KADIN

Zeki Çocuk Yetiştirmenin Yolları

İşte çocuklarınızı mutlu yumurcaklar olarak yetiştirmenize yardımcı olacak 10 yöntem.

Zeki Çocuk Yetiştirmenin Yolları

İşte çocuklarınızı mutlu yumurcaklar olarak yetiştirmenize yardımcı olacak 10 yöntem...

1. Çocuğunuzu bir mağara adamı gibi görmek işe yarar.

Homurdanmaları ve ellerini herşeye atmaları 1-4 yaş arası çocukları oldukça ilkel gösterir. Aslında, kulağa ne kadar garip gelirse gelsin, evrimsel gelişim açısından Neanderhal'lerle büyük benzerlikler taşırlar! Çocuğunuz bu dönemde, ilk insanın 5 milyon yılda tammladığı 5 ana adımı atacak: Yürümek, konuşmak, nesneleri elleriyle idare etmek, olayların nedenini anlayabilmek ve arkadaş edinebilmek.

2. Tarih öncesi çocuğunuza "elçi" olun.

Çocuğunuzun Taş Devri'nden kalma insanlara ne kadar benzediğini fark ettiğinizde işinizin yalnızca "ebeveynlikten" çok daha zor olduğunu fark edeceksiniz. Siz 21. yüzyıldan Neanderhal'lere gönderilmiş bir elçisiniz! İyi bir elçi olarak çocuğunuzu sevgi ve saygıyla yönlendirmeli, zorlayıcı ya da yumuşak olmaktan da kaçınmalısınız.


3. Fast-Food Kuralı'nı uygulayın. Çocuğunuz kızgın olduğunda hamburgercilerde sipariş alan gençleri taklit etmelisiniz. "Fiyatı" söylemeden önce daima "siparişi" tekrar etmelisiniz. Bir krizin ortasındaki ufaklıklar onu anlamadığınızdan emin olmadığı müddetçe sizin mesajınızı anlayamaz. Bu yüzden çocuğunuz kızgın olduğunda kendi fikirlerinizi söylemeden önce, onun ne yaptığını ve sizce nasıl hissettiğini tarif edin.

4. Yumurcakça konuşun. 1-4 yaş arası çocuklar zaten olgun değildir, ama kızgın olduklarında daha da ilkelleşirlr. Bu yüzden huysuzlaşan çocuğunuzla konuşurken daima sözcüklerinizi "yumurcakçaya" çevirin. Her şeyi Yumurcakça'ya basit yöntemlerle çevirebilirsiniz.


5. Çocuğunuzun huyunu bilin.

Tüm çocuklar aynı aşamalardan geçse de her birinin dünyaya farklı bir bakış açısı vardır. Çocuğunuz uyumlu mu? Temkinli mi? Hareketli mi? Karşınızdakinin huyunu bilirseniz, sizin çocupunuz için en etkili ebeveynlik yöntemlerini geliştirmiş olursunuz.

6. Metanetinizi kaybetmeyin.

Tarih öncesinden kalma dostunuzun kendini kaybetmesi, sizin de ona ayak uydurmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Aşaşğıdaki sık rastlanan sorunlardan birini yaşıyorsanız bile sakin olun:

Kızgınlık: Tüm çocuklar ebeveynlerini sinirlendirebilir.

Başarısız hissetmek: Tüm anne-babalar günlük mücadelenin içinde zaman zaman kendini başarısız hisseder.

Geçmişin fısıltıları: Çocuğunuzun davranışları, kendi çocukluğunuzdan kalan kötü hatıraları su yüzüne çıkarabilir.

Biraz destek: Birçok aile çocuklarını yakınlarının desteği olmadan büyütmeye çalışıyor. Bunun önüne geçmeye çalışın.


7. İyi davranışı "saygı ve ödüllerle" teşvik edin. Bu ödüller çocuğunuzun en iyi şekilde davranmasını garantiler: Saygı, İnandırıcı övgü, yan kapı mesajları, güven artırıcılar, ödüller.

8. İlgi zamanına önem verin. Bazı ilgi zamanı tavsiyeleri şöyle sıralanabilir:

Masaj yapmak: Dokunmak bebeğe güven verir.
Özel zaman: Sevgi ve yoğun bir ilgiyi beş dakikaya sıkıştırmanın en iyi yolu.
Onaylama: Çocuğunuzu yatırdığınızda onunla birçok pozitif ve umut dolu sözcük paylaşın.
Açılış-kapanış törenleri: Rahatlatıcı, sağlıklı nefes egzersizleri.
Oyun: Dışarıda oynanan oyunlara, yaratıcı oyunlara ve okumaya ağırlık verin. Çocuğunuzun özel ilgi kurabileceği oyuncak, battaniye ya da diğer nesneler.


9. Çocuğunuzun davranışlarını istediğiniz yçne çekmek için nazik bir disiplin yöntemi uygulayın.

Onun görevi, sınırları zorlamak; sizinki ise, bunların sağlamlığından emin olmak. Davranışlarıyla ilgili uygun beklentileriniz olmalı. Mümkünse çatışmaları alternatif sunarak veya özveride bulunarak atlatın, uygulayabileceğinizi bildiğiniz yasaklar koyun ve yasakları kısaca, ciddi bir ses tonuyla ve "yumurcakça" söyleyin.

10. Eğer gerekiyorsa ceza vermekten korkmayın.

Dolambaçlı yollar çocuğunuzun krallara uymasını sağlamıyorsa, 1-4 yaş arasına uygun bir ceza vermenin vakti gelmiş olabilir. En çok işe yarayan ve çocuklara uygun olanlar şöyle: Umursamamak, haklarını elinden almak, molalar vermek.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler