AMASYA (İHA) - Amasya Müzesi tarafından bin 300 metre yükseklikte bulunan Yassıçal Beldesi'nde yapılan Zeus Stretios Altarı olarak bilinen tarihi tapınağın gün yüzüne çıkartılması çalışmaları tamamlandı.
M.Ö. 2. yüzyılda kullanılmış ve M.S. 2 bin-4 bin yılları arasında 'Romalıların Baş Tanrısı' olan Zeus Stretios için yapılan ve çevre köylerden gelen insanların tapınak olarak kullandığı bölgenin en hakim tepesine inşa edilen tapınak, Amasya Müze Müdürlüğü tarafından yapılan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarıldı. 22 Ağustos tarihinde başlanılan ve 44 gün süren, Yassıçal Beldesi sakinlerinin çalıştığı kazı çalışmalarında tahsis edilen 30 bin YTL'lik ödeneğin kullanıldığı belirtildi.
Kazı Başkanı Müze Müdür Vekili Celal Özdemir, Roma döneminde Romalılar'ın inanışına göre en 'büyük tanrı' olarak bilinen ve askerlerin koruyucusu olduğu varsayılan Zeus Stretios için yapılan altarda M.S. 4. yüzyılda bir yangın çıktığını belirterek, "Tapınak, Bizanslılar tarafından tahrip edilmemiş olsaydı, bugün Amasya Kalesi'ne alternatif bir alan olurdu" dedi.
Yapılan kazılardan bu zamana kadar birçok sikke ve obje bulduklarını, yapının tamamına yakın bir bölümünü ortaya çıkarttıklarını söyleyen Celal Özdemir, bu tapınağın turizm yatırımı olarak düşünülebileceğini, fakat imitasyon olarak yapının tamamlanması gerektiğini kaydetti.
İlk yapımı M.Ö 2. yüzyıl olan tapınağın Romalılar döneminde 2. ve 3. yüzyıllarda yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinirken, Erbaa ve Niksar'dan gelen antik Roma yolunun bölgeden geçip Amasya'ya gittiği, Zeus'un 'gökyüzüne hakimi bir Tanrı' olduğu inancı nedeniyle tapınağın bu bölgeye hakim olan bin 300 metre yüksekteki bu tepe üzerinde kurulduğu ortaya çıktı.