HABER

Zeka küpü 10 besin

Beyninizi nasıl canlandıracağınızı biliyor musunuz? İşte size çok pratik öneriler...

Zeka küpü 10 besin

Modern çağın vazgeçilmezi stresten sağlıksız beslenme alışkanlıklarına, yoğun çalışma temposundan sosyal hayatı kaçırmama arzusuna, genetik faktörlerden serbest radikallere dek pek çok faktör nedeniyle beyin yorgunluğundan şikayet edenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Unutkanlık da cabası! Oysa beynimizi canlandırmanın basit ama son derece etkili yolları var. Bunların başında da sağlıklı beslenmek geliyor.

Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, beslenmemizde yer vereceğimiz birkaç önemli besininin de beyin sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirtiyor. Diyetisyen Melis Torluoğlu, zeka küpü 10 besini mynet.com’a anlattı.

Yağlı balıklar

Somon, ringa, uskumru gibi Omega-3’ den zengin balıkları haftada en az bir kez tüketen kişilerde Alzheimer hastalığının daha az görüldüğü ispatlanmıştır. Özellikle yoğun çalışanlarda zihinsel performansı desteklemek amacıyla haftada en az iki kez düzenli olarak tüketilmelidir.

Ceviz ve fındık

Ceviz ve fındık triptofan ve izolosin aminoasitlerinden zengin olduğundan zihinsel ve psikolojik olarak daha iyi hissetmenizi sağlamaktadır. Her gün düzenli olarak 10-15 adet ceviz ve fındık tüketmek faydalı.

Susam

Kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi minerallerden ve aminoasitlerden zengin olan susam zihinsel performansı artırır. Salatalara ve yiyeceklere bir iki çay kaşığı ilave edilerek her gün tüketilebilir.

Ispanak

Besinsel değeri yüksek olan ve kanserden kalp ve damar hastalıklarına, ruhsal depresyondan kabızlığa ve diyabete dek birçok hastalığa iyi gelen ıspanak, merkezi sinir sistemindeki yaşla ilgili problemleri azaltmaktadır. Mevsimine uygun olarak yemek ya da salata şeklinde her hafta düzenli olarak tüketmekte fayda var.

Çilek

Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu “Mevsimine uygun olarak tüketilen çileğin içerisindeki fesitin adlı madde bunama belirtilerini geciktiriyor. Bir porsiyonu 12-14 orta boy çileğe eşdeğer olan bu sağlıklı meyveyi ihmal etmemekte fayda var” diyor.

Yaban mersini

Yapılan çalışmalar sıklıkla yaban mersini tüketen kişilerde hafıza ve motor becerilerde düzelme olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, yaşlanmayla ilgili olarak ortaya çıkan denge ve koordinasyondaki kötüleşmeyi de durdurduğuna işaret ediyor. Özellikle tazesini mevsiminde her gün veya gün aşırı bir su bardağı kadar tüketebilirsiniz. Ailesinde Alzheimer gibi düşünsel kabiliyet sorunu olanlarda her gün tüketilmesi önerilebilir.

Yumurta

Hafızada bilgi depolama yetisini ve öğrenme yetisini artıran kolinin iyi bir kaynağıdır. Eğer alerji veya herhangi bir sağlık sorunu yoksa yağda kızartma olmama şartıyla haftada üç kez haşlama, menemen veya omlet olarak mutlaka tüketilmelidir.

Kırmızı et

Demir oksijenin beyne ulaşmasına yardımcı olur. Demir eksikliği söz konusu olduğunda beyin hücrelerinin çalışması olumsuz etkilenir. Vücut tarafından kullanılabilir demir en çok kırmızı ette bulunur. Çok yağlı olmayan bir kırmızı et haftada iki üç kere düzenli olarak ortalama 100-120 gr kadar tüketilmelidir. Bunun haricinde B12’nin de en iyi kaynağıdır ve unutkanlık ve hafıza kaybı gibi zihinsel problemlerin önüne geçmeye yardımcıdır.

Türk kahvesi

Herhangi bir sağlık sorunu yoksa günde iki fincan kadar tüketilen Türk kahvesi zihinsel performansı ve bilişsel kabiliyeti artırıyor.

Yeşil çay

Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu “Yeşil çay, asetilkolinin yok olmasını engelleyerek beyin hücrelerinin ölümünü engelliyor ve zarar görmüş beyin hücrelerini iyileştiriyor. Yapılan çalışmalar etkisini bir hafta boyunca sürdürdüğüne işaret ediyor. Herhangi bir sağlık problemi yoksa günde iki üç fincan kadar yeşil çay tüketilmesi faydalıdır” diyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler