HABER

Zeugma'ya özel müze isteniyor

GAZİANTEP (İHA) - İlk defa 1987 yılında yapılan kazılarla önemi anlaşılan Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan mozaiklerin daha geniş ve doğal ortamlarla sergilenmesi gerektiği bildirildi.

Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdürü Hamza Güllüce, şu andaki mevcut müzenin mozaiklerin sergilenmesi için yeterli genişlikte bulunmadığını belirterek, "Bugüne kadar yapılan kazılarda Zeugma Antik Kenti'nin sadece yüzde 25'nde kazı çalışması yapıldı, yüzde 75'lik potansiyel alan hala duruyor. Su altında kalan bu yüzde 75'lik alanda acele etmeden uzun süreli çalışmalar yapmamız lazım. Müzemizi gezen turistler, mozaiklerin duvarlarda sergilenmesinden dolayı bizlere sitemde bulunuyorlar. Mozaiklerin duvarlarda sergilenmesi sağlıklı değil. Mozaiklerin bulundukları doğal ortamlar gibi yerde sergilenmesi gerekir" dedi.

Zeugma Antik Kenti'nde yapılacak olan "Zeugma Müzesi"nin de mozaiklerin geleceği için çare olmadığını kaydeden Güllüce, "Zeugma Müzesi labirent gibi düşünülmüş bir bina olacak. Sadece 400 metrekare alanı kapsayacak müzenin mozaiklerin sağlıklı şekilde sergilenebilmesi açısından soruna çözüm olabileceğini düşünemiyorum. Bu kadar bir alanda en fazla 3 mozaik sergilenebilir. Yapımına karşı değiliz, yapılması lazım ancak geçici bir müze olarak düşünülmesi gerekir. Onun yerine Gaziantep merkezinde en az 100 dönümlük bir alanın 'Büyük Gaziantep Müzes' olarak düşünülmesi gerekir. Şimdiki fuar alanı olarak kullanılan alanın böyle büyük bir müze yapımı için en ideal yer olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.

Güllüce, Büyük Gaziantep Müzesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan'ın ilgisini beklediklerini vurgulayarak, şunları söyledi:
"Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan'ın bize inanması, güvenmesi lazım. Fuar alanında yapılacak böyle bir müze ile Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan mozaikler hem daha sağlıklı sergilenir hem de çok daha uzun süreli korunarak, gelecek nesillere aktarılabilir. Bu fuar alanına 100 bin eser kapasiteli bir müze yapılabilir. Turistlerin arzu ettikleri her şeyin bulunabileceği böyle bir müze sayesinde turistler, Zeugma Kenti'nde 1-2 saat geçireceklerine merkezde daha fazla zaman geçirerek daha fazla döviz bırakırlar. Fuar alanına yapılacak olan böyle bir müzede 80 bin eser kapasiteli sergi salonları, laboratuarlar, modern kütüphane, satış merkezleri, 100 bin eser kapasiteli depo, otopark ve dinlenme tesisleri kurulabilir. Gaziantep merkezinde böyle bir müzenin yapılabilmesi için tek uygun yer fuar alanı. Mülkiyeti belediyeye ait olan bu alana böyle büyük bir müze yapılması için Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan'ın iznini bekliyoruz."

En Çok Aranan Haberler