Antakya Tarım Platformu çalışma grubu üyesi zeytin yetiştiricisi Server Davut, zeytin üreticilerinin geçen yılın fiyatları ile ürünlerini sattıkları için mağdur olduklarını iddia etti.
Enerji başta olmak üzere tüm girdilerin yüzde 40 düzeyinde artığını aktaran Davut son beş yılda hükümetin verdiği teşvikler nedeniyle zeytin ağacı varlığının yüzde 50 arttığı, zeytin üretiminin var yıllarında 160-190 bin ton, yok yılında ise 50-60 bin ton civarında ürün alındığını belirterek, “Zeytin üretiminde var yok yılları arasında büyük uçurum vardır. Bundan üreticiler olarak çok etkileniyoruz. Aralığın daraltılması için zeytin ağaçlarının bakımı, hasadın yeni tekniklerle yapılması yönünde üreticiler eğitilmelidirler” dedi.
Zeytincilikte yeni üretim tekniklerinin öğretilmesiyle girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesiyle üreticilerin daha fazla kazanç sağlayacağına vurgu yapan Davut “Bu yıl zeytinlerimizi geçen yılın fiyatları ile satıyoruz. Girdiler fiyatları tan tersi yüzde 40’tan fazla artmıştır. Bankadan aldığımız kredi borçlarını, kullandığımız motorinin bedelini ödemekte zorlanıyoruz. Hükümetten isteğimiz zeytinciliği yaptığı destekleri arttırmasıdır. Yeterli destek verilmezse üretimi sürdürmemiz mümkün değildir” dedi.
Davut ayrıca zeytin üretiminde bölgesel adaptasyonun önemli olduğunu belirterek, her bölgenin yüksek verimli çeşitlerinin seçilerek ıslah edilmesinin zeytinciliğin geliştirilmesinde önem arz ettiğini sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz