ANTALYA (A.A) - Dünya Zeka Oyunları'nda son 9 yılda 6 kez şampiyon olan Ulrich Voigt, zekasını korumak için alkol ve uyuşturucu maddelerden uzak durduğunu, hayatın ve bulmacaların zevkini çıkardığını kaydetti.
Dünyanın en zeki insanlarının bir araya geldiği 18. Dünya Zeka Oyunları, Antalya Belek'te başladı. Son 9 yılda 6 kez şampiyon olan ve dünyanın en zeki kişisi seçilen Alman Ulrich Voigt, Türkiye'ye unvanını korumaya geldiğini söyledi.
Sürekli bulmaca çözerek ve zamanla yarışarak turnuvalara hazırlandığını belirten Voigt, ''Bulmacaları daha kısa sürede çözmeye önem veriyorum. Bunun için çok antrenman yapıyorum. Çünkü birinci olmak için mümkün olan en kısa sürede soruları çözmelisiniz'' dedi.
Almanya'da bulmaca yazarlığı yaptığını anlatan Voigt, geçen yıl da birinci olduğunu, bu yıl kendisine rakip olarak ABD'li yarışmacıları gördüğünü vurguladı. Geçen yıl Mehmet Murat Sevim'in ikinci olduğunu hatırlatan Voigt, sürpriz sonuçların da olabileceğini dile getirdi.
Dünyanın en zeki insanı olmak için özel bir beslenme şeklinin olmadığını ifade eden Voigt, ''Zekamı korumak ve geliştirmek için alkol ve uyuşturucu maddelerden uzak duruyorum, hayatın ve bulmacaların zevkini çıkarmaya bakıyorum. Sürekli soru ve bulmaca çözerek antrenman yapıyorum'' diye konuştu.
-NEW YORK TIMES BULMACA EDİTÖRÜ WILL SHORTZ-
Dünya Zeka Oyunları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve New York Times Bulmaca Editörü Will Shortz da şampiyona için Antalya'ya gelenlerden... 1992 yılında ilk şampiyonaya ev sahipliği yapan Shortz, şampiyona fikrini ve yarışma formatını belirleyen kişi.
Shortz, 1992 yılından önce Doğu Avrupa ülkelerindeki uluslararası kare bulmaca maratonlarında farklı ülkelerden ve dillerden insanların 24 saatte en büyük kare bulmacayı yapmak için yarıştıklarını söyledi.
Her ülkenin kendi dilinde bulmaca hazırladığı için sonuçları karşılaştırmanın mümkün olmadığını dile getiren Shortz, ''1992 yılında Games Dergisinde editörlük yaparken New York'ta ilk Dünya Zeka Oyunları şampiyonasını düzenledim. O yıl 12 ülke katıldı. Yarışmalarda kelimeye dayalı bulmaca kullanmadık. Matematik, mantık ve gözleme dayalı oyunlar kullandık. Böylece herkes eşit koşullarda yarışma olanağı buldu'' dedi.
Bu yıl 27 ülkeyle en fazla katılımcının yer aldığı şampiyonanın gerçekleştirildiğini belirten Shortz, Antalya'nın da şampiyona tarihindeki en iyi mekan olduğunu bildirdi.
Bulmaca konusunda dünyadaki en önemli otoritelerden birisi kabul edilen Shortz, bulmaca eklerinin gazete satışlarına etkisini de değerlendirdi.
Shortz, şunları söyledi:
''Bulmacaların gazetelerin satışında çok etkili olduklarını düşünüyorum. Bulmacaların kağıtta çözülmesi daha mantıklı ve ideal. Dijital ortamda da bulmacalar satılabilir ama kağıt üzerinde daha kolay ve hoş oluyor. Bulmaca çözmek için gazete satın alan çok sayıda kişi var. Türkiye'de büyük gazetelerin 4 sayfa bulmaca eki verdiğini gördüm. Bu müthiş bir şey. Benim gazetemde sudoku ve kelime bulmacası olmak üzere günde iki bulmaca yayınlıyoruz.''
Kendisini oldukça akıllı bulduğunu anlatan Shortz, ''Sokakta yürüdüğüm zaman kendimi dahi gibi görüyorum ama bu tür yarışmalara geldiğimde kendimi orta zekalı hissediyorum. Bu nedenle bu yarışmalar benim için faydalı'' dedi.