YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zeybekci: Daha Çok Mal Satsak Da Ihracat Dolar Bazında Düşebilir

- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yıl genelinde daha fazla mal ihraç edilebileceğini ancak ihracatın 2015'te dolar bazında 2014'ün altında kalma

- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yıl genelinde daha fazla mal ihraç edilebileceğini ancak ihracatın 2015'te dolar bazında 2014'ün altında kalma riski taşıdığını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bugün açıkladığı Dış Ticaret Endeksleri verilerine göre, Nisan ayında ihracat birim değeri yüzde 9.6 azaldı. Buna karşılık ihracat miktarı yüzde 10.7 arttı.

Zeybekci, Nisan ayı Dış Ticaret Endeksleri'ne ilişkin yaptığı yazılı değerlendirmede dolardaki küresel güçlenme ve emtia fiyatlarındaki gerilemenin 2015 ihracatında 20 milyar doların üzerinde negatif etki potansiyeline sahip olduğunu belirtti ve şöyle devam etti:

"Paritedeki ve emtia fiyatlarındaki gerilemenin menfi etkisi Eylül ayından itibaren hafiflemeye başlayacak. Beklenmedik bir dış şok olmaz ise sonbaharda ihracatımızda daha iyi rakamlar göreceğiz. Fakat yıl genelinde daha fazla mal ihraç edecek olsak da; ihracatımız dolar bazında 2014'ün altında kalma riskini
taşıyor."

Zeybekci ithalatta şimdiye kadar önemli bir gerileme yaşandığına da dikkat çekerken, dış ticaret açığında bu yıl önemli bir daralma beklediklerini ve cari açığın da buna paralel 40 milyar dolar civarına gerileyeceğini belirtti.

Orta Vadeli Program'a (OVP) göre ihracatın 2014'teki yaklaşık 158 milyar dolardan 2015'te 173 milyar dolara çıkması bekleniyordu.

TÜİK verilerine göre, ihracatta birim değerlerindeki azalma geçen Ağustos ayında yüzde 0.8 ile başladı ve her ay artarak sürdü. İhracat değerlerindeki azalma Eylül'de yüzde 1.8, Ekim'de yüzde 2.5, Kasım'da yüzde 3.1, Aralık'ta yüzde 4.7, Ocak'ta yüzde 7.0, Şubat'ta yüzde 7.5 ve Marta da yüzde 9.0 olarak gerçekleşti.

Nisan ayında ihracat değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 5.2 artarken, ham maddelerde yüzde 7.3, yakıtlarda yüzde 40.3 ve imalat sanayinde yüzde 9.7 azaldı.

Buna karşılık, Ağustos ayından bu yana ihracat birim değerleri azalırken, ihracat miktarları iki ay dışında sürekli arttı. İhracat miktarları Ağustos ayında yüzde 3.7, Eylül'de yüzde 6.5, Ekim'de yüzde 10.0 arttı. Kasım'da yüzde 4.6 azalan ihracat miktarları, Aralık'ta yüzde 6.0, Ocak'ta yüzde 6.8 ve Şubat'ta yüzde 1.5 arttı. İhracat miktarları, değerin yüzde 9.0 azaldığı Mart ayında yüzde 5.9 azaldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler