HABER

Zeytinin faydaları nelerdir? Hangi vitaminleri içerir? Nasıl tüketilir?

Zeytin, Akdeniz iklimine uyum sağlayan bir meyve olup, yapraklarını dökmeyerek dört mevsim yeşil kalabilir.

Zeytinin faydaları nelerdir? Hangi vitaminleri içerir? Nasıl tüketilir?

Zeytin, Akdeniz iklimine uyum sağlayan bir meyve olup, yapraklarını dökmeyerek dört mevsim yeşil kalabilir. Özellikle, Ege, Akdeniz ve Güney Marmara'da yetişir. Zeytin ağacı, 10 metre kadar uzayabilir. 2000 yıl kadar yaşayabilen uzun ömürlü bir ağaçtır. İyi koşullarda bakıldığında 5 yıl içerisinde meyve vermeye başlar. En verimli olduğu dönem genelde 35 ile 150 yaş aralığında bulunduğu zamandır. Bir yıl çok zeytin verip, diğer yıl ise kendini dinlemeye aldığından az zeytin verir. Zeytinin hasatı, sonbahar ile kış mevsiminde olur.

Zeytinin içindeki mineraller; sodyum, magnezyum, potasyum, demir, kükürt, protein, kalsiyum, klor, iyot ve fosfor gibi mineraller açısından zengin olup, ayrıca A, C ve E vitamini de içerir.

Günde kaç zeytin yemeli, denildiğinde 5 ile 7 adet zeytin tüketilebilir. Zeytinin enerji değeri ve yağ içeriği yüksek olduğundan bilinçli olarak belirli miktarda tüketilmesi gerekir. Günlük olarak 20-25 gramı geçmeyecek şekilde tüketilmesi durumunda, zeytinin sağladığı tüm faydalarından yararlanılır.

Zeytinin Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar (g): 100

Kalori (kcal): 115

Yağ (g): 15

Karbonhidrat (g): 6

Protein (g): 0.8

Zeytinin Faydaları

Sofraların vazgeçilmez besinlerinden olan zeytin, sağlık açısından birçok faydası bulunan bir meyvedir. Zeytinde bulunan polifenoller, oksidatif stresin azalmasını sağlar. Her gün düzenli olarak dozunda tüketildiğinde hafızanın kuvvetlenmesini sağlar. Alzheimer hastalığının etkisini azaltır. Üreme sistemini ve doğurganlığı geliştirir. Zeytinde bol miktarda demir bulunduğundan demir eksikliği olanlara da iyi gelir. Vücudun demir ihtiyacının karşılanmasını sağlar.

1. Göz sağlığını korur

Zeytin, içerisinde bulunan bol miktardaki A vitamini sayesinde, gözde bulunan retinaya etki eder. Genellikle yaşlılarda görülen kataraktın oluşumunu engeller. Yaşlanmaya bağlı olarak oluşan, glokom, maküla dejenerasyonu gibi bazı göz rahatsızlıklarına karşı koruyucu etkisi bulunur. Günlük bir bardak zeytin tüketimi, göz sağlığı için büyük önem taşıyan A vitamini ihtiyacının %10'unu karşılar. Böylece gözlerin gece, ışığı ve karanlığı seçerek daha iyi görmesini sağlar.

2. Kalp hastalıklarının oluşumunu önler

Serbest radikallerin kolesterolü oksitlemesi sonucu kan damarlarında hasar oluşur, arterlerde ise yağ birikimi olur. Bunlara bağlı olarak kalp krizi geçirme riskinde artış meydana gelir. Zeytin, içerdiği antioksidan sayesinde kolesterolün normal düzeye inmesini sağlar. LDL denilen kötü kolesterolü düşürür ve iyi kolesterol olan HDL'nin ise yükselmesini sağlar. Böylece kolesterole bağlı oluşabilecek damar tıkanıklığını da önlemiş olur. Kalp, damar sağılığını korumak için mutlaka bu besinin tüketilmesi gerekir. Kalpte oluşan ritm bozukluğu hastalığına da iyi gelir.

3. Kansere karşı korur

Hücreler, kronik inflamasyon ve aşırı oksidatif strese maruz kaldığında, hücre kanseri görülme riskini artırır. Zeytinde bulunan antienflamatuar ve antioksidan, insan sağlığı için zararlı olan bu tür durumlardan koruyarak, kansere karşı doğal koruma sağlamış olur. İçerdiği E vitamini sayesinde, hücrelerin korunmasını sağlar. Aynı zamanda DNA için gerekli olan nadir besinler arasında yer alır.

4. Sindirimi kolaylaştırır

Zeytinyağı, pankreas ve safra hormonlarının doğal bir şekilde salgılanmasını sağladığından safra taşı oluşma riskini azaltır. İçerdiği doymamış yağ oranı ve E vitamini sayesinde sindirimi kolaylaştırır. Düzenli olarak tüketilen zeytin, kolon kanserinin oluşum riskini ise azaltır. Gastrit ve ülser gibi hastalıklara karşı da koruyucu etkisi bulunup, kabızlığa iyi gelir.

Günlük olarak tüketilen 1 porsiyon zeytin, vücutta ihtiyaç duyulan lif oranının %17'sini karşıladığı için sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmayı sağlar.

Screenshot_80

5. Cildi besler

Zeytinde, bol miktarda antioksidan, hidrat ve yağ asidi bulunur. E vitamini bakımından da zengin olması, cilt kanseri oluşumunu önler. E vitamini cildi, zararlı olan ultraviyole radyasyona karşı koruyarak erken yaşlanma belirtilerini önler. Daha sağlıklı ve yumuşak bir cilde sahip olmayı sağlar. Yaşlanmaya bağlı olarak oluşan cilt hastalıkları ile cilt kırışıklıklarına karşı korur.

Zeytin Yaprağının Faydaları

Zeytin acı suyunun faydaları; zeytin yaprağı, çok eski zamanlarda özellikle yaraların temizlenmesinde ve sıtma gibi hastalıkların tedavisinde kullanılırdı. Zeytin yaprağı çayı, kan basıncını düşürdüğünden, yüksek tansiyonu da düşürmede yardımcı olur. Kötü kolesterolün düşürülmesini sağlar. Antibiyotik etkisine sahip olup, güçlü bir antioksidan olduğundan bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar. Kan şekerinin düşmesine yardımcı olur. Antibakteriyel etkiye sahiptir. Soğuk algınlığına da iyi gelir. Antimikrobiyal etkisi sayesinde mikropları, mantarları, bakteri ve virüsleri yok etmeyi sağlar. Kalp ve damar hastalıklarına da iyi gelir.

Zeytin Zayıflatır mı?

Zeytinin içerisinde bulunan doymamış yağlar, daha rahat bir şekilde kilo vermenizi sağlar. Zeytinyağının tüketimi, yağ hücrelerinin içinde bulunan yağları parçalayarak, göbekteki yağların erimesine yardımcı olur. Zeytinyağı içerisindeki aroma özleri, tokluk hissini artırır. Böylece günlük kalori alımını 200 azaltarak zayıflamada yardımcı olur.

Yemekten önce yenilen 10 zeytin, iştahın %20'ye kadar azalmasını sağlar. Çünkü zeytinde bulunan doymamış yağ asitleri sindirim sistemini yavaşlatarak, beyne doygunluk mesajı gönderilmesini sağlayan kolesistokin hormonunun uyarılmasını sağlar.

Zeytinin Zararları

  • Zeytin fazla tüketildiğinde, içerdiği yağ ve tuz oranı fazla ise kilo alımına neden olabilir.
  • Zeytin aşırı tuzlu ise böbreklerde zarar oluşturur.
  • Zeytinin mideye zararları arasında, çok tüketilmesi durumunda mide ekşimesine neden olması yer alır. Bazı zeytin türleri ise midede tahrişe yol açar. Mide bulantısı yapabilir.
  • Tüketilen zeytin kalitesiz bir yağa sahipse ve çok fazla tüketilirse kolesterolü olumsuz yönde etkiler.
  • Zeytin ishal yapar mı denilirse, aşırı tüketildiği takdirde ishale yol açar. Tüm besinlerde olduğu gibi zeytinin de dozunda tüketmek gerekir.
  • Diyabet hastası olanların kullandıkları ilaçlar ile zeytin yağı etkileşime girebildiğinden zararlı olabilir. Bundan dolayı bu hastalığı olanlar dikkatli kullanmalı ve doktorlarına danışmaları gerekir.
  • Kan basıncı düşük olanlarda baş dönmesine neden olur. Bundan dolayı bu tür hastaların zeytini aşırı tüketmekten kaçınması gerekir.
  • Zeytin alerji yapar mı; zeytin aşırı tüketildiğinde deride kızarıklıklara ve ciddi reaksiyonlar yol açabilir.
  • Çok tüketildiğinde bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Aşırı tüketilen zeytin vücutta patojen olarak algılanır ve vücutta histamin salgılanmasına yol açar. Bu duruma bağlı olarak da vücutta ağrı ve şişmeye bağlı bağışıklık tepkimesi olur.
  • Zeytin yaprağı bazı kişilerde, eklem ve kas ağrılarına neden olur. Terleme, hararet, burun tıkanıklığı ve boğaz ağrısı yapabilir.
YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler