu, yarım bardak su ile karıştırın. Altı hafta için bunu günde 3 kez tekrarlayarak için.
Hindistan'daki tıbbi sistem olan Ayurveda'ya göre, karahindiba yaprakları, boyunda meydana gelen şişliklerin azaltılmasında kullanılabilir ve guatrdan dolayı meydana gelen rahatsızlığın giderilmesine yardımcı olur. İki ya da 3 karahindiba yaprağını alın ve bir tarafına tereyağı sürün. Yaprakları nazikçe ısıtın ve guatrın üzerine bunları koyun. Bandaj şeklindeki yaprakların açılmamasını sağlayın ve birkaç saat boyunca orada bırakın.
Bir diğer seçenek ise, bir avuç karahindiba yapraklarını ezin ve macun haline getirin. 2 çay kaşığı tereyağını bu karışıma ekleyin ve iyice karıştırın. Hafifçe ısıtılan bu karışım ardından etkilenen bölge üzerine uygulayın. 15 dakika boyunca bekletin. Bu tedavi şekillerini 2 hafta için günde birkaç kez deneyebilirsiniz.
Sarımsak, guatrın tedavisinde kullanılabilir bir diğer şifalı besindir. Sarımsak, vücuttaki glutatyon üretimini uyarır ki bu tiroidlerin sağlıklı şekilde fonksiyonlarını yerine getirmesi konusunda esas bir durumdur.
Ayrıca, boyunda meydana gelen şişliğin azaltılmasına yardımcı olabilir. 3 ya da 4 sarımsak dişi her sabah günlük olarak çiğnenir. Sarımsağı ayrıca, istediğiniz yemeğin içine de katabilirsiniz. Ancak eğer sarımsağın tadından hoşlanmıyorsanız, sarımsak takviyelerini de kullanabilirsiniz. Uygun dozajın ayarlanması için doktorunuzla görüşmeniz faydalı olacaktır.
Birçok bitki bilimci, guatrın tedavisinde günlük olarak yeşil çay tüketiminin önemine dikkat çekmektedir. Yeşil çay, tam bir antioksidan içeriğine sahiptir ve yüksek florür içeri ile tiroidlerin sağlıklı şekilde fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olur.
Günlük olarak yeşil çay tüketimi aynı zamanda guatr oluşumunu da engeller. 1 çay kaşığı yeşil çay yapraklarını bir fincana koyun ve sıcak suyu üzerlerine ekleyin. Üzerini kapatın ve demlenmesi için 5 dakika boyunca bekleyin. Ardından süzün ve biraz bal ekleyin ve karıştırın. Günde en azından 3 kez yeşil çay için.
BONUS: İŞE YARAYAN AMA DELİ İŞİ DEDİĞİMİZ YAĞ YAKTIRAN DİYET ÇEŞİTLERİ